Μαγειρική
Ροστμπίφ με κρούστα μυρωδικών με πατάτες και λαχανικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό φιλέτο σπάλα ή νουά
40γρ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο
½ κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
8-10 μικρές πατάτες
6 καρότα
10 κρεμμυδάκια
120ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml ζωμό βοδινό, σπιτικό ή ψυγείου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνετε το φιλέτο 30 λεπτά εκτός ψυγείου πριν το μαγειρέψετε. Σε τηγάνι βάζετε το βούτυρο να κάψει και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές να θωρακιστεί καλά και να κάνει κρούστα. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το πράσινο φύτρο από τα σκόρδα, βράζετε τις σκελίδες να μαλακώσουν και τις πολτοποιείτε. Σε μπολ αναμειγνύετε τον πολτό του σκόρδου και τη μουστάρδα. Αλείφετε το φιλέτο. Έπειτα αναμειγνύετε τη φρυγανιά με τα μυρωδικά, αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι. Με το μείγμα καλύπτετε όλο το πάνω μέρος του μοσχαριού, πατώντας το καλά με το χέρι να κολλήσει στο φιλέτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 35 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ψήνετε για άλλα 25 λεπτά στους 180°C. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια τα καρότα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες στη μέση. Τα τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε το κρασί και τον ζωμό βοδινού. Τέλος, πασπαλίζετε τα λαχανικά με πιπέρι, θυμάρι και αλάτι. Τα αφήνετε να ψηθούν για 30 λεπτά. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα μαζί με το κρέας.