Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Από τους 2.500 εκπαιδευτικούς συνολικά της Αχαΐας έκαναν το τεστ 522

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Απογοητευτική ήταν η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας στο κάλεσμα για προληπτικό έλεγχο καθώς μόνο το 1/5 προσήλθε για να υποβληθεί σε τεστ ενόψει της αυριανής επαναλειτουργίας των σχολείων.

Χθες, δεύτερη μέρα πραγματοποίησης του προληπτικού ελέγχου κατά του κορωνοϊού μέσω rapid test, προσήλθαν 308 εκπαιδευτικοί ενώ προχθές άλλοι 214, δηλαδή 522 στο σύνολο των 2.500 εκπαιδευτικών. Στην Ηλεία προσήλθαν 318 στους 1.200 εκπαιδευτικούς. Ολα τα τεστ βγήκαν αρνητικά.

 

Μάλιστα ο συντονιστής του ΕΟΔΥ στην περιοχή Χαράλαμπος Μπακόπουλος σχολιάζοντας το γεγονός σημείωσε στην «Φ» πως «ο καθένας φέρει την ευθύνη του απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία. Εμείς ήμασταν έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σήμερα θα πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στους οδηγούς στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, αύριο θα γίνουν τεστ στο χώρο του ΚΕΤχ και μεθαύριο στο προσωπικό της Αστυνομικής Δ/νσης Αχαΐας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να υπάρξει θωράκιση της κοινωνίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ”

Ολοκληρώθηκε χθες η εμβολιαστική διαδικασία στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Θεοδωρόπουλο, η διαδικασία κυλά ομαλά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στον «Αγ. Ανδρέα» ολοκληρώθηκαν χθες οι  400 εμβολιασμοί από την έναρξη της διαδικασίας στον Άγιο Ανδρέα και αύριο θα παραλάβουν άλλα 165 εμβόλια τα οποία θα γίνουν σε 2 ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη. Στον Άγιο Ανδρέα, εκτός από το προσωπικό του Νοσοκομείου, εμβολιάζεται και το προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας (Βορείου Τομέα και Άνω Πόλης) και από τα Κέντρα Υγείας του Δήμου Ερυμάνθου. Συγχρόνως εκπαιδεύεται το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (γιατροί και νοσηλευτές) για να ξεκινήσουν τα εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό στο Κέντρο Υγείας, από τις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 108 από από τα 155 άτομα προσωπικό στο ΚΥ Βορείου Τομέα. Το προσεχές διάστημα θα εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να θωρακιστούν από την πανδημία με το ποσοστό να φθάνει το 80%.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιάννης Σαρηγιάννης: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. μιλάει στη «Γ» για το μέλλον… της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλάει στη «Γ» για το άμεσα επικείμενο 3ο κύμα της πανδημίας, τους τρόπους ανάσχεσης της πανδημίας με το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, τι πρέπει να γίνει στις «κόκκινες» περιοχές που, σύμφωνα με τον ίδιο, εμπίπτει και η Αχαΐα και τι προβλέπεται για το καλοκαίρι.

Αν και σε χρόνο παρόντα η πανδημία βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης του 2ου κύματος με σταθεροποίηση της διασποράς, το 3ο κύμα βρίσκεται προ των πυλών.

Ένα τρίτο κύμα έτοιμο να αλώσει το φράγμα της ανάσχεσης της πανδημίας που με τις θυσίες των αυστηρών μέτρων επιτύχαμε και να πλήξει το ανθρώπινο δυναμικό με πρόβλεψη να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα το δεύτερο μισό του Μαρτίου και να κορυφωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η δυσοίωνη πρόβλεψη «έργο» αλγορίθμου ή επί το ακριβέστερο του μοντέλου που «τρέχει» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του και του οποίου η αξιοπιστία έχει αποδειχθεί επανειλημμένα. Πρόκειται για ένα μοντέλο με αξιοσημείωτη επιτυχία στην πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας. Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή ο συγκεκριμένος αλγόριθμος που «τρέχει» βασίζεται στην στοχαστική προσομοίωση η οποία οδηγεί σε ασφαλή πιστότητα προγνώσεων. Να σημειωθεί πως η χρήση του μοντέλου διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE (Covid-19 Risk Evaluation) έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος HERA, μαζί με τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Παβίας και της Πίζας και είναι υπεύθυνοι με το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία. Πόσο θα συμβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου στην επέλαση του 3ου κύματος; Τι πρέπει να γίνει για την μείωση των κρουσμάτων; Γιατί συγκεκριμένες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Αχαϊάς μπαίνουν στο κόκκινο; Ποια η χρονική έκτασης πρόβλεψης του μοντέλου και τι θα ζήσουμε το καλοκαίρι με βάση τις προγνώσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Δέκα κρούσματα κορωνοϊού σε κεντρικό τραπεζικό κατάστημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κεντρικό τραπεζικό κατάστημα στην Πάτρα σημειώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα κορωνοϊού με συνέπεια να σημειωθεί, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση.

Ορισμένοι από τους υπαλλήλους ήταν ασυμπτωματικοί, αλλά παρέμειναν για 14 ημέρες σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Οικονομία

Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 «έκλεισε» με θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι νέες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των «λουκέτων», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αναγκάζοντας πολλές ΜμΕ να κατεβάσουν ρολά για μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 2020, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, το πρόσημο είναι θετικό, εφόσον η διαφορά ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70.

Στον κλάδο του εμπορίου, η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν
κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πάντως, τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις κράτησαν… άμυνα απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού που έπληξε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε βαθύτατο ρήγμα στην οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα