Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Events

Έθιμα που ξεχωρίζουν…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με δεκάδες έθιμα, που παντρεύουν τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαιοελληνικά ήθη, οι κάτοικοι της χώρας τιμούν μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς. Μάλιστα πολλά από αυτά τα έθιμα αντικατοπτρίζουν τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου, των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

 

Στην Κεφαλλονιά

Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου μέλους της. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά χιαστί και πάνω τους την «κουλούρα». Όλοι κάνουν έναν κύκλο γύρω ακουμπώντας ο καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών…», ρίχνει λάδι στα δαυλιά και τους βάζει φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.
 

Στην Κρήτη

Το χριστόψωμο το παρασκευάζουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα, και καθώς ζυμώνουν λένε: «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλιά.

Στη Μάνη

Κάθε οικογένεια φουρνίζει τα χριστόψωμα στον φούρνο του σπιτιού. Παρασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια, ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
Στους Σαρακατσάνους

Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πιο περίτεχνο είναι για τον Χριστό. Πάνω του σκαλίζουν έναν μεγάλο σταυρό-φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη όλη η ζωή της στάνης.

Στη Σπάρτη

Σε κάθε σπίτι δυο τρεις μέρες πριν ζυμώνουν καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη, ενώ τα υπόλοιπα τα κάνουν με αμύγδαλα και καρύδια.

Η κουλούρα της Ζακύνθου
Στο νησί του Ιονίου οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού, το οποίο ανακατεύουν με πολλά αρωματικά βότανα, καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι. Αφού το στολίσουν με περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε ξυλόφουρνο και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή σύναξη.
Η νοικοκυρά θυμιατίζει όλο το σπίτι και ένας από τους νεότερους της οικογένειας παίρνει το τουφέκι του σπιτιού και πυροβολεί από το παράθυρο στον αέρα, σηματοδοτώντας τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Μετά αρχίζουν οι ευχές. Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός τής οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας, στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.

Το πάντρεμα της φωτιάς
Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά». Παίρνουν ένα ξύλο από δέντρο με θηλυκό όνομα, όπως η κερασιάς, και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, όπως ο βάτος. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα, είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν δαιμονικά όντα, σαν τους καλικάντζαρους.
Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου, ενώ τα αγόρια βάζουν αγριοκερασιάς. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αποτελεί καλό σημάδι, γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα
Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει στο σπίτι του.
Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε, και μαγαρίσουν το σπίτι. Το βράδυ της παραμονής ο νοικοκύρης βάζει το Χριστόξυλο στο τζάκι και το ανάβει, αφήνοντάς το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Η στάχτη αυτή προφυλάσσει το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται ζεσταίνει τον Χριστό στη φάτνη.

 

Events

Δράση αγάπης από το Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις δράσεις του ομίλου Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου από την στιγμή κιόλας που υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που εξακολουθούν να χρειάζονται την βοήθειά μας.

Έτσι ο όμιλος αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία ακόμη δράση αγάπης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα για βοήθεια από την «Κιβωτό της Αγάπης» με την συγκέντρωση τροφίμων. Παρά το γεγονός ότι φέτος ο όμιλος δεν πραγματοποίησε όπως άλλες χρονιές φιλανθρωπικές δράσεις για την συγκέντρωση χρημάτων, χάρη στην κινητοποίηση των μελών του έστω και εξ αποστάσεως κατάφερε να προχωρήσει στην αγορά προμηθειών που παραδόθηκαν στην «Κιβωτό της αγάπης».

«Παρά το ότι δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις για να βοηθήσουμε περισσότερο, κάναμε ότι μπορούσαμε! Το πολυτιμότερο είναι να στολίσουμε την ψυχή μας με αγάπη για όλο τον κόσμο και ας είναι αυτά τα Χριστούγεννα διαφορετικά» διαμήνυσαν ταυ ομίλου.

 

 

Περισσότερα

Events

Προσφορά τριών τόνων τροφίμων για παιδιά σε φτωχές οικογένειες από τον Ναδάλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλευρό των παιδιών που έχουν ανάγκη στέκεται ο Ράφα Ναδάλ, προχωρώντας σε μία σπουδαία κίνηση.

Ο Ισπανός τενίστας, μέσω του ιδρύματός του, Fundacion Rafa Nadal δώρισε στην Banco de Alimentos de Mallorca τρόφιμα που ζυγίζουν τρεις τόνους.

Τα τρόφιμα, φυσικά θα προωθηθούν από την τράπεζα τροφίμων σε φτωχές οικογένειες και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

 

Περισσότερα

Events

Zoom: Η μικρή εταιρεία που έκανε τον ιδρυτή της έναν από τους 100 πλουσιότερους του πλανήτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακάλυψε την ύπαρξη του κορωνοϊού, αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε κοινωνική αποστασιοποίηση, πολλές, εάν όχι όλες, οι κοινωνικές επαφές αντικαταστάθηκαν από τις βιντεοκλήσεις, συνώνυμο των οποίων έχει γίνει η, πλέον, δημοφιλής πλατφόρμα Zoom.

Η πλατφόρμα φάνηκε να ξεπηδάει από το πουθενά. Δεν είχε την υποστήριξη κάποιας εκ των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Cisco, το Facebook, το Google ή η Microsoft, παρόλο που όλες αυτές οι εταιρείες προσπάθησαν να την υπερκαλύψουν.

Μία μικρή εταιρεία η οποία αναζητούσε επενδυτικά κεφάλαια αλλά και ευκαιρίες για να εξαγοραστεί από κάποιον τεχνολογικό γίγαντα, ξαφνικά βρέθηκε στον «κυκλώνα» των ανθρώπων οι οποίοι αναζητούσαν δωρεάν υπηρεσία τηλεδιασκέψεων αλλά και πιο οργανωμένους πελάτες που πλήρωναν για τις υπηρεσίες της.

Ξαφνικά, εν μέσω πανδημίας, η μικρή εταιρεία είδε τα έσοδά της να τετραπλασιάζονται και τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 90 φορές, προκαλώντας την έκπληξη των αναλυτών. Η μετοχή της άρχισε να σκαρφαλώνει, ξεχωρίζοντας ως μία από τις μετοχές της χρονιάς με κέρδος άνω των 450%.

Η εκτίναξη της πλατφόρμας, εκτίναξε επίσης και τα κέρδη του ήδη δισεκατομμυριούχου ιδρυτή και CEO της Zoom Eric Yuan, ο οποίος νωρίτερα εργαζόταν για λογαριασμό της Webex που αγόρασε η Cisco το 2007.

Η πορεία της Zoom μέσα στην πανδημία, τοποθέτησε τον ιδρυτή της στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ενώ οι μετοχές της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων αξίζουν σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα