Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πώς θα ενισχυθεί η ασφάλεια του Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων.

Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.
Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, τονίζοντας ότι 20 σοβαρές επιθέσεις έχουν μετρηθεί τα τελευταία χρόνια σε ανώτατα Ιδρύματα τα οποία φυλάσσονται ανεπαρκώς.
«Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει ζωές» είπε ο κ. Χρυσοχοίδης. Στις ενστάσεις καθηγητών του ΕΜΠ για το ίδιο θέμα, ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές τις επιθέσεις που έγιναν πρόσφατα στην πρυτανεία του Ιδρύματος, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα ΑΕΙ να λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου.

Και ανακοίνωσε: Διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα ΑΕΙ και «ζώνες» επιτήρησης, κέντρο λήψης σημάτων σε όλα τα ΑΕΙ συνδεδεμένο με ΕΛ.ΑΣ, σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας, θα υπάρξει συντήρηση και αναβάθμιση φωτισμού, ορισμός συγκεκριμένων προσώπων σε άμεση καθημερινή επαφή με διοίκηση ΑΕΙ και η ομάδα «ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης» που θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με 1000 νέους προσληφθέντες που θα διατίθεται στα ΑΕΙ για διάστημα 4 ετών που θα συνεργάζονται με τους πρυτάνεις τους.

Θα φορούν διακριτές στολές, δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα, θα έχουν εξοπλισμό που θα αποφασιστεί σύντομα, θα κάνουν προανακριτικό έργο, συλλήψεις κλπ σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου.

Θα τοποθετηθούν αρχικά σε Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Έτσι, τα μέλη της περίφημης «αστυνομίας των ΑΕΙ» θα ανήκουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτούνται από αυτό και θα έχουν ειδική εκπαίδευση, ενώ θα διατίθενται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δυο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη).

Ωστόσο, δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, καθώς θα επιλέγεται από τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης σε ποια ανώτατα Ιδρύματα θα πρέπει να ξεκινήσουν να τοποθετούνται.

Παράλληλα με τα παραπάνω όμως, όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τα σώματα φύλαξης τους που έχουν και σήμερα (ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι και φύλακες) όπως έχουν και σήμερα, ενώ θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια από το κράτος για την υποστήριξη τους.

Τέλος, με τον νέο νόμο που παρουσιάστηκε, θεσμοθετείται υποχρεωτικά όπως προαναφέρθηκε η ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, σε πρώτη φάση με ειδικά μηχανήματα (και κάμερες στις εισόδους τους) και σε επόμενο χρόνο με κάρτα εισόδου. Θα εγκατασταθεί δε στις εισόδους των κεντρικών πανεπιστημίων ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης όσων μπαίνουν και όσων βγαίνουν.

Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει ακόμη πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές των ΑΕΙ για θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του. Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών (από απλή επίπληξη, έως στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής τους ιδιότητας).

Ροή ειδήσεων

Advertisement