Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Ερμού: Γιατί ονομάστηκε έτσι ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει την οδό Ερμού. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και σίγουρα την περπατάς όταν κάνεις βόλτα στο κέντρο. Είναι δε από τις πρώτες οδικές αρτηρίες που σχεδιάστηκαν και δόθηκαν στην κυκλοφορία στη σύγχρονη Αθήνα.

Χιλιάδες άνθρωποι την περπατούν καθημερινά και ειδικά την περίοδο των γιορτών γίνεται ο αγαπημένος προορισμός της πόλης. Μαγαζιά στολισμένα με χριστουγεννιάτικα, φωτάκια παντού και μουσικές από καλλιτέχνες του δρόμου δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στις γιορτές.

Πώς πήρε το όνομά της η Ερμού

Το όνομα της Ερμού χάνεται στο βάθος του χρόνου και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Ο δρόμος πήρε το όνομά του ήδη από την εποχή του Οθωνα όπως ακριβώς συνέβη με την οδό Θεμιστοκλέους και την Πειραιώς. Ο σκοπός του σχεδιασμού της Ερμού ήταν εξαρχής ξεκάθαρος. Δημιουργήθηκε με όραμα να γίνει ο πιο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης. Και τα κατάφερε.

Σκοπός ήταν εκεί, σε έναν δρόμο, στην καρδιά της πόλης να συγκεντρωθούν καταστήματα και υπηρεσίες που είχε ανάγκη η Αθήνα. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μην έχει και ένα όνομα που να ταιριάζει σε αυτό. Και επιλέχθηκε να της δοθεί το όνομα του αγγελιαφόρο των Θεών και προστάτη του εμπορίου. Του Ερμή!

Η Ερμού του εμπορίου

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας της, εγκαταστάθηκαν στην Ερμού έμποροι κάθε λογής. Εδώ αναπτυσσόταν διαχρονικά το εμπόριο υφασμάτων, ρούχων και υποδημάτων. Εδώ και δύο αιώνες στην Ερμού συρρέουν οι καταναλωτές για να βρουν ό,τι κι αν ψάχνουν. Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών και των εκπτώσεων θέλει… κουράγιο για να περιμένεις στις ουρές που σχηματίζονται στα καταστήματα.

Περιμετρικά της Ερμού απλώνεται η Βαρβάκειος αγορά και το υπαίθριο παζάρι παλαιοπωλών στην Πλατεία Αβησσυνίας. Έτσι, μέχρι και σήμερα αποτελεί το σημείο αναφοράς και τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας. Δεν ξεχωρίζει όμως μόνο στην Ελλάδα καθώς πρόκειται για μια από τις ακριβότερες εμπορικές περιοχές στην Ευρώπη.

Ενα ιστορικό σημείο ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων που κρατάει μέχρι σήμερα δικαίως το όνομα που του δόθηκε…

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον δέκα κρούσματα σε στρατόπεδο στην Καλαμαριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς στη Στρατιωτική Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) του στρατοπέδου Νταλίπη (οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στην περιοχή της Καλαμαριάς), έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα του κορωνοϊού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ασφαλείς πληροφορίες του GRtimes.gr αναφέρουν, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε στρατεύσιμους είναι τουλάχιστον 10 και κυμαίνονται σε ηλικίες από 19 έως 25 ετών. Κάποιοι από τους στρατεύσιμους – όπως ορίζει και το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ – έμειναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του στρατοπέδου, σε απομόνωση από τους υπόλοιπους, ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε εντολή να επιστρέψουν σπίτι τους και να μπουν σε καραντίνα δέκα ημέρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους οικείους τους.

Σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού εντός του στρατοπέδου πιθανότατα έχει παίξει και η πρόσφατη κατάταξη της νέας Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει στενή συνεργασία των αξιωματικών του στρατοπέδου με γιατρούς του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πότε μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Κατά τη διάρκεια της α’ δόσης υπάρχει ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη του ατόμου που έχει εμβολιαστεί ενώ μετά τη 12η μέρα μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος.

Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση.

Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και έχει δημιουργηθεί δίκτυο παρακολούθησης γονιδιακών μεταβολών.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πότε πέφτει φέτος η Τσικνοπέμπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2021, η Καθαρά Δευτέρα, οι Απόκριες, πότε ανοίγει το Τριώδιο  – Πώς προσδιορίζεται ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Η Τσικνοπέμπτη είναι  σίγουρα η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο,

στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Πότε πέφτει πέφτει φέτος η Τσικνοπέμπτη 2021;

Δείτε πότε πέφτουν όλες οι κινητές εορτές που συνδέονται με το Πάσχα:

Κινητές γιορτές 2021: Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα

21 Φεβρουαρίου Τελώνου και Φαρισαίου Ανοίγει το τριώδιο
28 Φεβρουαρίου  Του Ασώτου
4 Μαρτίου  Τσικνοπέμπτη
6 Μαρτίου Α’ Ψυχοσάββατο
7 Μαρτίου Αποκριά (Της Απόκρεω)
14 Μαρτίου Αποκριά (Της Τυροφάγου)
15 Μαρτίου  Καθαρά Δευτέρα
20 Μαρτίου Του Αγίου Θεοδώρου
21 Μαρτίου Κυριακή της Ορθοδοξίας
28 Μαρτίου Γρηγορίου του Παλαμά
24 Απριλίου Του Λαζάρου
25 Απριλίου Κυριακή των Βαίων
30 Απριλίου Μεγάλη Παρασκευή
2 Μαϊου Το Άγιο Πάσχα
3 Μαϊου Του Αγίου Γεωργίου
4 Μαϊου Του Αγίου Μάρκου (Ευαγγελιστής και Απόστολος)
4 Μαϊου Των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (Μυτιλήνης)
7 Μαϊου Ζωοδόχου Πηγής
9 Μαϊου Του Θωμά
19 Ιουνίου Β’ Ψυχοσάββατο
20 Ιουνίου Πεντηκοστή
21 Ιουνίου Του Αγίου Πνεύματος
27 Ιουνίου Των Αγίων Πάντων

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα