Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες Θεσσαλονίκης με τομάτα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο λάχανο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

1 μικρή τομάτα ψιλοκομμένη

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζάνι ρύζι

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

200γρ. τοματάκι κονκασέ

λίγη πιπεριά καυτερή

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Κόβετε ένα κωνικό κομμάτι από το κοτσάνι του λάχανου στη βάση του. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει έχοντας ρίξει λίγο χοντρό αλάτι. Τοποθετείτε το λάχανο και το αφήνετε να βράσει γύρω στα 8 λεπτά (αν δεν καλύπτεται όλο από το νερό το γυρνάτε στα 6 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στο καυτό νερό για ακόμη 20 λεπτά, να μαλακώσει. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο να γυαλίσουν. Προσθέτετε την πάπρικα και την τομάτα. Όταν κρυώσουν, τα ανακατεύετε με τον κιμά, το ρύζι, τον μαϊντανό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Χωρίζετε τα φύλλα από το λάχανο, κόβοντας τα σκληρά μέρη. Βάζετε σε καθένα από 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγετε χαλαρά σε ρολό. Προσέχετε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Στη βάση της κατσαρόλας βάζετε το ελαιόλαδο, τα κοτσάνια και κομμάτια από τα φύλλα που περίσσεψαν. Βάζετε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο. Μόλις ετοιμάσετε μια σειρά ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα τομάτας, λίγη πάπρικα και συνεχίζετε. Μόλις τελειώσετε τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο. Προσθέτετε νερό ή ζωμό από μοσχαρίσια κόκαλα και λίγο λάδι επιπλέον. Τα υγρά πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζουν τους λαχανοντολμάδες. Βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 20 λεπτά. Προσέχετε να μην αρπάξει, οπότε αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Περισσότερα
Advertisement

Μαγειρική

Σαρλότ με μους σοκολάτας και ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού

Δημοσιεύθηκε

στις

       

Υλικά (για 8 μερίδες)

34-36 μπισκότα σαβαγιάρ

500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (με 56% κακάο τουλάχιστον)

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος παγωμένη

4 ασπράδια

50γρ. ζάχαρη άχνη

100γρ. ζάχαρη

100γρ. βούτυρο μαλακωμένο

2/3 φλιτζανιού γάλα

Για το σιρόπι

100γρ. ζάχαρη

2 λίτρα νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

χυμό από 1 πορτοκάλι

350γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση:

Βράζετε το νερό με τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη για 7 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε το λικέρ ανακατεύοντας. Βυθίζετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ να βραχούν ελαφρά. Τα βγάζετε με πιρούνι και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με τη ζαχαρωμένη πλευρά τους προς τα έξω. Αν τα σαβαγιάρ είναι μεγαλύτερα από το ύψος της φόρμας, τα κόβετε. Κομματιάζετε τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί με λίγο από το γάλα. Όταν λιώσει, ανακατεύετε μέσα και το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο στη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύετε να γίνει λείο μίγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις αναμιγνύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τη μους να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μους στη φόρμα με τα σαβαγιάρ. Σκεπάζετε την επιφάνεια της Σαρλότ με τα τελευταία σαβαγιάρ, βάζετε από επάνω ένα ρηχό πιάτο με ένα βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ μέχρι να έχετε λείο μίγμα. Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρό σκεύος. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, καλύπτετε την επιφάνειά του με λίγη από τη χλιαρή σάλτσα και το σερβίρετε με την υπόλοιπη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με ροδέλες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα ως τη μέση.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα αβγολέμονο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 6 άτομα)

1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας από στήθος ή κότσι μαζί με το κόκαλο

5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες καλά

6 καρότα ολόκληρα, καθαρισμένα

3 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα

1 ρίζα σέλινο

2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος, καθαρισμένα

1 κομμάτι λάχανο

Για τη σούπα

1/3 νεροπότηρο ρύζι για σούπα

2 αβγά

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

χυμό από 1½ λεμόνι

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2,5 λίτρα νερό. Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε όσο το νερό είναι ακόμα κρύο. Ανάβετε το μάτι και το μαγειρεύετε για 45 λεπτά, ξαφρίζοντας καλά την επιφάνεια. Κατόπιν, βάζετε μέσα τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 45 λεπτά τουλάχιστον και μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Με τρυπητή κουτάλα απλώνετε τα λαχανικά σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας μαζί τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα πράσα. Το κρέας το βάζετε σε άλλη πιατέλα. Σουρώνετε το ζωμό της κατσαρόλας για να φύγουν τα μικρά κομματάκια από τα λαχανικά που έμειναν μέσα. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ρύζι και τον βράζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις γίνει το ρύζι, χτυπάτε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια μέχρι το ασπράδι να γίνει μαρέγκα και ο κρόκος να ασπρίσει. Τα ενώνετε και ρίχνετε το λεμόνι. Ρίχνετε μέσα στο μπολ λίγη σούπα για να αυξηθεί η θερμοκρασία και το αδειάζετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει μια βράση και διατηρείτε τη σούπα ζεστή. Ετοιμάζετε και το λαδολέμονο για τα λαχανικά και το κρέας. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να γίνουν ένα πηχτό λαδολέμονο και περιχύνετε όλα τα λαχανικά. Μοιράζετε τη σούπα σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι μαζί με τις πιατέλες με τα λαχανικά και το κρέας. Μόλις τελειώσετε με τη σούπα, σερβίρετε κρέας και λαχανικά κατά βούληση. Μπορείτε, αν θέλετε, να ετοιμάσετε και μια μαγιονέζα με ελαιόλαδο, η οποία συνοδεύει πολύ ωραία όλο το φαγητό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χειμωνιάτικη σούπα      

Δημοσιεύθηκε

στις

   

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι για βραστό (ποντίκι & κότσι)

2 κρεμμύδια

2 μέτριες πατάτες

1 λευκή γλυκοπατάτα

1 μεγάλο πράσο

2 καρότα

3-4 μικρά άγρια μανιτάρια

100γρ. σελινόριζα

1 φύλλο δάφνης

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

μπούκοβο

λεμόνι ή ξίδι

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό, περίπου 1,5 λίτρο. Ξεκινάτε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς όσο χρειαστεί. Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για περίπου μιάμιση ώρα. Κόβετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε να βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά. Τη σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με μπούκοβο και περιχύνοντας με λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα την προτίμησή σας. Προσαρμόστε τη συνταγή προσθέτοντας τα αγαπημένα σας λαχανικά, αλλά μην παραλείψετε να βράσετε το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα