Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Καθηγητής νανοτεχνολογίας: Από αύριο βράδυ σαφής εικόνα για τη διασπορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από αύριο το βράδυ και τις επόμενες 2-3 μέρες θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα της αποτελεσματικότητας του μικρού αυτού lockdown, που θα επιτρέψει την οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ακολουθούμενο από το άνοιγμα της αγοράς.

Αυτό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης

Ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. «Η μετάδοση είχε φτάσει σε ταχύτατα μεγάλες διαδόσεις στο τέλος του Οκτωβρίου. Κράτησε πολλές μέρες η προσπάθεια να πέσει εκείνο το μέγιστο της ταχύτητας μετάδοσης. Για να πέσει η κορυφή προς τα κάτω, σε μία εβδομάδα αρχίζουν και φαίνονται οι μειώσεις. Στη Θεσσαλονίκη σταθεροποιήθηκε σε μία εβδομάδα και σιγά σιγά ξεκίνησε η ελάφρυνση» είπε.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια στρατηγική απόφαση», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ. «Δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στην παιδεία από ό,τι στην αγορά, στην οικονομία. Για να μπορέσει λοιπόν να ανοίξει αυτόν τον τομέα, που είναι μεγάλος και επηρεάζει πολύ κόσμο, πήρε αυτήν την απόφαση».

Πότε όμως θα ξέρουμε με βεβαιότητα αν αποδίδουν τα μέτρα;

«Αυτό που βλέπουμε εμείς -θα έχουμε καλύτερη εικόνα από αύριο το βράδυ και τις επόμενες ημέρες- είναι ότι ο αριθμός δεν ξέφυγε τόσο πολύ: Στις 13-14 Δεκεμβρίου βλέπαμε ότι με τον αριθμό μετάδοσης που είχαμε, ίσως να ξεφεύγαμε λίγο παραπάνω απ’ ότι έχουμε σήμερα. Φαίνεται ο κόσμος άκουσε τις παροτρύνσεις. Εντούτοις όμως είμαστε στις μεταδόσεις γύρω στο 1.000 σήμερα, και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ξεκινήσει το άνοιγμα των σχολείων με ένα τόσο υψηλό δείκτη. Το πόσο θα κατέβει αυτός, θα φανεί από αύριο το βράδυ και την Τετάρτη, που θα πέσει. Ήδη από την αρχή του μικρού αυτού lockdown φαίνεται και ελπίζουμε μέχρι την Κυριακή να έχουμε μία σημαντικότερη πτώση. Αν έχουμε μια επιτυχία, να φτάσουμε δηλαδή στα 500 κρούσματαμέχρι την άλλη Κυριακή, θα είναι πολύ καλύτερο από εκεί που βρισκόμασταν χθες το βράδυ», ανέφερε ο κ. Λογοθετίδη

Ακούστε τι είπε:

Ελλάδα

Παραμένει «πράσινη» η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Θετικά για την Ελλάδα είναι άλλη μία φορά τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων και τα οποία αποτυπώνουν την κατάσταση της πανδημίας στην Ε.Ε. για την περίοδο από τις 8 έως τις 21 Ιανουαρίου.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιρουμένων μερικών περιοχών. Ελπίζουμε η εικόνα αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και να αποδειχθεί πως δεν αποτελεί απλώς και μόνο τη «διαφορά φάσης» που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης στα «κύματα» της πανδημίας.

Περισσότερα

Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού–Φόβοι για επιτάχυνση του 3ου κύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορoνοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος.», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο».

Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός. «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες.»

www.newsbeast.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Μπαράζ πληρωμών από Δευτέρα: Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η καταβολή της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που τον Δεκέμβριο οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή.

Η ημερομηνία που αναμένεται να γίνει η καταβολή του υπόλοιπου του δώρου είναι η Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο από 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει 73 ευρώ την επόμενη εβδομάδα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

«Έσπασε τα κοντέρ» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς η συμμετοχή σε αυτήν ξεπέρασε κατά 60% τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα γίνουν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος καταβολής αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, πιστώθηκε ποσό συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, μετά και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα