Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαριστική βολή στην αγορά- Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται η επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, με την κυβέρνηση να περιμένει τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και να μεταθέτει τις αποφάσεις της και τον σχεδιασμό της, για μετά τις 11 Ιανουαρίου και τους δεύτερους να κρατούν στάση αναμονής επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένα βιαστικό άνοιγμα της αγοράς.

Δεδομένου του γεγονότος ότι όπως φαίνεται και από τους τζίρους των επιχειρήσεων οι απώλειες προσεγγίζουν τα €2 δισ. σε σχέση με πέρυσι, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν κάθε δυνατό σενάριο ώστε η αγορά να μπορέσει να λειτουργήσει αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Έτσι στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο μετά το «click away» που εφάρμοσαν οι επιχειρήσεις τα Χριστούγεννα να ακολουθήσει,  καλώς εχόντων των πραγμάτων, το «click in shop», δηλαδή αγορές με ραντεβού εντός του καταστήματος, κάτι που έχει προαναγγείλει  και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στόχος είναι να μη χαθούν οι εκπτώσεις που τυπικά ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πλήρης καταστροφή της αγοράς από το παρατεταμένο λουκέτο.

Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κυβερνητική απόφαση για καθολικό «λουκέτο» έως και τις 11 Ιανουαρίου, θέτουν εν αμφιβόλω τους όποιους αρχικούς προγραμματισμούς, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας, μέσα στην εβδομάδα. Ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: «Πρόταση για μαζική πανελλαδική αντίδραση»

«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, τον ορισμό του εμπαιγμού ή προσχεδιασμένες ‘εκκαθαριστικές επιχειρήσεις’; Μήπως με αφορμή την πανδημία γίνονται εκκαθαρίσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων στην λιανική προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων;». Το ερώτημα αυτό διατυπώνει  ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, με αφορμή τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε ανακοίνωση του, αναφέρει τα εξής: «Τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας και εμπαιγμού που βρίσκεται στα όρια εκδικητικής μανίας.

Χωρίς έστω την τυπική ηθική νομιμοποίηση από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής  εμπειρογνωμόνων το λιανεμπόριο κλείνει ερμητικά μέχρι τις 11/1/2021 και βλέπουμε…

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού περάσαμε στο lock down, κατόπιν στη φαεινή ιδέα του click away και ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης υποσχόταν click in shop και πλήρες άνοιγμα ανά περιοχές ανάλογα με το επιδημικό φορτίο ήρθε το πλήρες κλείσιμο. Χωρίς μάλιστα ίχνος συναίσθησης της θέσης ευθύνης του βγαίνει και ομολογεί με παρρησία ότι έκανε όλες αυτές τις ανακοινώσεις ενώ γνώριζε ότι τα καταστήματα λιανικής θα κλείσουν.

Ζητάμε υπευθυνότητα, ζητάμε σχέδιο τόσο για την πανδημία όσο και για την οικονομία. Η καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τον βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και τον μεγαλύτερο εργοδότη θα έχει ανυπολόγιστες και μακροχρόνιες κοινωνικές συνέπειες.

Δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε απαθείς την καταστροφή μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας. Καλούμε και το τριτοβάθμιο όργανο μας την ΕΣΕΕ, να πάρει γενναίες αποφάσεις για μαζική πανελλαδική αντίδραση και κινητοποιήσεις».

 

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Πάνω από 300 υπογραφές διαμαρτυρίας

Δεκάδες έμποροι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων , συλλόγων αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν  την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Αγίας Λαύρας, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας και απόγνωσης, μετά το συνεχόμενο lockdown των δύο μηνών και το click away που ήταν η απάντηση της κυβέρνησης  προς το κλειστό λιανεμπόριο.

Το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας κατέθεσε  τα κλειδιά, τα  λουκέτα και τους απλήρωτους λογαριασμούς των  καταστημάτων τους.

Οι πάνω από 300  υπογραφές που μαζεύτηκαν μόλις μέσα σε τρεις ώρες, θα σταλούν στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στον Υπουργό Ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας τα λεγόμενα  του πρωθυπουργού, πως το λιανεμπόριο και τα μικρομάγαζα δεν είναι εστίες  μετάδοσης  του κορωνοϊού».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας, ζητά ν’ ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο, γιατί αύριο θα είναι αργά και προειδοποιεί ότι χιλιάδες καταστήματα δεν θα ξανανοίξουν, με συνέπεια να μείνουν άνεργοι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη), την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από τις 9.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών το 1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής με σύνθημα «Αποδοχή-Ισότιμη Συμμετοχή-Συμπερίληψη».

Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Π.Δ.Ε. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων και την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προβολή και η ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, η ενημέρωση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα αναπηρίας όπως ο αθλητισμός, η προσβασιμότητα, η κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή, η καθημερινότητα κ.α.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν σχολεία της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας κ.α.

Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες, εισηγήσεις από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστήμονες σε θέματα αναπηρίας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, παρουσίαση από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, δράσεις από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ενώ θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία και θα υπάρχουν θεματικά ενημερωτικά περίπτερα.

*Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Πάτρα-Συμμετείχε στη διαμαρτυρία έξω από την 6η ΥΠΕ, αύριο συναντάται με τον Κώστα Πελετίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Πάτρα βρίσκεται από την Πέμπτη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, μαζί με στελέχη του κόμματος.

O γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμμετείχε το μεσημέρι στη συγκέντρωση υγειονομικών έξω από την έδρα της 6ης ΥΠΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ. Και το βράδυ, μίλησε σε εκδήλωση με πολίτες για τη ακρίβεια και τα «κόκκινα δάνεια».
Σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, καθώς και με συνδικαλιστές με εργαζόμενους, και με εκπροσώπους επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ

Αναλυτικά, το αυριανό πρόγραμμα του γραμματέα του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
*09:30 Συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο
*13:45 Επίσκεψη στα γραφεία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας
*14:30 Συνάντηση στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΑ, Αράτου 21, με
το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α),

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έφυγε» ο σπουδαίος σκηνοθέτης Λεωνίδας Τριβιζάς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης θεάτρου και δάσκαλος, Λεωνίδας Τριβιζάς. Το δυσάρεστο νέο γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ο Λεωνίδας Τριβιζάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1929, φοίτησε, παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.

Η Νομική τον έχασε, τον κέρδισε όμως στο θέατρο του οποίου υπήρξε ακούραστος εργάτης επί δεκαετίες. Το πρώτο θεατρικό σχήμα που δημιούργησε, το 1961, ήταν το Κυκλικό Θέατρο στο οποίο εργάστηκε για μία τριετία.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη και του Δημήτρη Χορν. Ήταν επίσης ο σκηνοθέτης που έβαλε την υπογραφή του στην θρυλική μουσική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη “Μαγική Πόλις”, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963 στο θέατρο Παρκ.

Τα χρόνια Δικτατορίας ο Λεωνίδας Τριβιζάς έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι ενώ η επιστροφή του στην Ελλάδα συνδυάστηκε με την “ανάσταση” του θεάτρου Πορεία το οποίο επαναλειτούργησε με εκείνον στο τιμόνι. Εκεί στέγασε το Λαϊκό Πειραματικό Θεάτρο, που ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και την ομώνυμη Δραματική Σχολή στην οποία δίδαξαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Τάσος Υφαντής, Τάκης Χρυσικάκος, Έρση Πίττα, ο Μάριος κ.α.

Όταν έκλεισε για εκείνον ο εξαιρετικά δημιουργικός κύκλος του θεάτρου Πορεία, αποσύρθηκε για κάποια χρόνια από την ενεργό δράση για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, που ανέβασε ο θίασος του Κώστα Καζάκου με τον οποίο συνεργάστηκε και στην τελευταία του σκηνοθετική δουλειά, το 1998, τον Φάλσταφ, μια ελεύθερη απόδοση της κωμωδίας του Σαίξπηρ «Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα