Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προκρίθηκαν οι «πέντε»-Προχωρά η διαδικασία ανάπλασης του παραλιακού μετώπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τέσσερις μήνες αναμένεται να αναδειχτεί από την Κριτική Επιτροπή η πρώτη ομάδα που θα παρουσιάσει την καλύτερη πρόταση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 17 ομάδες, ενώ προκρίθηκαν οι πέντε καλύτερες προτάσεις.
Πλέον οι ομάδες έχουν κληθεί να παρουσιάσουν αναλυτικότερα την πρότασή τους, προκειμένου να αναδειχτεί η πρώτη, στην οποία και θα ανατεθεί η οριστική μελέτη της ανάπλασης.
Είναι ένα έργο που αφορά κυρίως τις μελλοντικές γενιές η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και σκοπός του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις ώστε να επιλεχθούν οι καλύτερες.
Στη συνέχεια η Πάτρα καλείται να διεκδικήσει την χρηματοδότηση του έργου μέσα από τα επερχόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ ήδη πάνω σε αυτό υπάρχει συμφωνία μεταξύ του δήμου και της περιφέρειας.
Ο προϋπολογισμός για την εκπόνηση όλων των εργασιών ανέρχεται στα 34 εκ. ευρώ, ενώ έχει προβλεφθεί και η αμοιβή για τη μελέτη που είναι 3.473.386 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Το έργο αυτό προέκυψε μέσα από την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης που διεκδίκησε και πέτυχε η Πάτρα για τα επόμενα 99 χρόνια.
Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης αφορά την περιοχή που εκτείνεται από το ύψος της οδού Βενιζέλου και φτάνει έως την Κανελλοπούλου, εξαιρώντας από αυτή την φάση του διαγωνισμού την Μαρίνα της Πάτρας.
Η κατεύθυνση που έχει δώσει η δημοτική αρχή κινείται στο ότι ολόκληρη η έκταση που θα αναπλαστεί θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και θα ενώνει την πόλη και τους πολίτες της με την θάλασσα τους.
Πρόκειται λοιπόν να δημιουργηθούν δομές πολιτισμού, αθλητισμού, και χώροι πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου, ενώ έχουν αποκλειστεί περιπτώσεις που πρότεινε η αντιπολίτευση για εμπορική δραστηριότητα, όπως η κατασκευή εμπορικού κέντρου και άλλων επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν θα αφορούν έτσι κυρίως δομές πολιτισμού και αθλητισμού, με την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης να είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Θα έχουν να κάνουν έτσι με θέατρο, μουσείο, θερινό κινηματογράφο, αίθουσες εικαστικών τεχνών, γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες, πάρκα, διαδρομές περιπάτου, ποδηλατόδρομου και άλλα.
Παράλληλα, στις προτάσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή περιλαμβάνεται η κατεδάφιση του κτιρίου του παλιού τελωνείου που θα κατασκευαστεί στη θέση του ένα τοπόσημο της πόλης (ιδέα του μελετητή), αλλά και πεζογέφυρα που θα ενώνει τον κυματοθραύστη και τον μώλο της Αγίου Νικολάου.
Το σημείο αιχμής έχει να κάνει πάντως με το τρένο. Το τεύχος της δημοπράτησης του διαγωνισμού, προβλέπει την υπόγεια χάραξη του τρένου και όχι την υπέργεια, που σύμφωνα πάντα με την άποψη της δημοτικής αρχής, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου θα δημιουργούσε εμπόδια στην ανάπλαση.
Άλλωστε, μες στην ανάπλαση, όπως αναφέρει το τεύχος περιλαμβάνονται οι παραλιακοί δρόμοι της Όθωνος Αμαλίας και της Ηρώων Πολυτεχνείου, χωρίς να υπάρχουν μάντρες και τείχη που θα εμποδίζουν την ένωσης της πόλης με τη θάλασσα της.
Επόμενο κρίσιμο στάδιο θα είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης των έργων της ανάπλασης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοιχτά… προαιρετικά … Σούπερ μάρκετ τοπικών συμφερόντων και η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων δεν θα ανοίξουν αύριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιχτά θα είναι, προαιρετικά, τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων την Κυριακή θα είναι προαιρετικό και τα καταστήματα βάσει της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, μπορούν να ανοίξουν από τις 11:00

Υπενθυμίζεται πως τις καθημερινές, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 7:00 έως και τις 20:00, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα.

Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, έχει προτρέψει τα μέλη του, να μην ανοίξουν την Κυριακή τα καταστήματα τους, ενώ και τοπικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ (Ανδρικόπουλος, Αράπης) δεν θα ανοίξουν.

Οι μετακινήσεις για αγορές γίνονται με την αποστολή του κωδικού 2 με SMS στο 13033ή με τη συμπλήρωση εγγράφου.

Οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους. Έχει διευκρινιστεί πως οι δύο ώρες δεν ισχύουν για όσους μεταβαίνουν σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
-Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
-Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στους δρόμους από χθες οι Τελάληδες καλούν τους Πατρινούς να παρακολουθήσουν την αποψινή live streaming τελετή

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κεντρικό σύνθημα «Το καρναβάλι αλλάζει» οι δύο Τελάληδες, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς μεταδίδουν από χθες το μήνυμα ότι το Πατρινό Καρναβάλι έστω και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι εδώ!

Οι δυο Τελάληδες έχουν βγει στους δρόμους της Πάτρας με το μουσικό άρμα καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης που θα γίνει σήμερα στις 21.00 και θα μεταδοθεί live streaming.
ΤΑ «ΦΩΤΑ» ΣΤΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Η τελετή έναρξης και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή εκπομπή από τοπικά-περιφερειακά κανάλια και σε live streaming από site του διαδικτύου και την επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr.

Θα εστιάσει στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι μας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα από τα σημεία, γεγονότα σταθμούς της υπεραιωνόβιας ιστορίας του θεσμού πλαισιωμένα με ορισμένα εμβληματικά αγαπημένα και διαχρονικά καρναβαλικά τραγούδια, που όλοι έχουμε στα αυτιά μας αυτές τις ημέρες. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσει αναλαμβάνοντας τη διασκέδασή μας ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα τη δική τους πινελιά θα αποτυπώσουν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Στο Δημοτικό Θέατρο θα λάβουν χώρα τα θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα καθώς και η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 που θα κηρύξει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Η εκδήλωση που θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες, θα είναι σπονδυλωτή και εκτός της βασικής σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τσόλης, θα περιλαμβάνει και άλλες τέσσερις διαφορετικές απομακρυσμένες δράσεις-τηλεοπτικές συνδέσεις με άλλους παρουσιαστές.

Η πρώτη δράση αφορά σε σύνδεση με το Καρναβαλικό Εργαστήρι όπου θα περιηγηθούμε στο χώρο δημιουργίας των κατασκευών, στο παρόν του Πατρινού Καρναβαλιού και θα «ανακαλύψουμε» τον περσινό Καρνάβαλο, που δυστυχώς δεν είδαμε λόγω της ματαίωσης του τελευταίου τριημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 2020.

Η δεύτερη δράση θα γίνει μέσω της σύνδεσης με μια παραδοσιακή ταβέρνα-χώρο διασκέδασης, που θα μας μεταφέρει στο καρναβαλικό κλίμα αλλοτινών εποχών προσεγγίζοντας τον χαρακτήρα του λαϊκού, παραδοσιακού καρναβαλιού που άφησε το ίχνος του στην καρναβαλική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου καρναβαλιού και την ατμόσφαιρα και τις μνήμες ενός ένδοξου παρελθόντος θα προσεγγίσει η τρίτη σύνδεση με την αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας-Ωδείου Πατρών, που έγραψε τη δική του ιστορία στο Πατρινό Καρναβάλι. Εκεί η ατμόσφαιρα του δρώμενου θα ανασύρει από τη μνήμη την χρυσή εποχή όπου κυριαρχούσαν οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί και χοροεσπερίδες.

Στην τέταρτη δράση ο Τελάλης με τη διπλή του φετινή υπόσταση (Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς) θα περιηγείται στους δρόμους της Πάτρας, όπου μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Εκτός των τεσσάρων αυτών δράσεων-συνδέσεων τους θεατές της τηλεοπτικής και διαδικτυακής μετάδοσης επιφυλάσσονται και άλλες εκπλήξεις απόλυτα ταιριαστές στο κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

OΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων, την παρουσίαση σε μια εξωτερική σύνδεση και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Τζίμης Πολίτης. Τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης. Κεντρικός παρουσιαστής των δράσεων από το Δημοτικό Θέατρο θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης. Στις παρουσιάσεις των συνδέσεων οι Τζίμης Πολίτης, Κατερίνα Τσουκαλά, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς.

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ωστόσο από σήμερα το πρωί στην Πάτρα θα έχει δοθεί η πρώτη καρναβαλική γεύση ενόψει της τελετής έναρξης αφού σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο Πατρών σύμφωνα με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Στη δράση ειδικό ρόλο θα έχουν μέλη της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ποιες περιοχές της Πάτρας θα μείνουν χωρίς νερό τη Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, από 8:30 έως 15:00 λόγω εργασιών συντήρησης δικτύου θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης στις περιοχές Κεφαλόβρυσο – Σαραβάλι – Μονοδένδρι Κρήνης – Ομπλός.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα