Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Το Brexit στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με την Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διμερείς τους σχέσεις.

Ως τομείς συνεργασίας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για από κοινού παρακολούθηση, αναφέρθηκαν η ναυτιλία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο συντονισμός κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη επικαιροποίησης της διμερούς μορφωτικής και πολιτιστικής συμφωνίας. Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προστασία των υφιστάμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων από την πρόσφατη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι ανάλογη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για την προστασία τυχόν νέων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση του από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η κα Σμιθ ευχαρίστησε τον κύριο Βαρβιτσιώτη για την εντατική προετοιμασία της ελληνικής Διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ.

Εξέφρασε περαιτέρω την ικανοποίησή της για το Σχέδιο Δράσης Ελλάδος -Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση και τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού πλαισίου των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, στον τομέα της άμυνας.

Συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων διμερούς συνεργασίας και περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης της ενεργοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό. Τέλος, συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες ανταλλάξουν επισκέψεις, όταν το επιστρέψουν οι εκατέρωθεν υγειονομικές συνθήκες.

Ελλάδα

Λέσβος: Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού 24 ατόμων – Ένας νεκρός πιθανόν από το κρύο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεκρός βρέθηκε άνδρας το πρωί, εξαιτίας του κρύου σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε απόκρημνη ακτή της Γέρας, νοτιοδυτικά του ομώνυμου κόλπου της Λέσβου. Ο άτυχος άνδρας είχε φτάσει στο νησί από τις απέναντι τουρκικές ακτές μαζί με 24 τουλάχιστον άλλα άτομα, που εντοπίστηκαν και περισυλλέγονται μέσω θαλάσσης, αφού από στεριάς αυτό είναι αδύνατο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες επικρατούσαν χθες το βράδυ -και ιδιαίτερα σήμερα το πρωί- συνθήκες παγετού.

Από σκάφη του Λιμενικού Σώματος γίνονται στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος έρευνες για τυχόν αγνοούμενους.

Περισσότερα

Ελλάδα

Στο ΚΑΤ ο Βασίλης Κικίλιας: Συνόδευσε για εμβολιασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη – Φωτογραφία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να συνοδεύσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, όπου είχε ραντεβού για να εμβολιαστεί, στο πλαίσιο της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμών.

Ο υπουργός ανάρτησε και σχετική φωτογραφία, αναφέροντας: «Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμών. Με τον Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος μόλις εμβολιάστηκε, με ραντεβού, στο ΚΑΤ. #respect. Συνεχίζουμε».


Περισσότερα

Ελλάδα

Τσακλόγλου: Εξετάζουμε να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τον ιό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής το ενδεχόμενο να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από Covid19.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιου Μουλκιώτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο νέος κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων, προκειμένου να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο Covid19.

Αυτό είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής Γεώργιου Μουλκιώτη με θέμα την «ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ένταξη της νόσου COVID19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών».

Κορονοϊός – Τσακλόγλου: Πότε είναι εργατικό ατύχημα ο θάνατος από Covid19
Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι αναγνώριση του κίνδυνου αυτού είναι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «δηλαδή αυτό να έχει συμβεί στη διάρκεια της εργασίας τους». Όπως σημείωσε, το καλοκαίρι είδαμε ομάδες υγειονομικών, δυστυχώς, δεν τήρησαν πρωτόκολλα και είχαμε αρνητικότατες συνέπειες αργότερα: «Αυτό δεν είναι εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα είναι κάτι το οποίο παθαίνεις κατά την ώρα άσκησης της εργασίας σου».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης υπενθύμισε ότι το κόμμα του, από την αρχή της πανδημίας έχει καταθέσει πρόταση για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ σημείωσε ότι χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότιος Αφρική, «προχώρησαν στην αναγνώριση του Covid19 ως επαγγελματικής ασθένειας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας».

«Στη χώρα μας, πρόσθεσε, δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών Covid19 στους χώρους εργασίας, ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη της Eurostat».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα