Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Η οστεοαρθρίτιδα στην εποχή του COVID-19- Tου Θεόδωρου κ. Μπούρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, προσβάλλοντας πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μια εκφυλιστική νόσος που προοδευτικά καταστρέφει όλους τους ιστούς της άρθρωσης προκαλώντας  πόνο και δυσκολία στη βάδιση, με έντονη επίπτωση στην ποιότητα της ζωής. Πιο τυπικές εντοπίσεις της είναι στα γόνατα, τα ισχία και τα χέρια. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και έχει μεγαλύτερη επίπτωση στις μετα-εμμηνοεπαυσιακές γυναίκες άνω των 60 ετών με ποσοστό 13% σε σχέση με το αντίστοιχο 10% στους άνδρες.

Οι βασικές αρχές της συντηρητικής θεραπείας όπως καταγράφονται από το Διεθνές Ίδρυμα Έρευνας της Οστεοαρθρίτιδας (Osteoarthritis Research Society International -OARSI) εστιάζουν στην ενημέρωση των ασθενών για τη νόσο και  προγράμματα φυσικής δραστηριότητας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με απώλεια βάρους.

Η πανδημία του COVID-19 έφερε δραματικές αλλαγές στην ζωή μας. Ο νέος κoρωνoϊός 2019-nCoV προκαλεί μια φονική ασθένεια που επιτίθεται στους πνεύμονες. Η επίθεση αυτή όμως συνεχίζεται και στην καθημερινότητά μας. Οι οδηγίες να μένουμε σπίτι και να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό είναι μονόδρομος για την εξελικτική πίεση που πρέπει να ασκηθεί στον ιό. Ωστόσο, αυτό έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην εύρος της  φυσικής δραστηριότητας και στην διατήρηση μιας θετικής ψυχοσύνθεσης.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι σημαντικές για ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα αφού μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη για παυσίπονα. H χρήση των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών, που ήδη είναι απαγορευτική σε συνύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου, προκαλεί χειρότερη πρόγνωση σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό. Πρόσφατες μελέτες περιγράφουν την πτωχή προσαρμογή ιδιαίτερα των πιο ηλικιωμένων ασθενών σε άσκηση στο σπίτι και την αυξημένη επίπτωση κατάθλιψης.

Η φυσική άσκηση στο σπίτι δεν πρέπει μόνο να εστιάζει στην άρθρωση που πάσχει, αλλά να εμπεριέχει και αναπνευστική γυμναστική με περιορισμό του κλινοστατισμού και της καθιστικής συνήθειας. Επίσης, σημαντική είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους. Τέλος, η χρήση της τεχνολογίας με την οποία ο ασθενής μπορεί να έχει ολιγόλεπτες συνεδρίες με τον γιατρό του και οικογενειακές συναντήσεις  μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχοσυναισθηματικά οφέλη.

  1. Castro da Rocha FA, Melo L da P, Berenbaum F (2020) Tackling osteoarthritis during COVID-19 pandemic. Ann Rheum Dis annrheumdis-2020-218372
  2. Mobasheri A (2020) COVID-19, osteoarthritis and women’s health. Case Reports Women’s Heal 27:e00207
  3. Ragni E, Mangiavini L, Viganò M, Brini AT, Peretti GM, Banfi G, Girolamo L (2020) Management of Osteoarthritis During the COVID‐19 Pandemic. Clin Pharmacol Ther 108:719–729

 

(*) Ορθοπαιδικός, Χειρουργός, Επικουρικός Επιμελητής Β’, Γ.Ν. Πατρών “O Άγιος Ανδρέας”

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement