Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Μοσχαράκι Στρογγανόφ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό

800γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, σε λεπτές φέτες 1 εκ.

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

500γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

100ml λευκό ξηρό κρασί

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

600ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή έτοιμο

150ml κρέμα γάλακτος

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Βάζετε λίγες φέτες κρέατος σε μονή στρώση και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε την πρώτη δόση και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να σοτάρετε όλα τα φιλετάκια. Τα βγάζετε σε ένα σκεύος και τα διατηρείτε ζεστά. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τον πελτέ και τη μουστάρδα. Επαναφέρετε το κρέας στο τηγάνι και μετά από 2 λεπτά προσθέτετε τον ζωμό κρέατος. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε απαλά το μοσχαράκι και μαγειρεύετε για 4-5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας με μοσχοκάρυδο αν θέλετε.

Μαγειρική

Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το αρνί

80γρ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού

60γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

3 κλωναράκια δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

5 κλωνάρια θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

2 κιλά αρνίσια σπάλα

3 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

5-6 φέτες μπέικον

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

300ml κρασί λευκό

250ml ζωμό κρέατος

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις γλυκοπατάτες

1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

100γρ. βούτυρο

100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Απλώνετε το μίγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας να κολλήσει καλά. Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να πάρει χρώμα. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε πατάτες και σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά. Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε δίπλα στο αρνί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κροκέτες) ψαριού με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο φρέσκου μαγιάτικου ή μπακαλιάρου

3 μεγάλα αβγά

ξύσμα από 2 λεμόνια

180 μαγιονέζα

1 πιπεριά Φλωρίνης, 150 γρ.

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, τριμμένη

1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

σιμιγδάλι ψιλό για πανάρισμα

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

φέτες λάιμ ή λεμονιού για γαρνίρισμα

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνετε στον φούρνο στους 180°C την πιπεριά Φλωρίνης για 15 λεπτά. Αφαιρείτε την μεμβράνη και τα σπόρια και την πολτοποιείτε στο ραβδομπλέντερ με μία κουτ. της σούπας ελαιόλαδο. Σε μικρό βαθύ σκεύος τοποθετείτε την μαγιονέζα μαζί με το τριμμένο σκόρδο, τον πολτό πιπεριάς, την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε να αποκτήσετε μια ομοιογενή σάλτσα. Κόβετε το φιλέτο ψαριού σε κύβους 4 εκατοστών και αλατοπιπερώνετε. Σε μπασίνα χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το ξύσμα από το μισό λεμόνι και τρίβετε φρέσκο πιπέρι. Βουτάτε τα κομμάτια ψαριού στο αβγό και τα πανάρετε με το σιμιγδάλι καλύπτοντάς τα πλήρως και τα τινάζετε για να αφαιρέσετε το περιττό. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά αρκετό ηλιέλαιο (μέχρι λίγο κάτω από την μέση) και αφού βεβαιωθείτε ότι έχει ανεβεί η θερμοκρασία τηγανίζετε από όλες τις πλευρές μέχρι να αποκτήσει ένα ξανθό υπέροχο χρώμα και ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε σε ρηχό πιάτο με το ξύσμα από το υπόλοιπο λεμόνι και τις φέτες λάιμ. Προσέχετε να μην τηγανίσετε το ψάρι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψάρι με καλαμάρι ἠ σουπιές.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρυζόπιτα με σοκολάτα    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

200 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

1 λίτρο γάλα

200 ml κρέμα γάλακτος

1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε 2 κουτ. σούπας νερό

300 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

χυμό από ½ λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζετε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση. Το σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη. Σκουπίζετε την κατσαρόλα από το νερό και ρίχνετε μέσα το γάλα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το διαλυμένο κορνφλάουρ, αφήνετε να πάρει μια βράση και ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά ένα βαθύ ταψί και στρώνετε πέντε φύλλα βουτυρωμένα. Αδειάζετε την κρύα κρέμα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα κρούστας επίσης βουτυρωμένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε για 1 ώρα. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε να μισοκρυώσει. Σε κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 6 λεπτά. Σιροπιάζετε τη ρυζόπιτα (χλιαρή πίτα, καυτό σιρόπι). Αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα