Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Το Brexit στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με την Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διμερείς τους σχέσεις.

Ως τομείς συνεργασίας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για από κοινού παρακολούθηση, αναφέρθηκαν η ναυτιλία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο συντονισμός κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη επικαιροποίησης της διμερούς μορφωτικής και πολιτιστικής συμφωνίας. Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προστασία των υφιστάμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων από την πρόσφατη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι ανάλογη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για την προστασία τυχόν νέων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση του από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η κα Σμιθ ευχαρίστησε τον κύριο Βαρβιτσιώτη για την εντατική προετοιμασία της ελληνικής Διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ.

Εξέφρασε περαιτέρω την ικανοποίησή της για το Σχέδιο Δράσης Ελλάδος -Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση και τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού πλαισίου των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, στον τομέα της άμυνας.

Συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων διμερούς συνεργασίας και περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης της ενεργοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό. Τέλος, συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες ανταλλάξουν επισκέψεις, όταν το επιστρέψουν οι εκατέρωθεν υγειονομικές συνθήκες.


Ροή ειδήσεων

Advertisement