Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Τα ύποπτα «σημάδια» που προδίδουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε φορά που ένας παθογόνος μικροοργανισμός εισβάλει στον οργανισμό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα μπαίνει απευθείας σε λειτουργία με σκοπό να τον εξουδετερώσει και να επαναφέρει την ισορροπία στο εσωτερικό του οργανισμού.

Τι γίνεται όμως, όταν το ανοσοποιητικό μας είναι τόσο εξασθενημένο, που δεν έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει αποτελεσματικά τη λειτουργία του; Η αλήθεια είναι πως, όταν πλέον έχουμε προσβληθεί από κάποιον ιό ή κάποιο βακτήριο, είναι κάπως αργά να μιλάμε για εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Σημασία έχει, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έγκαιρα, πότε το ανοσοποιητικό μας έχει εξασθενήσει, ώστε να προχωρήσουμε και άμεσα στα βήματα που θα ισχυροποιήσουν ξανά τους μηχανισμούς του.

Μία δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού μπορεί να «κρύβει» πολλές αιτίες από πίσω, χωρίς να είναι όλες εξίσου σοβαρές ή «αθώες». Για παράδειγμα, ένα χρόνιο ή αυτοάνοσο νόσημα, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής ή ένας χρόνιος ψυχολογικός παράγοντας όπως το στρες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την άμυνά μας ανίσχυρη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μπορούμε να μεταφράζουμε τα «σημάδια» που μας στέλνει το ανοσοποιητικό, για να μας προειδοποιήσει πως χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι αυτά, έχουμε συγκεντρώσει τα πέντε πιο κοινά συμπτώματα, τα οποία προδίδουν πως η φυσική μας άμυνα χρειάζεται άμεσα… ενισχύσεις!

1. Έντονη καθημερινή κόπωση

Σας έχει συμβεί ποτέ, να ξυπνάτε έπειτα από έναν γεμάτο 8ωρο ύπνο και να αισθάνεστε εξίσου κουρασμένοι με το βράδυ πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι; Εάν η απάντηση είναι «ναι», μάλλον θα πρέπει να γίνετε πιο προσεκτικοί με το ανοσοποιητικό σας. Η έντονη κούραση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μία επιβαρυμένη καθημερινότητα ή σε μακροχρόνιες διαταραχές ύπνου, είναι ένας από τους λόγους που αποκαλύπτουν ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως οι ειδικοί θεωρούν τον ύπνο μία αναπόσπαστη συνήθεια για έναν υγιή οργανισμό και μία καθημερινότητα γεμάτη υγεία.

2. Οι λοιμώξεις επανέρχονται τακτικά

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού, είναι η συχνή εκδήλωση λοιμώξεων, ειδικότερα στις επικίνδυνες περιόδους, όπως ο χειμώνας και το φθινόπωρο, που οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα ευάλωτο ανοσοποιητικό, τείνουν να ασθενούν πολύ πιο συχνά από τους υπόλοιπους, ενώ ο χρόνος ανάρρωσης που χρειάζονται για να επανέλθουν είναι πολύ μεγαλύτερος. Ακριβώς επειδή το ανοσοποιητικό δεν έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό ή το βακτήριο, την επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή μαζί του, μπαίνει στη διαδικασία να ακολουθήσει τον ίδιο μηχανισμό, χωρίς όμως να μπορεί να προστατευτεί απόλυτα.

3. Τα τραύματα αργούν να επουλωθούν

Το ανοσοποιητικό είναι ουσιαστικά η ικανότητα του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται. Ακριβώς για αυτό, τις φορές που έχουμε μία πληγή σε κάποιο σημείο του σώματος, η οποία αργεί να επουλωθεί, αυτό είναι ένα «σημάδι» που προδίδει πως το ανοσοποιητικό μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Επηρεάζοντας τον πρώτο μηχανισμό του ανοσοποιητικού, δηλαδή το δέρμα, θέτει σε κίνδυνο την άμυνά μας, ενώ μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάποιο σοβαρό δερματικό πρόβλημα.

4. Αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος

Όπως αναφέραμε ήδη πιο πάνω, το δέρμα αποτελεί το πρώτο «τοίχος» του ανοσοποιητικού μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, επιτρέπει την είσοδο εχθρικών μικροοργανισμών στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ερεθισμοί, εκζέματα, ξηρότητα, ακόμη και αποχρωματισμός του δέρματος. Η ψωρίαση για παράδειγμα, είναι μία από τις παθήσεις που συνδέονται άρρηκτα με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό και η οποία επηρεάζει σημαντικά την υφή αλλά και την ποιότητα του δέρματος του ασθενή.

5. Απώλεια ή πρόσληψη βάρους

Οι πιο ισχυροί «σύμμαχοι» του ανοσοποιητικού συστήματος, βρίσκονται ως επί το πλείστον στο γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού και είναι αυτοί που εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων στο εσωτερικό του. Όταν το ανοσοποιητικό μας δεν λειτουργεί σωστά, τα βλαβερά βακτήρια υπερισχύουν έναντι των ωφέλιμων, προκαλώντας απώλεια ή πρόσληψη βάρους και δημιουργώντας σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με το ήπαρ. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να επεξεργαστεί την ενέργεια που λαμβάνει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος του ασθενή, χωρίς όμως να λαμβάνει τα απαραίτητα ποσοστά ενέργεια που χρειάζεται.

Εάν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα, να ξέρετε πως ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε σήμερα κιόλας το ανοσοποιητικό σας, είναι ξεκινώντας από τον τρόπο ζωή σας. Εμπλουτίζοντας τα γεύματά σας με τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, παραμένοντας συνεπείς στο ραντεβού σας με τη φυσική άσκηση και λαμβάνοντας υπόψη τη συμβουλή ενός ειδικού γιατρού, σύντομα το ανοσοποιητικό σας θα γίνει πάλι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» της υγείας σας.

www.newsbomb.gr

Ελλάδα

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – Περισσότερα από 3.500 κρούσματα σήμερα, αναμένεται έκρηξη εντός της εβδομάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα Τρίτη (19/10/2021), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες , οι νέες μολύνσεις πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 3.500, με τους ειδικούς να βλέπουν αύξηση στις 4.000 έως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα κρούσματα ήταν πάνω από 3.100.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων για να σταθμίσει τα δεδομένα ανά περιοχή, ενώ αύριο οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών και θα αξιολογήσουν την επίδραση των τελευταίων μέτρων που επιβλήθηκαν αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους.

Επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο και πιθανότατα να αποφασιστεί η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, η χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, ενώ μελετάται να απαγορευθούν οι εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 5.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.

Επεσήμανε, επίσης, πως και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Περισσότερα

Υγεία

Όσα περισσότερα χρόνια κάποιος έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα ή ανακοπή είναι τόσο μεγαλύτερος όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η LDL αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η «κακή» χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και σκλήρυνση των αρτηριών, βασική αιτία θανάτου διεθνώς.

Η δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες στενεύει τη δίοδο και μπλοκάρει την ομαλή ροή του αίματος και του οξυγόνου προς την καρδιά. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, προτού νιώσουν πόνους στο στήθος ή πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η δημοσίευση
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν σε βάθος χρόνου 18.288 ανθρώπους, που είχαν κάνει πολλά τεστ αίματος για LDL σε διαφορετικές ηλικίες. Υπολογίστηκε έτσι η σωρευτική επίδραση της LDL και παρακολουθήθηκε η υγεία των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο επί 16 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν διαχρονικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης με στεφανιαία νόσο. Σε σύγκριση με όσους είχαν σε βάθος χρόνου τα μικρότερα σωρευτικά επίπεδα LDL, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη, δεν βρέθηκε καμία αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στατίνες
Με βάση τις ισχύουσες συστάσεις, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών καλούνται να πάρουν φάρμακα (στατίνες) μόνο όταν η LDL τους είναι πάνω από 190. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερο επίπεδο (πάντως τα επίπεδα LDL κάτω του 100 θεωρούνται σίγουρα φυσιολογικά).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ξεκινά σε επίπεδα LDL τόσο χαμηλά όσο το 100. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών με LDL 100 θα πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ηλικίας και επιπέδου LDL», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια ΓιΓι Ζανγκ, επίκουρη καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε χαμηλή LDL καθ’ όλη τη μέση ηλικία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά σας», πρόσθεσε.

Για την επιστημονική δημοσίευση πατήστε εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Υγεία

Εβδομάδα Αιμοδοσίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πίστη στην συλλογική δράση και στην κοινή προσπάθεια, συμμετέχει ενεργά, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Πάτρα και στην περιοχή μας.

Αυτή την φορά, συμμετέχει στη διοργάνωση της εβδομαδιαίας αιμοδοσίας από 18-22 Οκτωβρίου στην πλατεία Γεωργίου μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Καραμανδανείου και την σύμπραξη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, της Στέγης Καλαβρυτινών Αγίας Λαύρας και του ράδιο ΤΑΞΙ EXPRESS Πάτρας.

Η αιμοδοσία αυτή, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ελευθερίας, συμβολίζει την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα, για να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνίας από την «τυραννία»  της έλλειψης αίματος και την αγωνιώδη αναζήτηση μίας μονάδας  για τον συγγενή ή τον φίλο που έχει ανάγκη.

«Στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το αίμα δεν παράγεται, δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται. Είναι το υπέρτατο αγαθό και καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει ζωή σε ένα συνάνθρωπό του μέσω της εθελοντικής του προσφοράς. Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Να είμαστε εκεί για τον διπλανό μας και στα εύκολα και στα δύσκολα» δηλώνει ο Αντιπεριφερεάρχης ΠΕ Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα