Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κόνσολας: Να εμβολιαστούν όλοι μαζί οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών, ανεξαρτήτου ηλικίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόταση που θα δίνει λύση στο πρόβλημα του εμβολιασμού των κατοίκων μικρών νησιών του Αιγαίου κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας.

Ειδικότερα, ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Τουρισμού θεωρεί ότι σε ακριτικά νησιά όπως η Τήλος, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Χάλκη, το Καστελόριζο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, η Κάσος, η Τέλενδος, οι Αρκιοί και η Ψέριμος, όπου δεν θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα όπως στα μεγαλύτερα νησιά, να προταχθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας,  με την οργάνωση και μετάβαση επί τόπου ομάδας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο του εμβολιασμού, με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Να μην εμβολιαστούν δηλαδή κατά του κορονοϊού σε αυτή τη φάση μόνο όσοι είναι άνω των 85 ετών, ακολούθως μετά από μερικές εβδομάδες όσοι είναι άνω των 65 ετών και κάποιους μήνες αργότερα όσοι είναι νεότεροι, αλλά όλοι μαζί.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα μικρά και ακριτικά νησιά και την έλλειψη υποδομών, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενη σκέψη για μετακίνηση των κατοίκων αυτών των νησιών σε μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να εμβολιαστούν, αφού πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μετακινήσεις σε αυτή τη συγκυρία, είναι δεδομένη η δυσκολία μετακίνησης στο νησιωτικό χώρο, καθώς και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε ήδη την πρότασή του στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θα πρέπει να διαθέσει πλωτά αλλά και εναέρια μέσα για να μεταβεί στα νησιά το υγειονομικό προσωπικό που θα προχωρήσει στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η πρόταση του κ. Κόνσολα αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να υπάρξει σχετική ενημέρωση το επόμενο διάστημα. Όπως τονίζει ο βουλευτής, «οι κάτοικοι στα μικρά και ακριτικά νησιά πρέπει να νιώσουν κοντά τους το Κράτος. Η  Πολιτεία οφείλει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, ειδικά συνεργεία θα πρέπει να μεταβούν εκεί και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των πολιτών στον τόπο κατοικίας τους.

Μεταφορά και συντήρηση των εμβολίων σε αυτά τα νησιά δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει στην ηπειρωτική χώρα ή στα μεγαλύτερα νησιά που υπάρχουν οι υποδομές. Για αυτό και θα πρέπει να σχεδιαστεί ειδική επιχείρηση για τον εμβολιασμό των κατοίκων σε αυτά τα νησιά, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας ή άλλων προτεραιοτήτων. Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για αυτό το σκοπό ενημέρωσα ήδη τόσο τον Υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο όσο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ,  κ. Κωνσταντίνο Φλώρο».


Ροή ειδήσεων

Advertisement