Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

H παράδοση «προστάζει» γαλοπούλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Εδώ και μέρες κάθε σπίτι προετοιμάζεται για να γιορτάσει τη Γέννηση του Χριστού.

Το μεσημέρι, κάθεται όλη η οικογένεια στο γιορτινό τραπέζι, όπου είναι σερβιρισμένη η παραδοσιακή γαλοπούλα (η προετοιμασία της αποτελεί ιεροτελεστία για τις νοικυρές) και άλλα λουκούλεια εδέσματα.

Η παράδοση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι “προστάζει” την παρουσία της γαλοπούλας, αν και το συγκεκριμένο έθιμο έχει φτάσει μόλις τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας.

Πολλοί επιλέγουν κοτόπουλο,χοιρινό ακόμα και αρνάκι για να γιορτάσουν την ημέρα.

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, είναι έθιμο που υιοθετήσαμε και στη χώρα μας από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή του Μεξικό έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824. Παλαιότερα υπήρχε  η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας όπως και στην Αχαΐα η κοτόσουπα διατηρείται ακόμα σαν έθιμο και έχει δεσπόζουσα θέση στο γιορτινό τραπέζι.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement