Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σκληρότερο lockdown εισηγούνται οι ειδικοί μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα

Δημοσιεύθηκε

στις

O φόβος εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, προβληματίζουν σοβαρά τους ειδικούς.

Κάποιοι, με αφετηρία και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρούν ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ακόμη σκληρότερο lockdown και εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Τα νεότερα στοιχεία για τον κορωνοϊό καταδεικνύουν ότι ο ιός επιμένει και προκαλούν προβληματισμό, καθώς προχθές διενεργήθηκαν περίπου 32.000 τεστ (μοριακά και rapid αντιγόνου) ανακοινώθηκαν και 928 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 324 στην Αττική, 99 στη Θεσσαλονίκη, 55 στη Ροδόπη, 36 στη Βοιωτία, 33 στη Λάρισα και 32 στην Κοζάνη.
Ο προβληματισμός συνδέεται με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μηνός και τη σταδιακή επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια κανονικότητα, κάτι που αφενός κρίνεται απαραίτητο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει την κινητικότητα κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.
Ο φόβος εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με αυτά που θα αφορούν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, παράλληλα με την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, αλλά και η μετάλλαξη του ιού στην Ευρώπη, ανησυχούν τους ειδικούς

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», αναφέρει από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά.

Και εξηγεί ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η ίδια θεωρεί ότι «αυτό δεν είναι lockdown, ο κόσμος είναι έξω», προσθέτοντας ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown».
Σημειώνει δε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι, τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία», καταλήγει.
«Καμπανάκι» για ΜΕΘ, μετάλλαξη και κινητικότητα
Τριών ειδών είναι τα «καμπανάκια» τα οποία ανησυχούν κυβέρνηση και αρχές.
Πρώτον η μετάλλαξη του ιού και η εμφάνισή του σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, που παραπέμπει στο τρίτο κύμα και δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Δεύτερον, το γεγονός ότι οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες. Αν και βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα lockdown οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 400. Και τρίτον η κινητικότητα των εορτών, που επέβαλε και τις πιέσεις προς την Εκκλησία να μην πραγματοποιηθούν καθαγιασμοί υδάτων και λιτανείες σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο εντός των ναών, έστω και με περιορισμένο αριθμό πιστών, παρ’ ότι η απόφαση της 2ας Ιανουαρίου, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ειδικοί όπως ο καθηγητής Χ.Γώγος, εκτιμούν ότι οι παρουσία τους στη χωρα δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ήταν κάτι το αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εκείνο που μετρούν οι ειδικοί είναι τα δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των επιδημιολογικών παραμέτρων.
Επιστροφή σε επίπεδα Οκτωβρίου
H περίοδος που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας με τις αρχές της χώρας να βρίσκονται σε συναγερμό καθώς σε αρκετές περιοχές αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια μετά την χαλάρωση των εορταστικών ημερών αναμένεται να είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τα δείγματα που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τη συνέχεια, ιδίως για την Αττική.
Μάλιστα, αρκετοί προειδοποιούν πως πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση, αφότου αρχικά επέτρεψαν «μετακινήσεις» και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έσπευσαν να σώσουν ό,τι σώζεται με την ανακοίνωση του σκληρού lockdown στο σύνολο της χώρας -τουλάχιστον- μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές».
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».
Επεσήμανε, δε, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.
Δερμιτζάκης: Προανήγγειλε
παράταση της καραντίνας
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προανήγγειλε… παράταση της καραντίνας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για πολύ καιρό.
Με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού, ο ίδιος προέβη σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement