Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Ζωντανό φάρμακο ενάντια στον SARS-CoV-2 – Πρωτοποριακή μέθοδος από γιατρούς στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελπίδες για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων βαριάς COVID-19 δίνει μια πρωτοποριακή κυτταρική θεραπεία. Η θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προστατευτούν από λοιμώξεις μεταμοσχευμένοι ασθενείς, τροποποιήθηκε ώστε να χορηγηθεί στις περιπτώσεις εκείνες των ασθενών με COVID-19 που τη χρειάζονται περισσότερο: σε εκείνους δηλαδή που το ανοσοποιητικό σύστημά τους τους έχει προδώσει και αδυνατούν να εγείρουν αντίσταση στην παρουσία του ιού. Τώρα μένει να περάσει από το προκλινικό στο κλινικό στάδιο.

Τ λεμφοκύτταρα εναντίον ιών
Κάθε φορά που δεχόμαστε επίθεση από έναν παθογόνο μικροοργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημά μας προβάλλει σθεναρή και πολυμέτωπη αντίσταση. Μέρος αυτής της αντίστασης είναι και η παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων, κυττάρων τα οποία εξειδικεύονται στην αναγνώριση και εξολόθρευση των εισβολέων. Οταν πια ο κίνδυνος αποσοβηθεί και τα εξειδικευμένα να αναγνωρίζουν τον νικημένο εισβολέα κύτταρα παύουν να χρειάζονται, ο αριθμός τους αρχίζει να μειώνεται.

Δεν εκμηδενίζεται όμως. Για κάθε παθογόνο το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς διατηρούμε μικρούς αριθμούς αντίστοιχων Τ λεμφοκυττάρων (τα οποία ονομάζονται «κύτταρα μνήμης»). Ετσι, αν τύχει να μολυνθούμε και πάλι, από τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των κυττάρων μνήμης θα προκύψει ένας ολόκληρος στρατός Τ λεμφοκυττάρων έτοιμος να μας σώσει ξανά.

Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα στάδια της ζωής τους ικανοί να θέσουν αυτόν τον κυτταρικό στρατό σωτηρίας σε δράση και το ίδιο συμβαίνει και με τους ασθενείς με COVID-19. «Υπό κανονικές συνθήκες, κατά την πορεία εξέλιξης της νόσου, ο αριθμός των ειδικών για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2 Τ λεμφοκυττάρων αυξάνει στην πλειονότητα των ασθενών.

Υπάρχει όμως μια μερίδα ασθενών οι οποίοι, είτε επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είτε επειδή έχουν συνοσηρότητες, δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτά τα κύτταρα. Είναι οι ασθενείς με τη χειρότερη πρόβλεψη» λέει η καθηγήτρια Ευαγγελία Γιαννάκη, η οποία μαζί με τη συνάδελφό της Αναστασία Παπαδοπούλου ηγούνται της πρωτοποριακής μελέτης.

Εγκαιρη πρόβλεψη και αντιμετώπιση
Από την παραπάνω παρατήρηση προέκυψαν δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι η παρακολούθηση των επιπέδων των Τ λεμφοκυττάρων στο αίμα των ασθενών με COVID-19 θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα προγνωστικό εργαλείο εντοπισμού εκείνων που θα νοσήσουν βαριά και, δεύτερον, ότι η κατάστασή τους θα μπορούσε να αναστραφεί αν τους χορηγούνταν εξωγενώς Τ λεμφοκύτταρα εξειδικευμένα να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στον SARS-CoV-2.

Η ιδέα λοιπόν είναι να διερευνάται γρήγορα η πιθανή αδυναμία ενός ασθενούς να παράγει τα δικά του Τ λεμφοκύτταρα, προκειμένου αυτά να του χορηγούνται (με μετάγγιση) ως ζωντανό φάρμακο.

Αν και πρωτοποριακή, η ιδέα είναι ήδη δοκιμασμένη. Εδώ και μερικά χρόνια Τ λεμφοκύτταρα χρησιμοποιούνται για την προστασία από λοιμώξεις μεταμοσχευμένων ασθενών από ιούς (όπως ο μεγαλοκυτταροϊός ή ο ιός Epstein Barr), οι οποίοι βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο λόγω της ανοσοκαταστολής.

Η κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου ειδικεύτηκε στο Χιούστον του Τέξας στην αξιοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων για την προστασία των μεταμοσχευμένων ασθενών και η Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας (ΜΓΚΘ) της Αιματολογικής Κλινικής είναι «η μόνη πιστοποιημένη από τον ΕΟΦ για παραγωγή υπό έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων προηγμένων θεραπειών για ανθρώπινη χρήση στο πλαίσιο εγκεκριμένων κλινικών μελετών».

Με άλλα λόγια, η ερευνητική ομάδα της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία διευθύνεται από τον καθηγητή Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, διαθέτει την τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική υποδομή για τη θεραπευτική αξιοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων.
Προφανώς μοναδική πηγή Τ λεμφοκυττάρων ειδικών για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 είναι θεραπευμένοι πρώην ασθενείς.

Οπως μάλιστα έδειξε η προκλινική μελέτη των ελλήνων επιστημόνων, τα εν λόγω κύτταρα «παραμένουν στους αναρρώσαντες για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών, ενώ έχει αξιολογηθεί η λειτουργικότητά τους και έχει στανταριστεί η μεθοδολογία παραγωγής τους. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο υπό κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να προκύπτουν πλήρως χαρακτηρισμένα κυτταρικά προϊόντα» εξηγεί η κυρία Παπαδοπούλου.

Από το εργαστήριο στην κλινική
Εχοντας λοιπόν διενεργήσει το προκλινικό μέρος της έρευνάς τους και έχοντας απαντήσει σε κομβικά ερωτήματα που αφορούν τη δυναμική των Τ λεμφοκυττάρων στην αντιμετώπιση της COVID-19, οι ερευνητές προτίθενται να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας τράπεζας Τ λεμφοκυττάρων από αναρρώσαντες εθελοντές.

«Εχουμε υπολογίσει ότι 20 επιλεγμένοι δότες θα μπορούσαν να καλύψουν το φάσμα ιστοσυμβατότητας, ώστε να βρίσκονται κύτταρα συμβατά για κάθε ασθενή – υποψήφιο λήπτη» σημείωσε η κυρία Γιαννάκη, ενώ η κυρία Παπαδοπούλου πρόσθεσε ότι «στον σχεδιασμό της μελέτης οι δότες θα προέλθουν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Από κάθε δότη θα ληφθούν περί τα 250 ml αίματος προκειμένου να απομονωθούν τα Τ λεμφοκύτταρα».

Η ερευνητική ομάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της τράπεζας κυττάρων. Παράλληλα, ασθενείς οι οποίοι θα πληρούν τα κριτήρια θα μπαίνουν στην κλινική δοκιμή για την οποία έχει υπολογιστεί ένας αριθμός 50 έως 70 ασθενών.

Η προτυποποίηση της διαδικασίας σε συνθήκες ορθής παρασκευαστκής πρακτικής, η δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και η χορήγησή τους σε τουλάχιστον 70 ασθενείς υψηλού κινδύνου έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 μήνες. «Πιστεύουμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ζωντανό φάρμακο το οποίο μπορεί να σώσει ζωές» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δούμε το ζωντανό φάρμακο να χαρίζει ζωή στους πλέον άτυχους μεταξύ των ασθενών με COVID-19.

Εντελώς διαφορετικό το πλάσμα αναρρώσεως
Μπορεί τα Τ λεμφοκύτταρα να απομονώνονται από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19, όπως συμβαίνει και με το πλάσμα αναρρώσεως, αλλά οι ομοιότητες των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων σταματούν εκεί. Το πλάσμα αναρρώσεως δεν περιέχει ζωντανά κυτταρικά στοιχεία.

Οι πιθανές θεραπευτικές ιδιότητές του, οι οποίες είναι ακόμη υπό διερεύνηση, οφείλονται στην παρουσία αντισωμάτων. Σε αντίθεση όμως με τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό επί μακρόν, τα αντισώματα βαθμηδόν αποικοδομούνται.

www.in.gr

Ελλάδα

Ασκήσεις ετοιμότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις – Απάντηση στις απειλές της Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα «δόντια» τους δείχνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και απαντούν στις προκλήσεις της Άγκυρας με συνεχείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε κάθε γωνιά της ελληνικής Επικράτειας.

Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, εκμηδενίζοντας κάθε υποψία αιφνιδιασμού, ακόμη και τη νύχτα.

Προβολή ισχύος

Από σήμερα μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας, θα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση των τριών Κλάδων, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν προβολή ισχύος ακόμη και στις εσχατιές του Αιγαίου, μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κι ενώ οι γείτονες απειλούν ότι θα έρθουν «ξαφνικά μια νύχτα», ο Στρατός Ξηράς ετοιμάζεται να κάνει τη νύχτα μέρα με την άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΕΦΟΝΤΗΣ» που ξεκινάει απόψε στη Λέσβο. Άρματα Μάχης, Τεθωρακισμένα, Επιθετικά Ελικόπτερα και Μονάδες του Πυροβολικού και του Πεζικού, υπό την κάλυψη της νύχτας, θα εκτελέσουν σύνθετα σενάρια αντιμετώπισης απειλών με χρήση πραγματικών πυρών ενώ στην άσκηση θα συμμετέχουν και τα αμερικανικής κατασκευής Τεθωρακισμένα Μ1117 που έχουν ενταχθεί πλέον στις ακριτικές Μονάδες, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Τη σκυτάλη παίρνει η διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στη Ρόδο, όπου οι Μονάδες της Εθνοφυλακής και του Στρατού Ξηράς θα κάνουν επίδειξη δύναμης σε αντικείμενα αμυντικών επιχειρήσεων, εκτέλεσης αντεπιθέσεων και εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος. Θα ακολουθήσει ομοβροντία πυρών με βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων σε συνδυασμό με πυρά από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, με κατάδειξη από ομάδες ειδικών επιχειρήσεων JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Αστραπή στο Αιγαίο

Κι ενώ στα ακριτικά νησιά ο Στρατός Ξηράς θα επιδεικνύει τις αποτρεπτικές του δυνατότητες, στο Αιγαίο θα ξεσπά «καταιγίδα» με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» του Πολεμικού Ναυτικού. Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι, Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και Στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών θα αναπτυχθούν στο Αρχιπέλαγος προβάλλοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα αλλά και την ισχύ πυρός του ελληνικού Στόλου. Για δύο ημέρες, οι «αστραπές» του Πολεμικού Ναυτικού θα κατακλύσουν το Αιγαίο με τις πλώρες του Στόλου να στήνουν αδιαπέραστο τείχος αποτροπής.

Κυριαρχία στον αέρα

Απάντηση στις παράνομες τουρκικές επιδιώξεις αποτελεί και η άσκηση «ΑΕΤΟΣ 22» που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Πρόκειται για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR), στην οποία συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία με ένα ελικόπτερο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει ένα SUPER PUMA και το Πολεμικό Ναυτικό μία Μονάδα Επιφανείας.

Η άσκηση, αν και μικρής κλίμακας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα καθώς όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές «εκείνος που προσφέρει υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης είναι και ο κυρίαρχος στην περιοχή».

Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει την παρουσία της και στο εξωτερικό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέσσερα F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» παραμένουν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της «Μέδουσας» για την αμιγώς αεροπορική άσκηση «ΜΕΝΑ» η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

CNN GREECE

Περισσότερα

Ελλάδα

Κατάληψη από νοσοκομειακούς γιατρούς στο υπουργείο Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας προχώρησαν νοσοκομειακοί γιατροί και μέλη της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ νωρίς το πρωί.

Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι γιατροί, που αρχίζουν από σήμερα κινητοποιήσεις, ζητούν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ έχουν αναρτήσει πανό στους τελευταίους ορόφους, όπου στεγάζεται ο υπουργείο και φωνάζουν συνθήματα.

Τουλάχιστον 40 άτομα έχουν καταφέρει να μπουν στο κτίριο σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ στο σημείο έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Περισσότερα

Ελλάδα

«Δεν είναι κάτι κακό», έλεγε στη 16χρονη για την ασέλγεια ο προπονητής της

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον εφιάλτη που ζούσε για επτά ολόκληρους μήνες η 16χρονη αθλήτρια κωπηλασίας που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητή της στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει το protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τους γονείς της ανήλικης και τον δικηγόρο της οικογένειας, Όθωνα Παπαδόπουλο, η 16χρονη αθλήτρια περιγράφει με λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στοιχεία την φρίκη που καταγγέλλει ότι ζούσε για μήνες από τον 38χρονο προπονητή της. Παράλληλα, το περιστατικό έχει αναφερθεί και στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να διερευνηθεί εις βάθος η σοβαρή καταγγελία.

Ο άντρας, φορώντας το «προσωπείο» του ανθρώπου που νοιάζονταν μόνο για το καλό της αθλήτριάς του, η οποία κατάφερνε να εξασφαλίσει σπουδαίες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις, φέρεται να επιδιδόταν επανειλημμένα σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της και να την εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά από τον περσινό Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ, παράλληλα, φέρεται να ασκούσε ψυχολογική πίεση και να εκτόξευε απειλές, προκειμένου να μην προβεί σε καταγγελία και αποκαλυφθούν οι πράξεις του.

Όπως υποστηρίζει η ανήλικη, ο προπονητής είχε χειραγωγική συμπεριφορά απέναντί της και προσπαθούσε να την πείσει πως ότι συνέβαινε ήταν φυσιολογικό ανάμεσα σε σχέσεις προπονητή – αθλήτριας. Η ίδια περιγράφει, πως «πάγωσε» και άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της όταν ο προπονητής της την πλησίασε, την αγκάλιασε και την φίλησε, καθώς δεν ήξερε πως να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη σε αυτήν την ηλικία.

Ο 38χρονος προπονητής, είναι δεσμευμένος και εμφανίζονταν ως πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Προπονούσε την ανήλικη αθλήτρια από την ηλικία των 13 ετών και είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ίδιας και της οικογένειάς της. Ωστόσο, η συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ανήλικης, ήταν εντελώς διαφορετική απέναντί της. Ο 38χρονος είχε απομονώσει την ανήλικη από τους υπόλοιπους αθλητές της ομάδας και ασχολείτο αποκλειστικά μαζί της προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο της ομάδας. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν κίνησε υποψίες στους υπόλοιπους αθλητές, καθώς ο προπονητής εμφανίζονταν ως ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος που ουδέποτε είχε δώσει δικαιώματα.

Την εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά στην προπόνηση, μέσα στο βαν της ομάδας, στο σπίτι του και σε Airbnb

Περιγράφοντας την φρίκη που ζούσε στην κατάσταση στην οποία καταγγέλλει ότι είχε εγκλωβιστεί και προσπαθούσε να αποδράσει για σχεδόν οκτώ μήνες, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε και βρήκε το κουράγιο να αποκαλύψει τον εφιάλτη της στην οικογένειά της, η 16χρονη αθλήτρια έδωσε συγκεκριμένα σημεία και ημερομηνίες που ο προπονητής της την εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά και ασελγούσε στο κορμί της, ενώ η ίδια δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει.

«Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν γνωρίζω από αυτά τα πράγματα και πως να αντιδράσω. Άρχισαν να τρέμουν τα πόδια μου. Αυτός το κατάλαβε και μου έλεγε «μην αγχώνεσαι». Μου έλεγε πως «δεν πρέπει να στεναχωριέσαι», καθώς «δεν είναι κάτι κακό» και με ρωτούσε αν θέλω να με χαϊδέψει», είναι μερικά μόνο από όσα περιγράφει η ανήλικη και δημοσιεύει το protothema.gr.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, η ανήλικη υποστηρίζει πως ο προπονητής της την κακοποίησε σεξουαλικά αρκετές φορές και σε διαφορετικά μέρη, όλους αυτούς τους μήνες που φοβόταν να μιλήσει και δεχόταν απειλές. Ο εφιάλτης της φέρεται να εξελίσσονταν ακόμα και μετά την προπόνηση και τις φορές που ο προπονητής της ειδοποιούσε τηλεφωνικά τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μην έρθουν, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι θέλει να προπονηθεί μόνος του με την πρωταθλήτρια κωπηλασίας και να την προετοιμάσει για αγώνες.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις φέρεται να έγιναν για πρώτη φορά στο σπίτι του 38χρονου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή που η οικογένεια της ανήλικης είχε εστιάσει την προσοχή της στο δεύτερο παιδί τους που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και προσφέρθηκε να πηγαίνει ο ίδιος την 16χρονη στην προπόνηση και να την επιστρέφει στο σπίτι. Οι γονείς, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον 38χρονο προπονητή, τον οποίον γνώριζαν χρόνια και εμφανίζονταν ως σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος, τον ευχαρίστησαν θερμά για την κατανόηση και την συμπαράσταση που έδειχνε, χωρίς να μπορούν να φανταστούν όσα θα ζούσε το παιδί τους στα χέρια του.

Όπως αποκάλυψε η ανήλικη, ο 38χρονος που είχε αναλάβει να την επιστρέψει από την προπόνηση, προφασίστηκε ότι έπρεπε να κάνει μία στάση στο σπίτι του για να πάρει κάποια πράγματα και της πρότεινε να ανέβει στο διαμέρισμα για να τον περιμένει. Τότε ήταν η στιγμή που βρήκε την ευκαιρία για να ασελγήσει εις βάρος της. Επιπλέον, τουλάχιστον μία φορά φέρεται να την οδήγησε και να την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά σε ένα από τα διαμερίσματα που διατηρεί και εκμεταλλεύεται με βραχυχρόνια μίσθωση, η διεύθυνση του οποίου αναφέρεται και στην μηνυτήρια αναφορά.

Ανάμεσα σε όσα καταγγέλλει η ανήλικη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι ο 38χρονος την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά και δύο φορές μέσα στο βαν του κωπηλατικού συλλόγου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετάβαση των αθλητών σε προπονήσεις, ενώ η στάση του ήταν αφόρητα πιεστική απέναντί της και δεν σταματούσε να την παρενοχλεί.

Η αποκάλυψη του εφιάλτη και η καταγγελία για την παιδοψυχολόγο

Οι γονείς της 16χρονης, η οποία είναι αριστούχος μαθήτρια, αντιλήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι ήταν πολύ άσχημα ψυχολογικά και απευθύνθηκαν σε παιδοψυχολόγο προκειμένου να τη βοηθήσουν και να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Η ανήλικη, μπορεί να μην ήταν σε θέση να μιλήσει στους γονείς της για όσα ζούσε επί σειρά μηνών, όμως αποκάλυψε στην παιδοψυχολόγο την σεξουαλική κακοποίηση και την πίεση που δέχονταν από τον προπονητή της.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η οικογένειά της, αντί η ειδικός να ειδοποιήσει τους γονείς της για να προχωρήσουν σε καταγγελία και να γλιτώσουν το παιδί τους από τον εφιάλτη που ζούσε, εκείνη κάλεσε σε κοινή συνεδρία θύμα και θύτη, χωρίς να τους αναφέρει το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η 16χρονη φέρεται να υποστηρίζει πως όταν ο 38χρονος συνάντησε την παιδοψυχολόγο έδειξε να την γνωρίζει, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο αθλητικός σύλλογος κωπηλασίας, όπου εργάζονταν ο καταγγελλόμενος, έπαυσε άμεσα τη συνεργασία τους, ενώ η οικογένεια της ανήλικης δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά ενάντια στον σύλλογο.

Η νομική άποψη

«Η οικογένεια είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την υπόθεση ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να μην μπορέσει ποτέ ο κατηγορούμενος να ξανά κάνει τις ίδιες πράξεις. Αναμένουμε τις εξελίξεις και την έρευνα», τονίζει στο protothema.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας, Όθωνας Παπαδόπουλος.

«Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ότι όταν οι γονείς του κοριτσιού είδαν ότι βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο, ανέθεσαν την παρακολούθηση του παιδιού σε ειδική παιδοψυχολόγο, στην οποία τελικά το παιδί αποκάλυψε τι ήταν αυτό που του συνέβαινε και έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της ψυχολογικής του κατάστασης. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη παιδοψυχολόγος, όχι μόνο δεν ανακοίνωσε το παραμικρό στους γονείς του παιδιού, αλλά αντίθετα πραγματοποίησε και κοινή συνέδρια του παιδιού μαζί με τον προπονητή που ήταν το ίδιο πρόσωπο που τελούσε σε βάρος της το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, από πρόσωπο αρμόδιο και υπεύθυνο για την επίβλεψη της», σημείωσε σχετικά με την απίστευτη στάση της παιδοψυχολόγου.

papadopoulos_
O δικηγόρος της οικογένειας, Όθωνας Παπαδόπουλος.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα