Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντίο δάσκαλε …..Θανάση Σαφάκα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ζωή του ο καθένας συναντάει πάρα πολλούς καθηγητές, τυχεροί όμως και ευτυχείς είναι εκείνοι που συναντούν τον ένα πραγματικό Δάσκαλο.

Εμείς οι Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί του τμήματος που πέρασε στο πανεπιστήμιο της Πάτρας το μακρινό και δύσκολο 1973 είχαμε την τύχη να μας τιμήσει με τη φιλία του, και να μας περιβάλει με την αγάπη του ένας μοναδικός Δάσκαλος και εκπληκτικός Άνθρωπος ο Θανάσης Σαφάκας.

Νέος τότε και εκείνος περίπου συνομήλικος μας, κατάφερε να μας κερδίσει αμέσως σαν φοιτητές. Μας μετέδωσε το πάθος για την επιστήμη, μας έκανε να αγαπήσουμε την Ηλεκτρολογία και να διψάμε για την γνώση.

Μας καθοδηγούσε να είμαστε έντιμοι σαν επαγγελματίες, να αγωνιζόμαστε σκληρά για την ζωή μας και πάνω από όλα να αγαπάμε τη ζωή και να τη χαιρόμαστε. Πάντα δίπλα σε όποιον από εμάς είχε ανάγκη αλλά και πάντα μαζί μας στις εκδρομές και τις διασκεδάσεις. Το μεγαλείο όμως είναι ότι ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, στάθηκε δίπλα μας σε όλη μας τη ζωή, κρατώντας επαφή μαζί μας. Όποιος από εμάς χρειαζόταν κάτι για επαγγελματικό πρόβλημα, ακόμα και για προσωπικό πρόβλημα, αμέσως έπαιρνε τηλέφωνο το Δάσκαλο και η απάντηση πάντα ήταν: «Μη φοβάσαι ρε εδώ είμαι εγώ, προχώρα το και εγώ μέσα…..»

Στις συναντήσεις και στα γλέντια των αποφοίτων ήταν πάντα εκεί, όπου και να βρισκόταν, Ελλάδα η εξωτερικό, πάντα έτρεχε να είναι εκεί.

Δάσκαλε νοιώθουμε τυχεροί που σε γνωρίσαμε, υπήρξες για μας πέρα από δάσκαλος, φίλος, πατέρας και αδελφός.

Πίστεψε μας τώρα που και τα δικά μας μαλλιά άσπρισαν μπορούμε να το πούμε αυτό πια με βεβαιότητα.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Δάσκαλε. Ξέρουμε ότι και εκεί που πας θα οργανώσεις το εργαστήριο και θα μας περιμένεις για να συνεχίσουμε αιώνια να μαθαίνουμε, να αγωνιζόμαστε και να γλεντάμε.

ΑΝΤΙΟ ΔΑΣΚΑΛΕ ΘΑΝΑΣΗ ΣΑΦΑΚΑ

Οι φοιτητές σου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του 1973

 

*H κηδεία του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε χθες το μεσημέρι σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης από την οικογένειά του και τους στενούς φίλους που το συνόδευσαν στο τελευταίου του ταξίδι, μιας και λόγω των απαγορευτικών μέτρων δεν μπόρεσαν να τον αποχαιρετίσουν από κοντά…

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν σήμερα για τα άτομα άνω των 85 ετών-Ποιες είναι οι οδηγίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπενθυμίζεται ότι o εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι δωρεάν για όλους.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου. Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15′ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει: Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του. Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του. Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τρία χρόνια χωρίς το Χρήστο Χριστόπουλο-Στο δρόμο που χάραξε εκείνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μήνες και τα χρόνια κυλούν και μαζί τους φέρνουν όμορφες και άσχημες στιγμές, καλές και κακές ειδήσεις., ενώ κατά κοινή ομολογία ο τελευταίος χρόνος έφερε μια ιστορική παγκόσμια «ανατροπή» με την πανδημία του κορωνοϊού, θέτοντας την Ελλάδα (όπως και το σύνολο του πλανήτη) σε συναγερμό.

Ωστόσο, ο άνθρωπος και η ανθρώπινη δράση, δεν σταματούν και δεν αναστέλλονται.

Το ίδιο και η δημοσιογραφία, που ειδικά στις πολύ δύσκολες εποχές, οφείλει να καταγράφει και να σχολιάζει την επικαιρότητα, στεκόμενη στο πλευρό της κοινωνίας με τη μέγιστη δυνατή αλήθεια και αντικειμενικότητα, ακόμα και όταν αυτή είναι δύσκολη ή και… επικίνδυνη. Μόνο τότε υπηρετείται ορθά η δημοσιογραφία και μόνο τότε δικαιώνεται ο πολύτιμος ρόλος της.

Σε αυτό τον δρόμο επιμένουμε να συνεχίζουμε στη «Γ», γνωρίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξε ο πιο εύκολος δρόμος. Είναι δύσκολο να παραμένεις αδέσμευτος και μοναδική σου υποχρέωση να είναι η κατά το δυνατόν ορθότερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο στις θολές και μπερδεμένες εποχές, όπως αυτή που και τώρα πάλι διανύουμε.

Όμως, για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που πριν μισό περίπου αιώνα χάραξε εκείνος που επί τρία χρόνια δεν είναι μαζί μας ως φυσική παρουσία, αλλά άφησε πίσω του μία ισχυρή και απαραβίαστη παρακαταθήκη.

Ο ιδρυτής και ιστορικός εκδότης της «Γ», Χρήστος Ι. Χριστόπουλος, έφυγε από τη ζωή το πρωινό της 16ης Ιανουαρίου 2018, δηλαδή ακριβώς πριν τρία χρόνια, αφήνοντας σε όλους μας ένα τεράστιο ψυχολογικό κενό. Γιατί πάνω απ’ όλα ήταν «δάσκαλος» της δημοσιογραφίας και της ζωής, ένας πληθωρικός άνθρωπος που γνώριζε να φτιάχνει μεγάλες και ζεστές «στέγες» πάνω σε γερά «θεμέλια».

Με τα δικά του, μοναδικά «υλικά» δημιούργησε την προσωπική του οικογένεια, αλλά και την μεγάλη εκδοτική του οικογένεια. Τα δύο «σπίτια» στα οποία και ο ίδιος στέγασε όλη τη ζωή και όλη την περηφάνια του…

Ήταν πολύ δύσκολες για όλους μας εκείνες οι πρώτες ημέρες του 2018, χωρίς εκείνον. Θυμόμασταν το πλατύ, πατρικό του χαμόγελο και παίρναμε κουράγιο. Ξέραμε ότι αν ήταν ακόμα εδώ θα φώναζε «μην φοβάστε, βρε…» και συνεχίζαμε. Γιατί όπως ο ίδιος έλεγε «η εφημερίδα έχει αξία για μία μέρα και μετά… για την ιστορία».

Η ιστορία λοιπόν, έπρεπε να συνεχιστεί. Και να συνεχιστεί, έτσι ακριβώς όπως την έγραψε και ο ίδιος στο βιβλίο της ζωή του: Μαχητικά, αδέσμευτα, ειλικρινά. Και με την καρδιά να χτυπάει στον παλμό της αληθινής είδησης και στο πλευρό των απλών ανθρώπων, ειδικά των πιο αδύναμων και ανίσχυρων.

Έτσι, μπορεί οι μήνες και τα χρόνια να περνούν, μπορεί ο μεγάλος «κρότος» της πρόωρης απουσίας ακόμα να αντηχεί στα αυτιά μας, όμως ο δρόμος που εκείνος χάραξε και εμείς ακολουθούμε, δεν έχει τελειωμό.
Συνεχίζεται…

Με την ίδια ορμή που ο ίδιος έμπαινε στο γραφείο και με την ίδια δίψα που πάντοτε «κυνηγούσε» την αλήθεια, οι σελίδες της «Γ» θα εξακολουθούν να γράφουν τις καθημερινές ειδήσεις και τελικά να καταγράφουν την «ζώσα ιστορία», πατώντας πάνω στις αξίες που ο Χρήστος Ι. Χριστόπουλος οικοδόμησε την εβδομαδιαία «ΓΝΩΜΗ» το 1972 και την καθημερινή «Πρωινή ΓΝΩΜΗ» το 2002.

Μπορεί να πέρασαν κιόλας τρία χρόνια, αλλά κανένας μας δεν ξεχνάει όσα έμαθε δίπλα του και τη μοναδική ευχή που έδινε σε όλους: «Να ‘μαστε όρθιοι».
Μένουμε όρθιοι, λοιπόν. Και συνεχίζουμε την καθημερινή προσπάθεια, επιδιώκοντας μία «όρθια» κοινωνία σε μία «όρθια» πατρίδα.
Γιατί ξέρουμε ότι κάπου εκεί ψηλά, ο Χρήστος Ι. Χριστόπουλος, μας βλέπει, μας κρίνει και μας αξιολογεί. Και θέλουμε να συνεχίζει να χαμογελάει, ξέροντας πως όσα δίδαξε έπιασαν τόπο…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πανεπιστημίου Πάτρας: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Βιολογικού και Φιλολογίας, που πραγματοποίησαν κινητοποίηση προχθές στην πλατεία Γεωργίου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αναφέρουν ότι κατάφεραν να περιφρουρήσουν και να κρατήσουν ασφαλή τον κόσμο που είχε κατέβει να διαδηλώσει, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία σύλληψη.

Όπως υποστηρίζουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στο δικαίωμα της νέας γενιάς για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, με την αντίσταση και τον αγώνα να διώκονται ποινικά εντός της, με αποτέλεσμα η νεολαία να σπρώχνεται σε σχολές επανακατάρτισης, διαμορφώνοντας έτσι αυριανούς ευέλικτους και αναλώσιμους εργαζομένους, στην κατεύθυνση διάσπασης των πτυχίων και υλοποίησης των επιταγών ΕΕ, Μπολόνια, ΚΕΧΑΕ.»

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, ακόμη προσθέτουν, ότι «έδωσαν το πρώτο μήνυμα ενάντια στην διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, κόντρα στην διάλυση της καθημερινότητάς τους, των πτυχίων και του μέλλοντος τους», ενώ τα αιτήματα τους, μεταφέρθηκαν και στην Σύγκλητο, για να τοποθετηθεί δημόσια».

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα