Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Ο αγιορείτης μοναχός Νικήτας αποκαλύπτει τη συνταγή για πεντανόστιμο χειροποίητο ψωμί

Δημοσιεύθηκε

στις

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουν ακούσει εγκωμιαστικά σχόλια για το περίφημο αγιορείτικο ψωμί, ενώ όσοι τυχεροί έχουν επισκεφτεί το Άγιο Όρος το έχουν γευτεί κιόλας.

Μάλιστα, πολλοί λένε πως τους θύμισε το ψωμί που έκαναν παλιά στα χωριά, νόστιμο, αφράτο και με μυρωδιά που δεν τη συναγωνίζεται τίποτα.

Ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης μοιράζεται τη συνταγή του, και σίγουρα τώρα που εν μέσω καραντίνας η στροφή στο σπιτικό φαγητό είναι εντονότερη από ποτέ, αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας και το ψωμί για το οικογενειακό τραπέζι. Καταξιωμένος μάγειρας και ο ίδιος για πολλά χρόνια, επέλεξε μία εύκολη συνταγή για ψωμί με αλεύρι άσπρο, αλλά και ολικής αλέσεως και εξηγεί βήμα βήμα τη διαδικασία που απαιτείται για την παρασκευή του.

Όπως λέει ένα από τα μυστικά του είναι ότι σταυρώνει πάντα την κατσαρόλα ή το ταψί του πριν τα βάλει στο φούρνο. «Η μαγειρική είναι τέχνη. Θέλει πείρα, έμπνευση, υπομονή, φιλότιμο και μεράκι», εξηγεί ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης προτρέποντας τον καθένα από εμάς να ασχοληθεί με αγάπη με τη μαγειρική.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως,

2 κιλά αλεύρι άσπρο,

Προζύμι (ή μαγιά νωπή 1,5 κουταλιά της σούπας),

Αλάτι (2 1/2 κουταλάκια του γλυκού),

χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Επί το έργον:
Από το βράδυ «πιάνουμε» το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σα χυλός) σε μια λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χυλό με το προζύμι. (Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δε χρειάζεται προετοιμασία από το βράδυ. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμη για το φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο περίπου για μια ώρα.

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή: mountayhos-eshop.gr

 

Μαγειρική

Κέικ γιαουρτιού με βατόμουρο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι

3 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι συν 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι φυτικό λάδι

2 φλιτζάνια κατεψυγμένα βατόμουρα

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Καλύψτε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετήστε μια λαδόκολλα και ψεκάστε την. Χτυπήστε το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1½ ½ φλιτζάνι αλεύρι και χτυπήστε για να ενωθούν. Προσθέστε λάδι και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί (στην αρχή θα φαίνεται σπασμένο και μετά θα ενωθεί). Ρίξτε τα βατόμουρα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Βάλτε τα βατόμουρα σε κουρκούτι και μεταφέρετε γρήγορα στην προετοιμασμένη φόρμα. Πασπαλίστε το κέικ με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δείτε αν βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το κέικ καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλασαρισμένος σολομός με ρύζι μπρόκολου          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι

1 κεφάλι μπρόκολο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο και σε μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας με το μπρόκολο τα τελευταία 3 λεπτά. Αφήστε ρύζι και μπρόκολο να κρυώσουν λίγο μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το σολομό και το κρεμμύδι σε ένα φύλλο ψησίματος. Ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ψήστε το σολομό έως 10 λεπτά, ρίχνοντας το μισό γλάσο σόγιας πάνω από το ψάρι τα τελευταία 2 λεπτά του μαγειρέματος. Σερβίρετε το σολομό και το κρεμμύδι με το ρύζι και το υπόλοιπο γλάσο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 κρεμμύδια μέτρια

350γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί

50γρ. σταφίδες ξανθές

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους. Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για 6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον. Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα