Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ελπίδα από έρευνα στην οποία συμμετέχει και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελπίδες για διατήρηση της ανοσίας από το εμβόλιο προσφέρουν τα αποτελέσματα μελέτης Ελλήνων ερευνητών, σύμφωνα με τα οποία τα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει από την Covid-19 διατηρούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Καθηγητές μελέτης που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον πρύτανη, Θάνο Δημόπουλο, διαπίστωσαν ότι σε 183 αναρρώσαντες ασθενείς και δότες πλάσματος, που χορηγείται σε νοσηλευόμενους ασθενείς στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, το 80% διατηρεί τα εξουδετερωτικά αντισώματα -αυτά που καταπολεμούν τον ιό- οκτώ μήνες.

«Δεν ξέρουμε πόσο υψηλούς τίτλους αντισωμάτων θα έχουμε από τη χορήγηση του εμβολίου. Εάν επιτευχθεί, όμως, η διατήρηση αντισωμάτων που διαπιστώνεται σε όσους νόσησαν με τον ιό και νοσηλεύτηκαν, τότε η ανοσία που προσφέρουν τα αντισώματα θα διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες. Μπορεί να μας εκπλήξει και να έχουμε μεγαλύτερο διάστημα προστασίας σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης, Ευάγγελος Τέρπος.

Επισημαίνει, βέβαια, ότι δεν είναι γνωστό εάν όσοι χάνουν τα αντισώματά τους διατηρούν κύτταρα μνήμης ικανά ώστε σε πιθανή επόμενη φορά προσβολής από τον ιό να παραγάγουν γρήγορα αντισώματα καταπολεμώντας τον. Τα κύτταρα μνήμης είναι εξίσου σημαντικά με τα αντισώματα στη «μάχη» του ανθρώπινου οργανισμού με τον αόρατο εχθρό, και διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι διατηρούνται τουλάχιστον για οκτώ μήνες σε όσους νόσησαν από τον κορονοϊό.

Η συγκεκριμένη μελέτη στην Ελλάδα ξεκίνησε κατά το πρώτο επιδημικό κύμα και έχει ως αντικείμενο να εξεταστεί η θεραπευτική προσέγγιση με πλάσμα από ασθενείς που έχουν νοσήσει από την Covid-19 και αναρρώσει – τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιευτούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Στο πλαίσιο της έρευνας, όσοι εθελοντικά αποφάσισαν να δώσουν πλάσμα εξετάστηκαν σε τακτικά διαστήματα για την παρουσία αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τέρπο, σε 259 άτομα που κρίθηκαν κατάλληλα για να υποβληθούν σε πλασμαφαίρεση, το 60% ήταν συμπτωματικοί που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, το 32% είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο (όχι απαραίτητα σε Εντατική) και το 8% ήταν ασυμπτωματικοί. Ο έλεγχός τους πραγματοποιήθηκε 67 ημέρες απ’ όταν εμφάνισαν το πρώτο κρούσμα, ενώ για τους ασυμπτωματικούς στο ίδιο διάστημα μετά το θετικό μοριακό τεστ. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι νοσηλεύτηκαν είχαν πολύ υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων (σχετική δημοσίευση για όλα τα παραπάνω έχει πραγματοποιηθεί και στο ελβετικό περιοδικό «Microorganisms»).

Από τη στιγμή του ελέγχου έως την ημέρα της πλασμαφαίρεσης, διάστημα 12 ημερών, διαπιστώθηκε πτώση των αντισωμάτων κατά 7%-10% (σχετική σύντομη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό «New England Journal of Medicine»). Περίπου έξι μήνες (173 ημέρες) από την ημέρα των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση των αντισωμάτων, ενώ στους οκτώ μήνες από τα πρώτα συμπτώματα, 20% των 183 ασθενών που ελέγχθηκαν έχασαν τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα. Μέσα σε αυτά τα 183 άτομα περιλαμβάνονται εννέα ασυμπτωματικοί, ενώ στο 20% που έχασε τα αντισώματα δεν περιλαμβάνεται κανένας ασθενής που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο.

Στην έρευνα αυτή συμμετέχει και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με τους καθηγητές, Χ. Γώγο, Α. Σπυριδωνίδη και Γ. Παναγιωτακόπουλο.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πεζοδρόμιο -«παγίδα»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Παγίδα» για τους διερχόμενους πολίτες αποτελεί το πεζοδρόμιο που βρίσκεται έξω από κατάστημα εστίασης στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου.

 

Στο σημείο έγιναν εργασίες από συνεργείο της ΔΕΗ, όμως οι πλάκες του πεζοδρομίου δεν επανατοποθετήθηκαν στη θέση τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα «όρυγμα» που ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο για τους πολίτες. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες, ήδη μία γυναίκα τραυματίστηκε πριν από δύο ημέρες στο πόδι όταν έπεσε πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου. Το κατάστημα δε, αναμένεται να επαναλειτουργήσει με… εμπόδια όμως στην είσοδό του, αφού το συνεργείο έκανε τη δουλειά του και εξαφανίστηκε!..

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΓΝΠ: Με κάρτα πλέον οι συνοδοί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με κάρτα γίνεται η είσοδος των συνοδών των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Μετά τα όσα συνέβησαν με την «είσοδο» του ιού από συνοδό στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» έγιναν αυστηρές συστάσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής για να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη είσοδο συνοδών σε μια προσπάθεια θωράκισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που είναι ευαίσθητοι χώροι.

Οι συνοδοί παραλαμβάνουν τις κάρτες τους στην είσοδο όπου καταγράφεται το όνομά του και επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός για κάθε ασθενή, ενώ απαγορεύονται αυστηρά τα επισκεπτήρια.

Το γεγονός αυτό πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να δουν τους «δικούς τους ανθρώπους».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος: Το εμβόλιο καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη–Τι ισχύει για τα άλλα δύο στελέχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες τρομοκρατούν τους επιστήμονες στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι σε αυτές, καθώς και την κολχικίνη, μίλησε στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κοροναϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο» είπε ο κ. Γώγος.

«Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει. Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, και την ανησυχία που έχουν φέρει στους ειδικούς για το κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι σε αυτές, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «στον κοροναϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά».

«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη» κατέληξε.

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα