Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Sir John Bell: Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής δεν καλύπτεται από τα εμβόλια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πλανήτης συνεχίζει να δίνει μάχη με τον κορονοϊό, ωστόσο φαίνεται πως το μεγαλύτερο όπλο της, τα εμβόλια, ίσως είναι άχρηστα σε πρώτη φάση, λόγω της μετάλλαξη του ιού!

Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη του ιού στη Νότια Αφρική, φαίνεται πως δεν καλύπτεται από τα εμβόλια, καθιστώντας τα άχρηστα. Μάλιστα, το πλέον ανησυχητικό είναι πως ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς.

Ο Sir John Bell, ένας εκ των επιστημόνων της Οξφόρδης, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο, τόνισε πως η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής δεν καλύπτεται από τα εμβόλια ενώ είναι διαφορετική από τη μετάλλαξη που παρατηρήθηκε στη Βρετανία.

Το στέλεχος 501.V2, το οποίο έχει εντοπιστεί σε δυο περιπτώσεις στη Βρετανία, δείχνει σημαντικές διαφορές στη δομή της πρωτεΐνης, κάτι το οποίο καθιστά τα μέχρι τώρα εμβόλια ανενεργά εναντίον του.

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προσφέρουν ουσιαστικά μια μορφή «μάθηση» στο ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του ιού, δημιουργώντας παράλληλα αντισώματα ώστε να αντιμετωπιστεί η πρωτεΐνη του ιού, που εισβάλει στα κύτταρα.

Οι ειδικοί, ωστόσο, επιμένουν πως η νέα μετάλλαξη μπορεί να αντιμετωπιστεί ενώ και οι φαρμακευτικές αισιοδοξούν πως αν και εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν νέα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement