Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Συνεπιμέλεια=Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο γονέων προς τα παιδιά τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει η Νίκη Παφιλιάρη

Έπειτα από τόσα χρόνια, το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο. Η αγωνία και οι ελάχιστες ώρες που οι πατεράδες βλέπουν τα παιδιά τους, φτάνει σε ένα τέλος.

Η ψυχολογία των παιδιών αλλάζει, η πολιτεία θεσπίζει ένα νόμο που ευνοεί και τους δύο γονείς.Ο ρόλος του πατέρα πρέπει να αναγνωρισθεί και να εκτιμηθεί περισσότερο.
Αρχικά, αλλάζουν πολλά. Από κοινού λοιπόν θα ασκείται η ανατροφή, η μόρφωση, η εκπαίδευση καθώς και η επιλογή του τόπου κατοικίας των παιδιών. Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο όρος της <<Γονικής Αποξένωσης/Parental Alienation>>,η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ορίζεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν υφίσταται γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά υπάρχει εκούσια αναγνώριση του παιδιού ή αναγνώριση μετά από δικαστική απόφαση με αίτηση του πατέρα. Η συνεπιμέλεια δεν θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίηση της γυναίκας ή του παιδιού. Επιπρόσθετα, όσον αφορά την ψυχολογία, έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά παρουσιάζουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, έχουν θετική αντίδραση στη συμπεριφορά, χαμηλότερο αίσθημα ψυχικής δυσφορίας και κατάθλιψης και είναι πιο αποδοτικά στο σχολείο. Στη χώρα μας, υπάρχει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οι <<Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού>>,μια ομάδα ανθρώπων-γονέων που βιώνουν το πρόβλημα της αποξένωσης στερούμενοι της δυνατότητας να είναι ουσιαστικά ενεργοί στις ζωές των παιδιών. Σκοπός είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια. Μπορείτε να ενημερωθείτε στο site του οργανισμού energoi.mpampades.gr.
Εν κατακλείδι, είναι καιρός να αναγνωρισθεί πως ο γονεϊκός ρόλος του πατέρα είναι πολυσήμαντος και πολυδιάστατος. Αγγίζει την ψυχή του παιδιού με τρόπο διαφορετικό από εκείνο της μητέρας και γι’αυτό η ενεργή συμμετοχή του στην ανατροφή του παιδιού είναι υψηλής σημασίας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement