Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Έφυγε” ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Aθανάσιος Σαφάκας

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη προκάλεσε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην τοπική κοινωνία ο χαμός του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιο Σαφάκα, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα της υγείας και έφυγε σε ηλικία 78 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου από το Α΄Δημοτικό Νεκροταφείο της Πάτρας. Με τη σύζυγό του Αφροδίτη απέκτησαν δύο παιδιά κι ευτύχησε να δει κι ένα εγγόνι.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Ο Αθανάσιος Σαφάκας του Νικολάου γεννήθηκε στην Αμφιλοχία στις 13/01/1943, όπου περάτωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Το 1961 έκανε την προετοιμασία για σπουδές στο Πολυτεχνείο της Karlsruhe (Δ. Γερμανία), Technische Hochschule Karlsruhe, όπου σπούδασε, και το 1967 απέκτησε το δίπλωμα Diplom Ingenieur και μετά τριετία έλαβε τον τίτλο Doktor Ingenieur. To 1975 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής Ηλεκτρομηχανικής Επιτροπής Ενέργειας, όπου υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, την 01/09/2010. Δίδαξε Ηλεκτρικές Μηχανές Ι και ΙΙ στο τρίτο έτος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (υποχρεωτικά μαθήματα στο πρόγραμμα) και Ηλεκτρονικά Ισχύος και Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα που ήταν κατ’ επιλογήν τα δύο τελευταία έτη σπουδών.
Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο στα αντικείμενα που δίδασκε περιλαμβάνουν περίπου 60 εργασίες σε διεθνή γερμανικά και αγγλικά περιοδικά, 160 εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια, 20 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά, 80 εργασίες σε Ελληνικά Συνέδρια, 9 διδακτικά βιβλία για τις πανεπιστημιακές παραδόσεις και άλλες επιστημονικές εργασίες. Είχε τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας και υπηρέτησε ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ως Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και σε πολλές άλλες θέσεις της Πολιτείας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Διετέλεσε κριτής επιστημονικών εργασιών διαφόρων διεθνών περιοδικών και Διεθνών Συνεδρίων.  Ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα Ηλεκτρικής Ενέργειας και ήταν κριτής επιστημονικών εργασιών.

 

ΜΕΣΙΣΤΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας , μετά το θλιβερό άγγελμα της απώλειας του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΦΑΚΑ, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματός μας, τιμώντας τη μνήμη του και την ευρεία προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Επιστήμη και στην Παιδεία,

Αποφασίζει

Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Πανεπιστημίου την Δευτέρα 28/12/2020 ημέρα της εξόδιου ακολουθίας.
Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.
Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
Να αναρτηθεί το παρόν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκδημία του Αθανασίου Σαφάκα, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα το πρωί η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών απώλεσε ένα σημαντικό στέλεχός της, τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος (1983-1986), Αθανάσιο Σαφάκα. Η είδηση της απώλειας του Αθανασίου Σαφάκα προκάλεσε έντονη θλίψη, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και σε εμένα καθώς είχα την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά και να με συνδέει μαζί του μακρά και ειλικρινή φιλία. Ο εκλιπών, επιστήμονας, ανήσυχος ερευνητής και εξαιρετικός Δάσκαλος, υπήρξε ένα από τα πλέον εμβληματικά μέλη της κοινότητάς μας, ο οποίος για περισσότερα από 35 έτη υπηρέτησε την Εκπαίδευση και την Έρευνα με συνέπεια και ειλικρινή αφοσίωση.

Η προσφορά του εκλιπόντος υπήρξε ευρεία, τόσο στην ανάπτυξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών, αλλά και της Πολυτεχνικής Σχολής, στην οποία διετέλεσε Κοσμήτορας. Ως Δάσκαλος δίδαξε με υψηλό ακαδημαϊκό ήθος και με άξονα πάντα την Αριστεία. Έντονη και πολυσχιδής προσωπικότητα, δεν περιορίστηκε μόνο στα επιστημονικά του καθήκοντα, αλλά διετέλεσε και σε πλήθος διοικητικών θέσεων του Ιδρύματος, με κορυφαία την Πρυτανική του θητεία την περίοδο 1983-1986.

Ο Αθανάσιος Σαφάκας, με το υψηλό ήθος, την ιδιαίτερη ευγένεια, την ευρεία παιδεία, την εξωστρέφεια και την σημαντική προσφορά του σημάδεψε τη διαμόρφωση του Ιδρύματός μας.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του Πανεπιστημίου Πατρών στην οικογένεια, τους οικείους και τους μαθητές του.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΜΠΟΥΡΑΣ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημειώνεται ότι σε ένα 24ωρο διενεργήθηκαν 32.437 τεστ κορωνοϊού στη χώρα μας από αυτά τα 12.579 ήταν μοριακά και τα 19.858 rapid test.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επίσκεψη Ζαΐμη στις φυλακές Αγ. Στεφάνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίωνας Ζαίμης, συνοδευόμενος από την βοηθό Περιφερειάρχη για θέματα κοινωνικής πολιτικής, Αμαλία Βούλγαρη – Πολονύφη.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έγινε, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωφρονιστικό κατάστημα, με τον κ. Ζαίμη να δεσμεύεται ώστε η Περιφέρεια να συνδράμει σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων με έμφαση σε εξοπλισμό και κατάρτιση αλλά και σε προγράμματα κατάρτισης αποφυλακισθέντων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα αποκτά το δικό της Επενδυτικό Προφίλ για να έλκει επενδύσεις με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το δικό της στρατηγικό σχέδιο για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών αποκτά η Δυτική Ελλάδα, με στόχο να διαθέτει ένα ισχυρό «portfolio», χρήσιμο τόσο για τους τοπικούς φορείς όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, όπου απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προσέλκυση της επένδυσης του γερμανικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόνισε πως κάθε συγκροτημένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη σημερινή εποχή «δεν γίνεται με μπαλωθιές στον αέρα, δεν υπακούει στα θέλω του καθενός μας και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων της εποχής του Μαυρογυαλούρου», αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρής και εμπεριστατωμένης προσπάθειας.

«Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος ιθαγενών να θαμπώνεται με χάντρες και καθρεπτάκια ανούσιων και επιζήμιων ψευτο-επενδύσεων, ούτε μπορεί άλλο να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του επενδυτικού χάρτη της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, εξηγώντας ότι το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

  • Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Αποτύπωση και ανάλυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Αναγνώριση και προτεραιοποίηση στρατηγικών επενδύσεων
  • Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων

«Αυτό ήταν κάτι που επί χρόνια έλειπε από την περιοχή μας. Και κάτι που η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη προκειμένου να έλξει επενδύσεις βασιζόμενη σε στοιχεία και όχι σε λόγια του αέρα» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η Δυτική Ελλάδα είναι τόπος πολύ μεγάλων δυνατοτήτων. «Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ήδη τρεις επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα έχουν ενταχθεί από τη Δϊυπουργική Επιτροπή στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Ξέρουμε καλά ότι οι τρεις επενδύσεις μπορούν να γίνουν δεκατρείς και είκοσι τρεις και… εκατόν τρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Όταν είσαι σοβαρός και δυνατός, το δείχνεις. Και μόνο τότε μπορείς να υπολογίζεις βάσιμα σε καλά αποτελέσματα. Και εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα σοβαρή και δυνατή».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έγινε γνωστή από την κυβέρνηση, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια κινήθηκε ταχύτατα και ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει το πόρισμα μίας επιτροπής που έχει συγκληθεί για να καταλήξει στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν για να υλοποιηθεί η απόφαση, όπως αλλαγές στο νομικό καθεστώς για την παραγωγή οχημάτων στην Ελλάδα, ασφαλώς και οι παράμετροι χωροθέτησης του εργοστασίου. «Πρόκειται για μία επένδυση που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και κατά συνέπεια, είναι νωρίς ακόμα να προδικάσουμε την εξέλιξή της, η οποία σε τελική ανάλυση θα κριθεί από τον ιδιώτη επενδυτή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα ασφαλώς και συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή μας, ξεκινώντας από το πολύ σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό και φτάνοντας μέχρι την προνομιακή μας γεωγραφική θέση ή ακόμα και τη δίψα που έχει αυτός ο τόπος να υποδεχτεί επενδύσεις και ιδιαίτερα, επενδύσεις που εντάσσονται στο δυναμικά αναπτυσσόμενο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, μέρος της οποίας είναι και η ηλεκτροκίνηση».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχει ήδη συμφωνηθεί να υπάρχει στενή επαφή με το Υπουργείο και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων, ενώ κατέληξε: «Ωστόσο, προσωπική μου πεποίθηση είναι πως ο τόπος μας δεν χρειάζεται να περιμένει να ακούσει από τα κανάλια για την πρόθεση υλοποίησης μίας επένδυσης ώστε να τρέχει από πίσω, διεκδικώντας ένα κομμάτι της πίτας. Αυτό, εξάλλου, να είστε βέβαιοι πως δεν θα το κάνουμε μόνο εμείς. Θα το κάνουν και πολλοί άλλοι, διεκδικώντας ο καθένας για τον τόπο του την υλοποίηση της συγκεκριμένης ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης. Εγώ πιστεύω πως η Δυτική Ελλάδα οφείλει να φύγει ακόμα πιο μπροστά. Ότι το τέλος της επενδυτικής ανυδρίας δεν θα έλθει μέσα από διεκδικήσεις ή παρακάλια. Θα έρθει, κυρίως, μέσα από όσα εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε για τον τόπο μας…»

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα