Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μπαίνει τάξη-Εγκρίθηκε ομόφωνα το Σχέδιο Κανονισμού των λαϊκών αγορών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το Σχέδιο Κανονισμού των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στον Δήμο Πατρέων.

Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Εξυπηρέτησης Πολιτών και Νομικής Υπηρεσίας, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Θέλουμε τις λαϊκές αγορές και θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε αυτές για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους. Στον αστικό ιστό του Δήμου μας δραστηριοποιούνται 24 λαϊκές αγορές και οι Υπηρεσίες μας διαθέτουν καθημερινά από 15-20 εργαζομένους για την λειτουργία τους και την καθαριότητα με ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως απορριμματοφόρα, μηχανικό σάρωθρο, πλυστικό μηχάνημα και παραδίδουν τους δρόμους μετά το πέρας αυτών στην προτέρα κατάσταση. Το «Τονάζ» των απορριμμάτων κυμαίνεται από 2 έως 5 τόνους ημερησίως και του σαρώθρου από 1/2 έως 2 τόνους. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για απορρίμματα κάδων, υπολείμματα προϊόντων, συσκευασίες και πολλά άλλα.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε, προβλέπουμε να συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά όπως αναφέρονται και στο σχέδιο κανονισμού, καθώς και τη γενικότερη αντιμετώπιση της συλλογής των απορριμμάτων στις λαϊκές αγορές.
Ζητήματα υπάρχουν στη λειτουργία τους που θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε παρά τις δυσκολίες και να υπάρξει μια αρκετά καλύτερη εικόνα σε όλους τους τομείς αυτών».
Ο κ. Πλέσσα ανέφερε πως η δημοτική Αρχή έκανε συζητήσεις με όλους τους παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές μέσω των Συλλόγων τους, καθώς και των μελών αυτών με συνεχόμενες επισκέψεις της Υπηρεσίας και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας σε κάθε λαϊκή αγορά κάθε γειτονιάς, με στόχο την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών.
«Με το σχέδιο κανονισμού των λαϊκών αγορών που φέρουμε σήμερα για έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ακολούθως στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιχειρούμε και αυτά που έχουμε εφαρμόσει μέχρι σήμερα να αποτυπώνονται σε κανονισμό λειτουργίας, αλλά και με τα αναφερόμενα σε αυτόν να αναβαθμιστεί το υπαίθριο εμπόριο που και αυτό συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και να μπουν κανόνες στη λειτουργία των λαϊκών και έλεγχοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν και προς τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται, αλλά και προς το καταναλωτικό κοινό.
Στις συναντήσεις που είχαμε με τις δημοτικές παρατάξεις αυτό που καταγράφηκε ήταν η θέληση για να υπάρξει κανονισμός στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, με παρατηρήσεις – προτάσεις που υποβλήθηκαν τις οποίες ενσωματώσαμε στο σχέδιο του κανονισμού. Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας όπως και από την Διεύθυνση Διαχείρισης Προσόδων τους Υπαλλήλους του Τμήματος Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων που κάθε μέρα βρίσκονται μέσα στις λαϊκές για τους απαιτούμενους ελέγχους, αλλά και τους εργαζομένους της Διεύθυνσης Καθαριότητας που αποδίδουν τους χώρους μετά την κάθε λαϊκή αγορά καθαρούς, πλυμένους και στην πρότερη τους κατάσταση.
Θα πρέπει να πούμε παράλληλα ότι κανένας κανονισμός δεν είναι από μόνος του πανάκεια λύση αν δεν έχεις και τα εργαλεία για να τον εφαρμόσεις. Παρ’ όλα αυτά μέσα στις δυσκολίες που έχουμε με ελλιπή στελέχωση προσωπικού και οικονομικές επίσης δυσκολίες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή του και θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Με τις διεκδικήσεις μας παράλληλα στην πρώτη γραμμή για χρηματοδότηση των Δήμων και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε αυτούς».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολιτιστικές διαδρομές-Πάτρα και Ναύπακτος «προορισμοί» στους γεωγραφικούς άξονες που παρουσίασε το ΥΠ.ΠΟ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Οι διαδρομές αυτές είναι:
-«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»
-«Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»
-«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».
-«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
-«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»
Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα που προτείνει το ΥΠΠΟΑ συμπληρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία τα οποία έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. «Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων», εξήγησε.
Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.
Από τη μεριά του ο Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, μίλησε για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ, μέσα από το έργο αυτό των Πολιτιστικών Διαδρομών, βρίσκεται σε μια διαδικασία να εκτελέσει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς σε όλη τη χώρα.
ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Σε κάθε πολιτιστική διαδρομή θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από έργα συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης στα εξής μνημεία:
1. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
Αμφίπολη: Συντήρηση Ξύλινης Γέφυρας
Θεσσαλονίκη: Αγία Σοφία (ενεργειακή αναβάθμιση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου)
Θεσσαλονίκη: Παναγία Χαλκέων (αποκατάσταση Ι.Ν. και περιβάλλοντος χώρου, συντήρηση ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου)
Θεσσαλονίκη: Αχειροποίητος (αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και των μέτρων ασφάλειας, βελτίωση της πρόσβασης και διαμόρφωση – ανάδειξη του άμεσου περιβάλλοντος χώρου)
Βέροια: Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη Ι.Ν. Αγίας Άννας, Ι.Ν. Χριστού Παντοκράτορα, Μπέη Χαμάμ
Νικόπολη: Συντήρηση Ψηφιδωτών της Βασιλικής Α ́ Δουμετίου, και της Βασιλικής
Νικόπολη: Αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β ́ Αλκίσωνος
2. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός»
Ροδόπη: Συντήρηση και αποκατάσταση περίκεντρου ναού Μαξιμιανούπολης
Θεσσαλονίκη: Αποκατάσταση του λουτρού Μπέη Χαμάμ («Λουτρά Παράδεισος»)
Θεσσαλονίκη: Συντήρηση Παλαιολόγειων τοιχογραφιών μνημείων UNESCO (Αγία Αικατερίνη, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Προφήτης Ηλίας)
Θεσσαλονίκη: Εργασίες ανάδειξης περιβάλλοντος χώρου στη Ροτόντα (Μνημείο UNESCO)
Καστοριά: Αποκατάσταση Ι. Ν. Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του
Καστοριά: Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας
Καστοριά: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Κουρσούμ τζαμί
Αλμωπία Πέλλας: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής)
Ιωάννινα: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Τζαμιού Καλούτσιανης
3. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»
Ολυμπία: Αποκατάσταση – στερέωση Θερμών Λεωνιδαίου
Ολυμπία: Αποκατάσταση και Συντήρηση συγκροτήματος Νότιων Θερμών
Ολυμπία: Αποκατάσταση και συντήρησης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (εργαστήριο Φειδία)
Νικόπολη: Εργασίες αποκατάστασης Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και άμεσου περιβάλλοντος χώρου του
Ναύπακτος: Στερέωση και αποκατάσταση κεντρικού τμήματος του Ενετικού Λιμένα
Κέρκυρα: Στερέωση και αποκατάσταση του Προμαχώνα Martinengo στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας
4. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
Βοιωτία: Αποκατάσταση νότιας πύλης και τμήματος τείχους εκατέρωθεν αυτής στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα
Αργολίδα: Εργασίες ανάδειξης θολωτού τάφου Ατρέως στις Μυκήνες
Αργολίδα: Μυκηναϊκό οδικό δίκτυο – μυκηναϊκές γέφυρες στο Ν. Αργολίδας (Καζάρμα, Αρκαδικό, Γαλούσι, Μυκήνες)
Μεσσηνία – Ηλεία: Θολωτοί τάφοι στο βασίλειο του Νέστορος
Μεσσηνία: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς
5. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»
Μεσσηνία: Στερέωση βραχωδών πρανών και αποκατάσταση προμαχώνα στο Κάστρο Κορώνης
Μεσσηνία: Στερέωση και αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης
Άστρος Κυνουρίας: Στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου Παράλιου Άστρους
Πάτρα: Στερέωση και Αποκατάσταση του ΝΔ ενετικού κυκλικού προμαχώνα του κάστρου Πάτρας
Ζάκυνθος: Αποκατάσταση και ανάδειξη κτηρίων στο εσωτερικό του κάστρου της Ζακύνθου

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ταλαιπωρία μετά θάνατον για γνωστό Πατρινό

Δημοσιεύθηκε

στις

Χρειάστηκε να ευαισθητοποιηθούν οι φίλοι του…

Συνταξιούχος έμπορος παρέμεινε 48 ώρες στο ψυγείο του Νοσοκομείου, αφού η σύζυγος δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει στην Υπηρεσία Κοιμητηρίων για τα οφειλόμενα δικαιώματα του τάφου.

Οι φίλοι που ρωτούσαν για την ημέρα ταφής, ενημερώθηκαν για το πρόβλημα και μέσα σε λίγες ώρες βρήκαν την λύση συγκεντρώνοντας τα χρήματα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαιός πολιτικός μπαίνει στο χώρο της εστίασης

Δημοσιεύθηκε

στις

-Πολιτικός της Αχαΐας μπαίνει και στον χώρο της εστίασης.

Με αφανή εταιρεία η σύζυγός του συμμετέχει ως εταίρος σε παραλιακό εστιατόριο.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα