Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: «Ζεστό» χρήμα για 1.100 επιχειρήσεις Δυτική Ελλάδα-Το Μάρτιο οι πρώτες εκταμιεύσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αντίστροφη μέτρηση για τις χίλιες περίπου επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από την πανδημία του Covid -19 το 2020 και θα πάρουν μια γενναία «ανάσα» μέσα από το πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον κουμπαρά των 30 εκατ. ευρώ, πλησιάζει.

Η αγωνία είναι μεγάλη για τα αποτελέσματα καθώς έχουν υποβληθεί 7.500 αιτήσεις και τα χρήματα μόλις και μετά βίας θα καλύψουν τις 1.000- 1.100 επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους για ένταξη στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» μέχρι το τέλος της εβδομάδας η επιτροπή της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος θα έχει εκδώσει την απόφασή της και θα σταλεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η απόφαση αφορά στην βαθμολογία που συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις μετά τη διαδικασία της αξιολόγησης με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομίσει, τα οποία έχουν ελεγχθεί και πλέον τα αποτελέσματα θα σταλούν στην Περιφέρεια.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ήταν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα προκειμένου σταδιακά η Περιφέρεια και μέχρι το τέλος του Μαρτίου να εκταμιεύσει τα χρήματα στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αφού προηγηθεί η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών που προβλέπονται

Το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, ιδίως όσες απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Σε δεύτερη φάση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, όπως έχει ανακοινώσει, θα ενισχυθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης πλήγηκαν από τον κορωνοϊό και χρειάζονται στήριξη, γι’ αυτό εξασφάλισε ένα επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Για την επιχειρηματικότητα που έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, για τις ενέργειες που υλοποιεί η περιφέρεια για τη στήριξή τους, καθώς και για το επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Δυτική Ελλάδα μίλησε προ ημερών, στον Alpha 98,9, o περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Πήραμε την απόφαση στο περιφερειακό μας συμβούλιο για να προχωρήσουμε στην έκδοση νέου προγράμματος το α’ δίμηνο του 2021, το οποίο θα αφορά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Γιατί να μην ξεχνάμε, ναι, στην πρώτη φάση βοηθήσαμε αυτούς οι οποίοι απασχολούν πολύ κόσμο (είμαστε η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα, άρα είναι λογικό ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε θέσεις εργασίας, αντιθέτως θέλουμε καινούργιες θέσεις εργασίας) και σε δεύτερη φάση θα στηρίξουμε όχι μόνο τον οικονομικό ιστό μέσω της εργασίας, αλλά και τον κοινωνικό ιστό, που είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά, είναι και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Γι’ αυτό τον λόγο προβαίνουμε σε δεύτερο πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ, όπου η λογική θα είναι “περισσότεροι, λιγότερα”».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

Αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των 7.500 επιχειρήσεων, ο κ. Φαρμάκης, ανέφερε πως «είχαμε την καινοτομία να έχουμε τρεις διαφορετικούς κουμπαράδες. Ο πρώτος αφορούσε τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ο άλλος αφορούσε τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο και ο άλλος αφορούσε την εστίαση και τον τουρισμό, ακριβώς για να μην διαγκωνίζεται ο ένας κλάδος με τον άλλο, απλά όλοι οι κλάδοι να παίρνουν από 10 εκατ. ευρώ. Αυτό μας έδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, ήταν περίπου 7.500 οι αιτήσεις».
Επεσήμανε, ότι σε ό,τι αφορά στο πρώτο πρόγραμμα «είμαστε ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα αποτελέσματα, εντός των ημερών θα υπάρξουν. Σίγουρα μιλάμε για πάνω από 1.000-1.100 επιχειρήσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν με ποσά περίπου κατά μέσο όρο 30.000 ευρώ».

«ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ»

Σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η Δυτική Ελλάδα έχει προοπτικές για επιχειρηματική ανάπτυξη και ήδη παρά την πανδημία μπαίνει δυνατά στον χάρτη.
«H πανδημία ναι μεν αποτέλεσε ένα “φρένο” στην παγκόσμια οικονομία, από την άλλη όμως το κέρδος και οι επενδύσεις δεν έχουν time out. Πρόσφατα να υπενθυμίσω ότι πέρασαν από τη Διυπουργική Επιτροπή δύο ενδεχόμενες επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στον τουρισμό, μία στην Αιτωλοακαρνανία και μία στην Ηλεία. Μπαίνουμε δυνατά στον χάρτη του τουρισμού και των logistics και όλων αυτών των επενδυτικών σεναρίων τα οποία χρόνια τώρα ακούγονται, νομίζω, όμως, ότι ήρθε τώρα η ώρα πλέον να υλοποιηθούν», κατέληξε.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement