Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρέμβαση του Ηλία Κωνσταντάτου Για τη διατήρηση του κτιρίου στη Γούναρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση για το κτίριο του πρώην Λιμένα Πατρών στην οδό Γούναρη έκανε το μέλος του Συντονιστικού Ώρας Πατρών, Ηλίας Κωνσταντάτος.

Αναφέροντας πως «με μία προσεκτική ανάγνωση της επιτροπής αξιολόγησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της πόλης βλέπουμε ότι οι ίδιοι οι ειδικοί που εμπιστευόμαστε για να κρίνουν τις αρχιτεκτονικές προτάσεις των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, εισηγήθηκαν κατά πλειοψηφία τη διατήρηση του κτιρίου του πρώην Λιμένα Πάτρας με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα κτίριο που ανεγέρθηκε σύμφωνα με μελέτη του εκλιπόντος λέκτορα της αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ, Α. Συριόπουλου, ο οποίος και απέσπασε το 1ο βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό αποτελώντας σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Η επιτροπή, από σεβασμό στο εν λόγω αρχιτεκτόνημα και στο πλαίσιο προστασίας της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία, τη διατήρησή του και έχοντας τη δυνατότητα να προτείνει συμπληρωματικούς όρους και κριτήρια για το 2ο στάδιο του διαγωνισμού το έπραξε (άρθρο 8 της προκήρυξης), δηλαδή προτείνει στον Δήμο Πατρέων να μην προχωρήσει την ιδέα του μελετητή για κατεδάφιση του κτιρίου.
Από ότι αντιλαμβάνεται κανείς το κτίριο του πρώην Λιμένα αποτελεί εκτός από αρχιτεκτονικό έργο, μνημείο της πολιτικής διγλωσσίας της δημοτικής αρχής η οποία με τη διγλωσσία της πότε αναφέρει με σχετικές δηλώσεις ότι το ακίνητο δεν της έχει παραχωρηθεί και άρα ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για την τύχη του, πότε ότι είναι κατεδαφιστέο σύμφωνα με τους όρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (η απορία προκύπτει από την ίδια την πρόταση της επιτροπής για τη διατήρησή του) καθώς και τον σκοπό του ίδιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία ενός τοποσήμου στην περιοχή. Μήπως θα πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι χρειάζονται γνωμοδοτικές επιτροπές και η συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης πρέπει να ξεκινούν από τη βάση και με θεσμούς όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα θέματα της πόλης, αλλά και για το ετήσιο Τεχνικό πρόγραμμα (κάτι που δεν γίνεται με ευθύνη της δημοτικής αρχής) και θα είχαν ήδη αιτιολογημένη άποψη και από φορείς της πόλης με εξειδικευμένη γνώση;».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Η περίεργη υπόθεση που θα απασχολήσει δικαστικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια περίεργη υπόθεση θα απασχολήσει το Δικαστήριο στα Καλάβρυτα.

Κτηνοτρόφος μήνυσε συγχωριανό του ότι του έκλεψε τέσσερα πρόβατα.

Συνέπεσε μάλιστα, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή του, τις ημέρες εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου να του έχει δανείσει το αγροτικό του αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφέρει αγροτικά εφόδια σε συγγενικό του πρόσωπο υποστηρίζοντας πιθανότατα ότι ταυτόχρονα επιβίβασε και τα πρόβατα. Πολύ απλά καταγγέλλει ότι του ζήτησε το αγροτικό του αυτοκίνητο προκειμένου να τον κλέψει!

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Γιατί καταργήθηκε το ενδοκρινολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Eάν αληθεύουν οι καταγγελίες για την κατάργηση του ενδοκρινολογικού τμήματος του ΠΓΝΠ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για τους εμβολιασμούς, νομίζουμε ότι η σχετική απόφαση πρέπει να αναθεωρηθεί.

Στο συγκεκριμένο τμήμα πραγματοποιούνται δεκάδες ραντεβού και είναι από τα πιο σημαντικά του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς αντιμετωπίζει διαβητικούς, θυρεοειδοπάθειες κ.ά. Συνεπώς, παρά τη σπουδαιότητα των εμβολιασμών, ίσως πρέπει να αναζητηθεί λύση για το θέμα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Πάτρα: Πωλούσαν σβησμένα κεριά σε παγκάρι εκκλησίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δραστήρια η ενορία του Ιερού Ναού Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου στα Κρύα Ιτεών.

Φιλακόλουθοι και οι ιερείς. Μοναδική παραφωνία όλα όσα έζησαν οι προσκυνητές την περασμένη Κυριακή για την εορτή του Αγίου Αντώνιου.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα κεριά που έπαιρναν από το παγκάρι ήταν χρησιμοποιημένα! Προφανώς οι υπεύθυνοι του Ναού τα  έσβηναν από το μανουάλι και τα επανατοποθετούνσαν προς πώληση! Δυσμενείς και οι εντυπώσεις. Οι ιερείς οφείλουν, αν δεν το γνώριζαν (αν και απίθανο) να παρέμβουν…

-Τα κεριά συμβολίζουν το Φως του Χριστού, τη φλόγα της πίστεως. Μάλλον εκεί στα Κρύα Ιτεών δεν έχουν αναρωτηθεί γιατί δεν πρέπει να τα σβήνουν νωρίς και παράλληλα να τα επανατοποθετούν στα παγκάρια προς διάθεση. Ο συναξαριστής του Αγ. Δημητρίου μάς πληροφορεί τι συνέβη με έναν λαϊκό ονόματι Ονησιφόρο, ο οποίος είχε αναλάβει την διακονία να ανάβει και να σβήνει τις λαμπάδες και τα κεριά μπροστά στην εικόνα του Αγίου.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα