Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Παρατράγουδα με τους εμβολιασμούς στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώτο κύμα των εμβολιασμών για τον κοροναϊό ξεκίνησε στην Ευρώπη, με τα πρώτα προβλήματα να εντοπίζονται στην Γερμανία.

Τα πρώτα εμβόλια ξεκίνησαν το ταξίδι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυριακή συνταξιούχοι, γιατροί αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν θέση για να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην πανδημία.

Η εκστρατεία εμβολιασμού COVID-19 της Γερμανίας επισκιάστηκε από ατύχημα στο βορρά, όπου οκτώ εργαζόμενοι σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων έλαβαν υπερβολική δόση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι περιφερειακές αρχές της Vorpommern-Ruegen δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι στην πόλη Στράλσουντ έλαβαν πέντε φορές μεγαλύτερο ποσοστό από τη συνιστώμενη δόση του εμβολίου BioNTech-Pfizer. Τέσσερις πήγαν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Μεμονωμένα λάθη

«Λυπάμαι βαθιά για το συμβάν. Αυτή η μεμονωμένη περίπτωση οφείλεται σε μεμονωμένα λάθη. Ελπίζω ότι όλοι οι πληγέντες δεν θα παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες» δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας, Στέφαν Κέρθ.

Το περιστατικό συνέβη ενώ ορισμένες γερμανικές περιοχές αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν εμβόλια που ελήφθησαν το Σαββατοκύριακο με την υποψία ότι οι ψυχρές συνθήκες που απαιτούνταν για τη διατήρησή τους δεν υπήρχαν κατά τη διαδικασία παράδοσης.

Οι αρχές της Vorpommern-Ruegen παρέπεμψαν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της BioNtech ότι οι μεγαλύτερες δόσεις δοκιμάστηκαν στη Φάση 1 των μελετών χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Η θερμοκρασία
Σημειώνεται πως το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, το οποίο χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία mRNA, πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες περίπου -70 βαθμούς Κελσίου για να παραμείνει αποτελεσματικό πριν αποσταλεί σε κέντρα διανομής.

Η Pfizer έχει σχεδιάσει ειδικά κιβώτια αποστολής γεμάτα με ξηρό πάγο για να αποτρέψει την καταστροφή του εμβολίου κατά τη μεταφορά. Οι δόσεις μπορούν να διατηρηθούν σε ειδικά ψυγεία για έως και έξι μήνες ενώ κατά την αποστολή τους στο νοσοκομεία, στα απλά ψυγεία που φυλάσσονται, αντέχουν για πέντε ημέρες (στους 2C έως 8 βαθμούς Κελσίου).

www.in.gr

Διεθνή

ECDC : Τι ισχύει για τους περιορισμούς μεταξύ των εμβολιασμένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθώς προχωράνε οι εμβολιασμοί τίθεται όλο και πιο εμφατικά το ερώτημα σχετικά με την ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων από όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με το ECDC μπορούν τα μέτρα να χαλαρώσουν όταν πρόκειται για συναναστροφές ανθρώπων που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα όπως γράφει ο Νίκος Χρυσολωράς στο Bloomberg τόσο τα μέτρα της απόστασης όσο και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν σύμφωνα με μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από το ECDC.

Ωστόσο υπάρχει και η αναφορά ότι οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντιούνται με άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο λόγος είναι ότι τα άτομα που έχουν λάβει τα εμβόλια έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό από κάποιον που έχει εμβολιαστεί είναι επίσης χαμηλός.

Την ίδια στιγμή η αύξηση των εμβολιασμών στην Ευρώπη αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη όπως αναφέρει άλλο δημοσίευμα.

«Η βελτίωση του ρυθμού των εμβολιασμών αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά από ένα πρώτο τρίμηνο που σημαδεύτηκε από μια εκνευριστική εκστρατεία που άφησε το μπλοκ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η ήπειρος χτυπήθηκε επίσης με ένα νέο κύμα του ιού, ωθώντας τις χώρες στην επαναφορά αυστηρότερων μέτρων κλειδώματος», εξηγεί το δημοσίευμα.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν σε 131 χώρες – Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε περίπου 100 χώρες στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου κοροναϊού».

Σε αυτόν τον αναθεωρημένο κατάλογο βρίσκονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κατηγορία 4, με την οποία συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή ταξιδιού, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Την Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα (το «Επίπεδο 4»), βασιζόμενο στις τρέχουσες εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών σε θέματα υγείας. Ως αποτέλεσμα, στη βαθμίδα αυτή βρέθηκε σχεδόν το 80% όλων των χωρών παγκοσμίως.

Μέχρι χθες, Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέτασσε μόνο 34 χώρες (σε σύνολο περίπου 200) στην κατηγορία 4, ενώ από σήμερα έχουν αυξηθεί στις 131.

Το υπουργείο απέφυγε να σχολιάσει πότε θα ολοκληρώσει αυτήν την επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Ανάπτυξη 3,7% το 2021 και 5,9% το 2022 αναμένει για την Ελλάδα η Citigroup

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάπτυξη 3,7% το 2021 και 5,9% το 2022 αναμένει για την ελληνική οικονομία σε νέα την έκθεση η Citigroup, ενώ σύμφωνα με την οικονομολόγο της αμερικανικής τράπεζας Giada Giani, η ύφεση του 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο (-8% έναντι -10% της μέσης εκτίμησης και -9,2% της Citi).

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η τρίτη ποιο ευνοημένη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης (μετά την Βουλγαρία και την Κροατία), οι πόροι του οποίου μπορούν να ενισχύσουν κατά 1,5% το ετήσιο ΑΕΠ ως το 2025.

Από την άλλη πλευρά το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 1,5% του ΑΕΠ έχει μεταβληθεί εξαετίας της πανδημίας σε έλλειμα περίπου 11% το 2020, ενώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στήριξαν το κόστος δανεισμού και συνέβαλαν στην διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις πάντως παραμένουν, με την δυνητική ανάπτυξη παρά τις μεταρρυθμίσεις να εμφανίζεται ασθενική, λόγω των αρνητικών δημογραφικών και της περιορισμένης ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών αν και οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης θα μπορούσαν πραγματικά να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον ενισχύοντας την δυναμική της οικονομίας.

www.ot.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα