Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της Astrazeneca δείχνει ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ήταν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε στο ερώτημα πολλών πολιτών για την ταχύτητα με την οποία κατασκευάστηκαν τα νέα εμβόλια. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε σε πέντε λόγους, με πρώτον απ’ όλους την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, κάτι που παραπέμπει σε μελέτες πολλών χρόνων και επιστημονική δουλειά των μεγαλυτέρων και αξιολογότερων μυαλών του πλανήτη.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έγκριση των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca. Στάθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο, λέγοντας πως εκτός των πρακτικών διευκολύνσεων που προσφέρει, φέρεται ότι διαθέτει ένα επιπρόσθετο προσόν. Φαίνεται ότι εμποδίζει και τη μεταδοτικότητα, σε περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί και νοσήσει.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Υγεία και ελπίδα σε όλους για το 2021. Ελπίδα ότι οι αριθμοί θα αποχωρήσουν βαθμιαία. Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020. Έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως τβης ιλαράς, που χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι οι εξής:

1)Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας
2)Η εμπειρία από άλλες επιδημίες
3)Η συνεργασία πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων

4)Η χρηματοδότηση
5)Ο μεγάλος αριθμός εθελοντών

Πάνω απο 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει στις μελέτες για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 4 εκατ. έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία έχουν φτάσει άλλο ένα εκατ. δόσεις.

Και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα. Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα.

Αναμένουμε και της Moderna και ίσως ακολουθήσει γρήγορα της Astrazeneca, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στην Αγγλία.

Θα πρέπει να πούμε ότι τα ψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν τα εμβόλια πριν την ολοκλήρωση των μελετών.

Το εμβόλιο της Astrazeneca ξεκίνησε στην Αγγλία και ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε ημέρα θριάμβου. Είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Είναι ένα διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με αυτό της Pfizer. Είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, ένα ιό εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο, για την παραγωγή της πρωτεΐνης.

Οι επιστήμονες σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες, ενώ αρχικά είχε δοθεί ως μεσοδιάστημα των δύο δόσεων οι τέσσερις εβδομάδες. Αυτές οι μετατροπές οφείλονται στην προσπάθεια να εκμεταλλευθούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε φαρμάκου. Όπως φαίνεται, αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου από τον ιό.

Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία. Έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:

1)Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης
2)Είναι φθηνό
3)Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες».

Μαρία Θεοδωρίδου 4/1

Θεμιστοκλέους: 220.000 εμβολιασμοί έως το τέλος Ιανουαρίου

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί. Σήμερα παραλάβαμε μία ακόμη μεγάλη παραγγελία 83850 δόσεων.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 152.588 δόσεις απόθεμα στις αποθήκες. Στα εμβολιαστικά κέντρα έχουν μεταφερθεί 24.780 δόσεις.

Σήμερα έγινα εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 5 ήταν στρατιωτικά.

Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και αναμένεται να διεξάγουμε πάνω από 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Στις 11 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των εμβολίων και στις δομές των νησιών.

Έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και των ιδιωτικών γιατρών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έως τις 20 του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100.000 άτομα, ίσως πάνω από 120.000, ανάλογα με τη συμμετοχή.

Το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στους άνω των 85, οι οποίοι είναι πάνω από 100.000 άτομα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 220.000 άτομα, για τους οποίους θα έχουμε εξασφαλίσει και τη δεύτερη δόση.

Εάν εγκριθεί και το εμβόλιο της Moderna θα έχουμε περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας.

Οι τρόποι για να έχουμε πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι οι εξής:

1)Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Ο πολίτης θα λαμβάνει sms και απλώς θα πρέπει να κάνει μία επιβεβαίωση
2)Μέσω του emvolio.gov.gr όπου θα κλείνεται το ραντεβού
3)Για όσους δεν έχουν εξοικείωση με τη σύγχρονη τεχνολογία, μέσω των φαρμακείων ή των ιατρικών κέντρων για να κλείσουν ραντεβού
4)Έχουμε καταγεγραμμένους όσους κάνουν εμβόλια, σε συνεργασία με την επιτροπή διαφάνειας και με συνεχείς ελέγχους

www.protothema.gr

Ελλάδα

Πότε πέφτει φέτος η Τσικνοπέμπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2021, η Καθαρά Δευτέρα, οι Απόκριες, πότε ανοίγει το Τριώδιο  – Πώς προσδιορίζεται ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Η Τσικνοπέμπτη είναι  σίγουρα η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο,

στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Πότε πέφτει πέφτει φέτος η Τσικνοπέμπτη 2021;

Δείτε πότε πέφτουν όλες οι κινητές εορτές που συνδέονται με το Πάσχα:

Κινητές γιορτές 2021: Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα

21 Φεβρουαρίου Τελώνου και Φαρισαίου Ανοίγει το τριώδιο
28 Φεβρουαρίου  Του Ασώτου
4 Μαρτίου  Τσικνοπέμπτη
6 Μαρτίου Α’ Ψυχοσάββατο
7 Μαρτίου Αποκριά (Της Απόκρεω)
14 Μαρτίου Αποκριά (Της Τυροφάγου)
15 Μαρτίου  Καθαρά Δευτέρα
20 Μαρτίου Του Αγίου Θεοδώρου
21 Μαρτίου Κυριακή της Ορθοδοξίας
28 Μαρτίου Γρηγορίου του Παλαμά
24 Απριλίου Του Λαζάρου
25 Απριλίου Κυριακή των Βαίων
30 Απριλίου Μεγάλη Παρασκευή
2 Μαϊου Το Άγιο Πάσχα
3 Μαϊου Του Αγίου Γεωργίου
4 Μαϊου Του Αγίου Μάρκου (Ευαγγελιστής και Απόστολος)
4 Μαϊου Των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (Μυτιλήνης)
7 Μαϊου Ζωοδόχου Πηγής
9 Μαϊου Του Θωμά
19 Ιουνίου Β’ Ψυχοσάββατο
20 Ιουνίου Πεντηκοστή
21 Ιουνίου Του Αγίου Πνεύματος
27 Ιουνίου Των Αγίων Πάντων

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον δέκα κρούσματα σε στρατόπεδο στην Καλαμαριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς στη Στρατιωτική Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) του στρατοπέδου Νταλίπη (οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στην περιοχή της Καλαμαριάς), έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα του κορωνοϊού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ασφαλείς πληροφορίες του GRtimes.gr αναφέρουν, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε στρατεύσιμους είναι τουλάχιστον 10 και κυμαίνονται σε ηλικίες από 19 έως 25 ετών. Κάποιοι από τους στρατεύσιμους – όπως ορίζει και το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ – έμειναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του στρατοπέδου, σε απομόνωση από τους υπόλοιπους, ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε εντολή να επιστρέψουν σπίτι τους και να μπουν σε καραντίνα δέκα ημέρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους οικείους τους.

Σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού εντός του στρατοπέδου πιθανότατα έχει παίξει και η πρόσφατη κατάταξη της νέας Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει στενή συνεργασία των αξιωματικών του στρατοπέδου με γιατρούς του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424.

Περισσότερα

Ελλάδα

ΕΛΓΑ: Πιο γρήγορα  οι αποζημιώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος στο… «παραδοσιακό» χαρτί και μολύβι, που χρησιμοποιούν οι γεωτεχνικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά την καταγραφή των ζημιών στο χωράφι, έρχεται να βάλει η απόφαση που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ασφαλιστικού Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της “Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ” Σταύρο Ασθενίδη.

Ο ΕΛΓΑ «πλέον θα καταβάλλει σε μία δόση, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών.

Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα προμηθευτούν με τάμπλετ τα οποία θα διαθέτουν ενσωματωμένη ειδική web εφαρμογή (mobile app) και θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω των ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως είναι το 4G και σύντομα και το 5, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές του ΕΛΓΑ όταν θα προσέρχονται στα προς εκτίμηση αγροτεμάχια, να μπορούν μέσω των τάμπλετ να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.

 

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα