Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σημαντική μελέτη για οζίδιο στο πνεύμονα-Παρουσίασε ο Πατρινός πνευμονολόγος Ιωάννης Γαλαριώτης

Published

on

Αξιόλογη και σημαντική η συμμετοχή του ιατρού Ιωάννη Γαλαριώτη, ειδικού πνευμονολόγου με εξειδικευμένη επιστημονική μελέτη στο 29ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που διεξήχθη διαδικτυακά από 17-20 Δεκεμβρίου 2020.

Η επιστημονική μελέτη αφορούσε ένα οζίδιο στον πνεύμονα διαμέτρου 1,8 εκατοστών με συμπαγή σύσταση και παθολογικά ακτινολογικά χαρακτηριστικά, με υψηλή πρόσληψητης FDGPET συμβατά με καρκίνο πνεύμονα.
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί αν μόνο τα ευρήματα από την CT (αξονική τομογραφία θώρακος) και την PET/CT (αξονική τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων) εξέταση αποτελούν ασφαλή οδηγό για την διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο ιστολογικός έλεγχος στο εν λόγω οζίδιο με συμπαγή σύσταση και παθολογικά ακτινολογικά χαρακτηριστικάκατά την CTκαθώς και μευψηλή πρόσληψη του εν λόγω φαρμάκου κατά την PET/CT έδειξε ότι δεν είναι ασφαλής ηχειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να έχει προηγηθεί βιοψία.
Η διαχείριση αυτή προκαλεί μειωμένη αναπνευστική λειτουργία όπου αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον ασθενή. Η βιοψία κρίνεται σημαντική και απαραίτητη γιατην σωστή διάγνωση και θεράπεια.
Σημαντικός παράγοντας κρίνεται σαφώς και η ψυχική καταπόνηση του ασθενούς σε περίπτωση μιας άσκοπης παρέμβασης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement