Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Δεκέμβριος: ο μήνας – πειρασμός για τη σιλουέτα μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δεκέμβριος είναι σίγουρα ένας μήνας με ιδιαίτερο θρησκευτικό νόημα και ατμόσφαιρα γιορτής, χαράς και ευθυμίας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ίσως και τον πιο «επικίνδυνο» μήνα για τη σιλουέτα μας.

Καθοριστικής σημασίας για τον αποσυντονισμό μας από τη σωστή διατροφική τακτική είναι όχι μόνο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, αλλά και οι πολλές ονομαστικές εορτές. Για τους περισσότερους, οι συγκεκριμένες γιορτές είναι άμεσα συνυφασμένες με την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη. Γλυκά όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα αποτελούν σήμα κατατεθέν των ημερών, σε σημείο μάλιστα που να μη νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς αυτά!

Στο πλαίσιο λοιπόν της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, η απόλυτη αποχή από την κατανάλωση γιορτινών «πειρασμών» σίγουρα δεν αποτελεί τη λύση. Η σύνεση και η με μέτρο κατανάλωση αποτελούν χρυσή τομή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στη διατροφή τους. Η έμφαση στην ποσότητα αλλά και η συνειδητοποιημένη κατανάλωση τροφής γίνονται αρωγοί στη δημιουργία ενός καλλίγραμμου σώματος (ή τουλάχιστον ενός σώματος που προσδοκά να γίνει καλλίγραμμο!).

Η στέρηση δεν είναι λύση…
Σαφέστατα λοιπόν και θα φάμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, γιατί αν δεν φάμε τη στιγμή του γιορτινού καλέσματος είναι σίγουρο πως απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις θα μας οδηγήσουν να παραδοθούμε αμαχητί την επομένη, απέναντι στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες. Θα φάμε όμως ένα-δυο γλυκίσματα, ικανοποιώντας απλώς τη γεύση μας και εκπληρώνοντας τον ουσιαστικό προορισμό του γλυκού, που αφορά στην τέρψη και όχι στις θρεπτικές ανάγκες μας. Θα έχουμε φροντίσει επίσης ώστε το γεύμα που θα προηγηθεί να μην εμπεριέχει μεγάλα ποσά λίπους, αλλά να βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση λαχανικών, που χορταίνουν χωρίς να επιβαρύνουν με θερμίδες. Μάλιστα, παρουσιάζοντας ακόμη μεγαλύτερη προνοητικότητα, θα μπορούσαμε πριν φύγουμε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα να μην είμαστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσουμε σε κάθε τι «ορεκτικό»…

Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ, που θα κοντρολάρει την όρεξή μας και θα μας βοηθήσει να δείξουμε «καλή διαγωγή» στο γιορτινό τραπέζι, είναι ένα μικρό μπολ σαλάτας ή δύο φρυγανιές με λίγο τυρί μειωμένων λιπαρών ή ακόμη και ένα όχι πολύ ώριμο φρούτο.

 

Μετρήστε σωστά…
Εξετάζοντας το θέμα της συνειδητοποιημένης κατανάλωσης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάποιοι δεν μπορούν εύκολα να καταγράψουν τι τρώνε ή τι έφαγαν στις γιορτές. Απαντώντας στο τι έφαγαν λοιπόν, λένε πως ξεκίνησαν με δυο-τρία ορεκτικά (που στην πορεία αποδεικνύεται πως ήταν τέσσερα-πέντε), κατόπιν λίγη γαλοπούλα (ξεχνώντας να αναφέρουν τη γέμιση, η οποία θερμιδικά ξεπερνά και την ίδια τη γαλοπούλα) και «λίγο» ψωμί (συνήθως εννοούν τρεις-τέσσερις φέτες), ενώ σπανίως αναφέρονται στο κρασάκι που ήπιαν, που μπορεί να ξεπερνά και τα τρία ποτήρια (πάνω-κάτω 350 θερμίδες επιπλέον). Σαν επιδόρπιο θα ισχυριστούν πως απλώς δοκίμασαν από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ασχέτως αν η δοκιμή γι’ αυτούς ταυτίζεται με την κραιπάλη για κάποιους άλλους… Βέβαια, για τον καφέ που ακολουθεί με τις τρεις κουταλιές ζάχαρη, ούτε λόγος…

Έτσι λοιπόν και οι ίδιοι απορούν με το αν -και κατά πόσο- ξέφυγαν από μια ισορροπημένη διατροφή και, όταν ανέβουν στη ζυγαριά, αρχίζουν να ερμηνεύουν την ανοδική πορεία με δικαιολογίες του τύπου «είδες που σου έλεγα ότι οι κουραμπιέδες έχουν περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα;». Αν τώρα εσείς πιστεύετε πως οι ελάχιστες θερμίδες που χωρίζουν ένα μέτριο κουραμπιέ από ένα μέτριο μελομακάρονο είναι μείζονος σημασίας και δεν παίζει ρόλο η ποσότητα που φάγατε μάλλον είστε γελασμένοι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να συνειδητοποιούμε τι τρώμε και αν αυτό είναι όντως υπερβολικό.

Όχι στις διατροφικές ακρότητες
Αν τώρα οδηγηθούμε στη σωματική άσκηση -προκειμένου να απαλλαγούμε από την «περιττή ενέργεια» που προσλάβαμε την προηγούμενη ημέρα στο γιορτινό τραπέζι- τα πράγματα χρειάζονται διευκρίνιση: οι λίγες ώρες που χρειάστηκαν για να καταναλώσουμε ένα πλούσιο γιορτινό δείπνο της τάξεως των 2.500 θερμίδων και των 130γρ. λίπους αναλογούν σε 12 ώρες περπάτημα ή 7 ώρες κολύμπι ή 4 ώρες τρέξιμο ή 6 ώρες τένις, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την αρνητική για μας κατάσταση. Ας μην έχουμε λοιπόν την ψευδαίσθηση πως ένας περίπατος θα μας βοηθήσει να δαπανήσουμε την ενέργεια που προσλάβαμε μέσω ενός λουκούλλειου γεύματος!

Τώρα, για το γκρουπ εκείνων που μπορεί να είναι ευάλωτοι και επιρρεπείς και να ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες, αλλά που συνειδητοποιούν πλήρως τα λάθη τους και επιδιώκουν τρόπους για να «ισοφαρίσουν» τις ατασθαλίες του γιορτινού τραπεζιού, η τήρηση ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας αντενδείκνυται. Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού, που είναι το ζητούμενο, δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε.

Όσο λοιπόν παράδοξο κι αν νομίζουν κάποιοι πως είναι, ύστερα από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά σιτηρέσιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς. Μόνο έτσι θέτουμε τις βάσεις για λιγότερες ατασθαλίες στο μέλλον και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε το μεταβολισμό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μαγειρική

 Ρολά κοτόπουλου και πέννες με πέστο ανθότυρου         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

½ φλιτζάνι κρασί

1 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανο ψιλοκομμένα

500γρ. πέννες

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 νεροπότηρο ντομάτα ψιλοκομμένη

3 κουτ. σούπας κάππαρη

αλάτι, πιπέρι

Για το πέστο

400γρ. ανθότυρο φρέσκο

2 φλιτζάνι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι του καφέ παρμεζάνα λεπτοτριμμένη

1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι

2 κουτ. σούπας ξίδι

1 σκελίδα σκόρδο

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε τα φιλέτα κοτόπουλου σαν σνίτσελ. Σε μπολ ανακατεύετε μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε τα φιλέτα με το μίγμα. Τα κάνετε ρολό και τα δένετε με φυτικό σπάγκο στις άκρες. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνετε με ένα φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με το κρασί. Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα αλλά να μη στεγνώσουν. Κατά διαστήματα τα περιχύνετε με το ζωμό του ταψιού. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Διαλύετε τον πελτέ σε νεροπότηρο με λίγο νερό και τον προσθέτετε στο τηγάνι. Ρίχνετε την κάππαρη και την ψιλοκομμένη τομάτα. Αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά να πήξει καλά η σάλτσα. Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τις πέννες και ετοιμάζετε το πέστο. Βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ βασιλικό, ανθότυρο, ελαιόλαδο, παρμεζάνα, κουκουνάρι, ξίδι, σκόρδο, αλάτι και τέσσερις κουταλιές νερό. Χτυπάτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Σουρώνετε τις πέννες μόλις βράσουν, τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το πέστο και ανακατεύετε. Σερβίρετε τις πέννες με πέστο κι από πάνω τα ρολά κοτόπουλου, από τα οποία έχετε αφαιρέσει τον σπάγκο και γαρνίρετε με την κόκκινη σάλτσα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κεφτέδες κοκκινιστοί με πιπεριές       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τους κεφτέδες

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

3 φέτες από ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, μέτριες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο

λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα των κεφτέδων

αλάτι, πιπέρι

Για το φαγητό

3 πιπεριές πράσινες, σε χοντρές λωρίδες

3 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, σε χοντρές λωρίδες

1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες

2 φλιτζάνια ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες

2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας μικρό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Μουσκεύετε την ψίχα ψωμιού και τη στραγγίζετε καλά. Αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά. Πλάθετε μέτριους κεφτέδες, τους πασπαλίζετε με αλεύρι και τους στρώνετε σε λαδωμένο ταψί. Τους ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τους ενδιάμεσα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις σοτάρετε λίγο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την τομάτα, το βασιλικό, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά και προσθέτετε τους κεφτέδες. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γκρατέν με μελιτζάνες, πέννες και κοτόπουλο        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε κύβους

600γρ. πέννες

3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε κύβους

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

1½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ. και τις ροδέλες σε κύβους. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις στύβετε να φύγουν τα σποράκια. Βράζετε τις πέννες για 11 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Κατόπιν, προσθέτετε το κοτόπουλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα να αλλάξει χρώμα. Τέλος, ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις ανακατεύετε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Ανακατεύετε το μίγμα με τις βρασμένες πέννες και την μπεσαμέλ ή την κρέμα γάλακτος και το μεταφέρετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το τυρί και ψήνετε το φαγητό στο γκριλ για 10 λεπτά σχεδόν, μέχρι να γκρατιναριστεί και να ροδίσει η επιφάνειά του. Σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση, συνοδεύοντας με φρέσκια σαλάτα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα