Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Με επιπρόσθετα μέτρα ανοίγουν την Δευτέρα τα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό για την αποφυγή του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, με αντισηπτικά και με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 15 ανοίγουν ξανά μετά από δύο μήνες, τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία, τα Ειδικά Σχολεία και οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.

Συγκεκριμένα, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, γι’ αυτό τα επιπρόσθετα μέτρα αφορούν:
-Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:
για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές και κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για την απόφαση να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα από τη Δευτέρα. «Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει: «Ολοι μας βλέπουμε την επιβάρυνση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να συντηρήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει για τον ιό. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε πως δεν παρατηρείται αυξημένη μετάδοση εντός των σχολείων».
Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπλήρωσε για τα σχολεία πως θα ανοίξουν με «επιπλέον μέτρα», όπως «η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδετικών για τη μείωση του συγχρωτισμού». Ενώ, πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εξ άλλου, χθες ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θεόδωρος Τουλγαρίδης ανακοίνωσε πως «οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Πατρέων θα υποδεχθούν ξανά, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Σε περίπτωση ανακοίνωσης νέων μέτρων που επηρεάζουν την λειτουργία των Σταθμών θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση».

Ροή ειδήσεων

Advertisement