Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαριστική βολή στην αγορά- Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται η επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, με την κυβέρνηση να περιμένει τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και να μεταθέτει τις αποφάσεις της και τον σχεδιασμό της, για μετά τις 11 Ιανουαρίου και τους δεύτερους να κρατούν στάση αναμονής επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένα βιαστικό άνοιγμα της αγοράς.

Δεδομένου του γεγονότος ότι όπως φαίνεται και από τους τζίρους των επιχειρήσεων οι απώλειες προσεγγίζουν τα €2 δισ. σε σχέση με πέρυσι, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν κάθε δυνατό σενάριο ώστε η αγορά να μπορέσει να λειτουργήσει αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Έτσι στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο μετά το «click away» που εφάρμοσαν οι επιχειρήσεις τα Χριστούγεννα να ακολουθήσει,  καλώς εχόντων των πραγμάτων, το «click in shop», δηλαδή αγορές με ραντεβού εντός του καταστήματος, κάτι που έχει προαναγγείλει  και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στόχος είναι να μη χαθούν οι εκπτώσεις που τυπικά ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πλήρης καταστροφή της αγοράς από το παρατεταμένο λουκέτο.

Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κυβερνητική απόφαση για καθολικό «λουκέτο» έως και τις 11 Ιανουαρίου, θέτουν εν αμφιβόλω τους όποιους αρχικούς προγραμματισμούς, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας, μέσα στην εβδομάδα. Ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: «Πρόταση για μαζική πανελλαδική αντίδραση»

«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, τον ορισμό του εμπαιγμού ή προσχεδιασμένες ‘εκκαθαριστικές επιχειρήσεις’; Μήπως με αφορμή την πανδημία γίνονται εκκαθαρίσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων στην λιανική προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων;». Το ερώτημα αυτό διατυπώνει  ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, με αφορμή τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε ανακοίνωση του, αναφέρει τα εξής: «Τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας και εμπαιγμού που βρίσκεται στα όρια εκδικητικής μανίας.

Χωρίς έστω την τυπική ηθική νομιμοποίηση από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής  εμπειρογνωμόνων το λιανεμπόριο κλείνει ερμητικά μέχρι τις 11/1/2021 και βλέπουμε…

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού περάσαμε στο lock down, κατόπιν στη φαεινή ιδέα του click away και ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης υποσχόταν click in shop και πλήρες άνοιγμα ανά περιοχές ανάλογα με το επιδημικό φορτίο ήρθε το πλήρες κλείσιμο. Χωρίς μάλιστα ίχνος συναίσθησης της θέσης ευθύνης του βγαίνει και ομολογεί με παρρησία ότι έκανε όλες αυτές τις ανακοινώσεις ενώ γνώριζε ότι τα καταστήματα λιανικής θα κλείσουν.

Ζητάμε υπευθυνότητα, ζητάμε σχέδιο τόσο για την πανδημία όσο και για την οικονομία. Η καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τον βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και τον μεγαλύτερο εργοδότη θα έχει ανυπολόγιστες και μακροχρόνιες κοινωνικές συνέπειες.

Δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε απαθείς την καταστροφή μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας. Καλούμε και το τριτοβάθμιο όργανο μας την ΕΣΕΕ, να πάρει γενναίες αποφάσεις για μαζική πανελλαδική αντίδραση και κινητοποιήσεις».

 

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Πάνω από 300 υπογραφές διαμαρτυρίας

Δεκάδες έμποροι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων , συλλόγων αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν  την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Αγίας Λαύρας, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας και απόγνωσης, μετά το συνεχόμενο lockdown των δύο μηνών και το click away που ήταν η απάντηση της κυβέρνησης  προς το κλειστό λιανεμπόριο.

Το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας κατέθεσε  τα κλειδιά, τα  λουκέτα και τους απλήρωτους λογαριασμούς των  καταστημάτων τους.

Οι πάνω από 300  υπογραφές που μαζεύτηκαν μόλις μέσα σε τρεις ώρες, θα σταλούν στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στον Υπουργό Ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας τα λεγόμενα  του πρωθυπουργού, πως το λιανεμπόριο και τα μικρομάγαζα δεν είναι εστίες  μετάδοσης  του κορωνοϊού».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας, ζητά ν’ ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο, γιατί αύριο θα είναι αργά και προειδοποιεί ότι χιλιάδες καταστήματα δεν θα ξανανοίξουν, με συνέπεια να μείνουν άνεργοι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement