Connect with us

Ελλάδα

Μάχη με το χρόνο για το «τείχος προστασίας»

Η πίεση στο ΕΣΥ, τα στοιχεία μετά από 7 εβδομάδες lockdown, η αγωνία των ειδικών και το εθνικό στοίχημα του εμβολιασμού

Published

on

Σε πίεση παραμένει το ΕΣΥ, όπως δείχνει ο μέσος όρος των διασωληνωμένων.

Μετά από επτά εβδομάδες lockdown υπάρχει μια σταθερή πτωτική πορεία, αλλά όχι στον βαθμό που θα επιτρέπει τον εφησυχασμό ή σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων. Με το σύστημα υγείας να μην έχει αποσυμπιεστεί, ο εμβολιασμός του πληθυσμού – που ξεκίνησε από την  Κυριακή – αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών, ενώ οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού λόγω εορτών.

O απολογισμός από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις επτά εβδομάδες lockdown αποτυπώνουν και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και την επιθετικότητα του β’ κύματος.

Μια ανάλυση στα δεδομένα που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για το τσουνάμι που σαρώνει τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται από τις 7 Νοεμβρίου, ενώ ήδη υπήρχαν από τότε περιοχές της χώρας που ήταν υπό καθεστώς lockdown, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν διαρκώς μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Έκτοτε παρατηρείται πλέον μια πτωτική τάση. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι αν θα υπάρξει νέα επιδείνωση το επόμενο δεκαήμερο, λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού στη διάρκεια των εορτών.

Στο πρώτο δεκαήμερο lockdown ο μέσος όρος των νεκρών ήταν 36,3 και των διασωληνωμένων 262,9.

Στο δεύτερο δεκαήμερο οι νεκροί υπερδιπλασιάστηκαν (μέσος όρος 77,9) και ο μέσος όρος των διασωληνωμένων εκτινάχθηκε στους 490,6.

Στο τρίτο δεκαήμερο ο μέσος όρος των νεκρών πλησίαζε τους 100 (98,9 μ.ο.) και των διασωληνωμένων ξεπερνούσε τους 600 (606,4 μ.ο.).

Από το τέταρτο δεκαήμερο (5-14 Δεκεμβρίου) παρατηρήθηκε μια κάμψη με 88,3 νεκρούς μέσο όρο και 579 διασωληνωμένους.

Η πτωτική τάση συνεχίστηκε και στο πέμπτο δεκαήμερο του lockdown (15-24 Δεκεμβρίου) με τον μέσο όρο των νεκρών να ανέρχεται στους 77 και των διασωληνωμένων στους 518.

Τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι από τους πρώτους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας που συμμετείχε στον εμβολιασμό, μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και υγειονομικούς και άλλους πολίτες παρέθεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος σε ανοιχτή επιστολή του.

Στην επιστολή του, ο κ. Ιερόθεος μιλά αρχικά για τις τεράστιες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τις εκτιμήσεις για το τί θα συμβεί μετά το πέρας του υγειονομικού εφιάλτη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement