Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Εστίαση: Η πανδημία δεν προσφέρεται για επανάσταση- Γράφει ο Στράτος Βαρδάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως σε όλες τις περιοχές της χώρας έτσι και στην Αιγιάλεια ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα.

Ενα πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων κάνει απέλπιδες προσπάθειες μέσω του take away και delivery για να σώσει ότι δεν σώζεται, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων είναι κλειστά.

Δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν τα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί από το κράτος (επιστρεπτέα – μείωση των ενοικίων – αναστολές υπαλλήλων κ.λπ.) ωστόσο είναι σαφές ότι πλέον δεν αρκούν.

Η ζημία θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη αν μιλούσαμε για ένα lockdown ενός δύο μηνών όμως επί ένα χρόνο η εστίαση υποφέρει γιατί και όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά δεν λειτουργούσαν φυσιολογικά είτε γιατί υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί και αποστάσεις είτε γιατί ο κόσμος ήταν φοβισμένος.

Ανησυχώ  ότι η παρατεταμένη διάρκεια αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους στο οριστικό κλείσιμο .

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κράτος πρέπει από τώρα να σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την εστίαση.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την αντοχή των  δημόσιων οικονομικών και φαντάζομαι ότι και άλλοι κλάδοι της οικονομίας έχουν πληγεί, αλλά για την εστίαση που είναι ο τομέας μου, πιστεύω ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο με μέτρα κρατικής και δημοτικής ενίσχυσης αποκλειστικά για τις  επιχειρήσεις εστίασης.

Έχω την αμυδρή ελπίδα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Έσπα – Ταμείο ανάκαμψης κ.λ.π.)

Είναι βέβαιο ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα μηδενίσει την ζημία που έχουμε υποστεί, ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος να ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει μια επανεκκίνηση και διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι σε τέτοιες καταστάσεις εθνικής πλέον κρίσης όλοι μαζί κράτος -δήμος -επαγγελματικοί φορείς  θα εκπονήσουν ένα σχέδιο εξόδου όταν η πανδημία κοπάσει και στην συνέχεια επαγγελματίες και πολίτες με αίσθημα ευθύνης και επίγνωσης της συμφοράς που μας έχει βρει θα το υποστηρίξει.

Η υγειονομική κρίση που φυσικά μετατράπηκε και σε οικονομική δεν δικαιολογεί κατά την γνώμη μου ακραίες φωνές – διαμαρτυρίες και συνωμοσιολογίες.

Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν πολιτικό, έγκυρο οργανισμό ή επιστήμονα που να χαίρεται από το κακό που βρήκε την ανθρωπότητα και την χώρα μας.

Κανέναν στην Ελλάδα που να θέλει ο κλάδος εστίασης να είναι κλειστός αλλά και κανέναν να ζητά να ανοίξουν τα μαγαζιά μας αναλαμβάνοντας όμως την ευθύνη των συνεπειών που μπορεί να υπάρχουν.

Το να βγαίνει ένας πρόεδρος κάποιου συλλόγου κάποιου δήμου της χώρας και να ζητά να ανοίξει η εστίαση ωρυόμενος για την αναλγησία της κυβέρνησης, υποδυόμενος τον «ψυχοπονιάρη» αγωνιστή και σωτήρα των συναδέλφων του, είναι γραφικές συμπεριφορές για να μην πω πολιτικάντικες επαναστατικές ασκήσεις .

Είναι άλλο πράγμα η διεκδίκηση επί δικαίων αιτημάτων και εφικτών λύσεων και άλλο πράγμα η λαϊκίστικη εκμετάλλευση μιας συμφοράς.

Να διεκδικούμε μεγαλύτερη στήριξη ναι, αλλά να διεκδικούμε όλη την ζημία μας, σαν να μην συνέβη τίποτα, είναι ίδιος παραλογισμός με το να ζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά την ώρα που πεθαίνουν και αρρωσταίνουν συνάνθρωποι μας.

Σε ώρες κρίσης επιβάλλεται  να λειτουργούμε ψύχραιμα και  συντεταγμένα.

Την ευθύνη τις οργάνωσης και αντιμετώπισης της πανδημίας την έχει η νόμιμη κυβέρνηση και η επιτροπή των επιστημόνων.

Στα μέτρα για την εστίαση δεν έχει εναντιωθεί κανένα κόμμα της βουλής και κανένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει ζητήσει να ανοίξουν τα μαγαζιά με τις παρούσες συνθήκες. Τι δεν καταλαβαίνουμε; Η πανδημία δεν προσφέρεται για επανάσταση.

Όλοι τους στο κάτω –  κάτω θα κριθούν όταν έρθει η ώρα.

*Ο Ευστράτιος Βαρδάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Αιγιάλειας

 

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το… κυβερνητικό καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Αν κοιτάξουμε περίπου έναν χρόνο πίσω, στην περασμένη άνοιξη, θα δούμε ότι η συσπείρωση που προκάλεσε η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης απειλής του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, προσέφερε στην κυβέρνηση πολλούς πόντους. Πόντους, που πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα, καθώς η ίδια κυβέρνηση πιστώθηκε την επιτυχημένη αντιμετώπιση τριών μεγάλων προκλήσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: 1. Το μεταναστευτικό και την «πολιορκία» στον Έβρο, 2. την προσπάθεια της Άγκυρας να διαμορφώσει αρνητικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και 3. την πανδημία.

Ήταν εξίσου βέβαιο όμως πως η «γραμμή» δεν θα ήταν ευθεία, ούτε όλα πάνε πάντοτε κατ’ ευχήν. Έτσι, από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, αλλά ιδιαίτερα στο διάστημα λίγο πριν και λίγο μετά τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση εμφάνισε φθορά. Λάθη στη διαχείριση της κρίσης και επικοινωνιακές αστοχίες, ενίσχυσαν την αίσθηση μίας κυβέρνησης που «έχει χάσει την μπάλα». Η παράταση του lockdown σε συνδυασμό με την κόπωση της κοινωνίας, μεγάλωνε την απόσταση. Εδώ και μερικές μέρες, ωστόσο, η εικόνα φθοράς δείχνει να έχει ανακοπεί. Μπήκαμε στην καλή εποχή του χρόνου, άρχισαν να επιστρέφουν οι βαθμοί ελευθερίας και η πανδημία – πλην απροόπτου – δείχνει να αποκλιμακώνεται. Παράλληλα, η κυβέρνηση με την «αντεπίθεση» των εμβολιασμών δείχνει να ανέκτησε τον έλεγχο και να δημιουργεί ένα νέο θετικό «κύμα» στην κοινωνία και μάλιστα, έχοντας ως πιο ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, τις πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες. Η δυσφορία κάμπτεται, η αισιοδοξία αρχίζει να ανεβαίνει. Και πάλι όμως θα επαναλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευθύγραμμη πορεία. Οι αβεβαιότητες είναι ακόμα πολλές. Ούτε με την πανδημία τελειώσαμε, ούτε ξέρουμε πόσο καλή ή άσχημη θα είναι η φετινή τουριστική περίοδος, ούτε και έχουν εξαφανιστεί άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, το εργασιακό, στο οποίο η αντιπολίτευση «επενδύει» πολλά, είναι κρίσιμο μέγεθος. Ασφαλώς και τα εθνικά θέματα. Επιπλέον, ακόμα και αν επιτευχθεί να χτιστεί «τείχος ανοσίας» μέσα στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο θα φέρει τους πάντες απέναντι με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που συσσώρευσε η πανδημία και επ’ αυτού, η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Κατά συνέπεια, αυτό το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για…τη ραστώνη των κυβερνητικών στελεχών. Αποτελεί ένα κρίσιμο και σημαντικό χρονικό «παράθυρο» προετοιμασίας των επομένων κινήσεων…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

«Η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την ασφάλεια των πολιτών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαρίνος Σκανδάμης

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Mε ανακοίνωσή του ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, στον οποίο Τομεάρχης είναι ο Μαρίνος Σκανδάμης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη των πολιτών στο έλεος στυγνών εγκληματιών.

Η δεικτική ανακοίνωση του Τομέα του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει τα εξής : «Η βάρβαρη δολοφονία της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά και οι ακολουθήσασες αμήχανες ανακοινώσεις και διαρροές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναδεικνύουν αυτό που με επιμονή, επικοινωνία και πλείστη χειραγώγηση μεθοδεύει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή την κατασκευή μια εικόνας δήθεν επιτυχούς λειτουργίας της αστυνόμευσης, που εξαντλείται στην καταστολή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, παραμελώντας την ουσιαστική ασφάλεια των πολιτών. Οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της Αττικής και άλλων κυρίως, αστικών περιοχών της χώρας για την γιγάντωση πολλών εστιών παραβατικότητας και ανομίας που δεν ενοχλούνται από την Αστυνομία, είναι η πραγματικότητα της ασφάλειας στη χώρα μας. Οι πολίτες που δεν μπορούν να έχουν αστυνομική φρουρά, όπως κάποιοι άλλοι παράνομα ή νόμιμα έχουν εξασφαλίσει, γίνονται έρμαιο του οργανωμένου εγκλήματος και των κοινών εγκληματιών, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο μιας οργανωμένης, μεθοδικής και σταθερής στο χρόνο προστασίας τους. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει γι’ αυτό και να ασχοληθεί -έστω και τώρα- με την ασφάλεια του κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός; Όχι ακόμα…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Νομοθετική πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό υπάρχει.

 

Και αναφέρει τα εξής: «Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια». Όσοι ακόμα ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην Πολιτεία, καλό είναι να πάψουν να το κάνουν και να διαδίδουν ανακρίβειες. Η Πολιτεία διαθέτει το θεσμικό «οπλοστάσιο» για να επιβάλλει τους εμβολιασμούς αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις στους αρνητές. Προς το παρόν, πάντως, προτάσσεται η πειθώ και η δύναμη της λογικής. Και ο σεβασμός στον πολίτη που είναι ακόμα επιφυλακτικός έναντι του εμβολίου. Ενδεχομένως να ακολουθήσει και μία ακόμα προσπάθεια, μέσω θετικών κινήτρων για τους εμβολιασμένους. Απέχουμε ακόμα από την επιβολή της υποχρεωτικότητας. Όμως, ανάλογα της εξέλιξης της πανδημίας και των συνθηκών που θα επικρατήσουν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα υπέρτατα αγαθά. Και κανένας δεν μπορεί να την ακυρώσει επειδή φοβάται αυτό που οι περισσότεροι θα έχουν ήδη κάνει και μάλιστα, με χαρά και θετική διάθεση…

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα