Connect with us

Ελλάδα

Aναπροσαρμογές με οφέλη-Πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες θα μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ το 2021

Published

on

Ο κύβος ερρίφθη από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες.

Θα αναπροσαρμοσθούν εντός του 2021 και θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021. Ωστόσο, αυτό που αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών δεν θα επηρεάσει τι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στα 2,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το μυστικό κρύβεται στις νέες εντάξεις περίπου 2.900 περιοχών που αναμένεται να εισφέρουν από 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά με την ένταξη στο αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων περιοχών που σήμερα βρίσκονται στις ακριβότερες και δημοφιλείς τουριστικές περιοχές τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν σημαντικά.
Και αυτό καθώς σήμερα στις περιοχές αυτές για παράδειγμα στη Σαντορίνη και στην Πάρο καταβάλλεται ΕΝΦΙΑ της τάξης των 50 ή 100 ευρώ για πολυτελή ακίνητα. Όπως γίνεται αντιληπτό ο φόρος θα εκτοξευθεί και θα έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το ποσό όμως που θα προκύψει από τις νέες εντάξεις δεν θα το κρατήσει η κυβέρνηση στα ταμεία της.
Θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ. Ένα από τα σενάρια είναι να προχωρήσει στη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές και για κάποιους ιδιοκτήτες μπορεί η πραγματική μείωση να είναι 12% ή 15% και σε άλλους 5%.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί μία νέα παράμετρος σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται να μειωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εισήγηση της επιτροπής Πισσαρίδη που έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 630 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχουν οι ανωτέρω ξεπερνάει τα 600 δισ. ευρώ, όταν η συνολική ακίνητη περιουσία είναι ελαφρώς πάνω από 1 τρισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει τη μείωση του κύριου φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά, ωφελημένοι θα βγουν κυρίως οι έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.
Αντιθέτως, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί για όσους μέχρι σήμερα η περιουσία τους υποφορολογούνταν. Αυτό θα γίνει όπως προαναφέρθηκε μέσω της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 2.900 περιοχών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα από τις εισηγήσεις που έχουν δοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν αυξήσεις σε περιοχές που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις πλέον φθηνές περιοχές, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο για λόγους κοινωνικούς

Ροή ειδήσεων

Advertisement