Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έπεσαν στα ορεινά των Καλαβρύτων, ενώ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος από τον έντονο παγετό.
Ωστόσο, οι Αχαιοί δεν θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν το χιόνι, τουλάχιστον άμεσα, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις, ενώ κλειστό παραμένει παραμένει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Μάλιστα, οι αστυνομικές Αρχές, όπως και τις προηγούμενες ημέρες θα βρίσκονται επί ποδός.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Την ίδια ώρα οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προχωρήσει ήδη στις απαιτούμενες προετοιμασίες για την προστασία των καλλιεργειών τους από τον παγετό και τον χιονιά. Όπως είναι γνωστό, οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς παγετούς. Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι’ αυτό σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αλλά όχι πολύ χαμηλές νεκρώνονται. Μετά από παραμονή δύο ωρών στους -2,5 ºC παγώνουν πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 ºC οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5 ºC μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οφθαλμοί και στους -10 ºC νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά.
Αντίστοιχα, η ελιά κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς παγετούς και τους χειμερινούς παγετούς. Oι καρποί παγώνουν στους -3 ºC, τα φύλλα στους -3 έως -6 ºC, ο φλοιός στους -7 ºC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13 ºC.
Τον Ιανουάριο τα ελαιόδεντρα, εφόσον έχει συλλεχθεί ο καρπός, έχουν σκληραγωγηθεί και οι οφθαλμοί και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί αντέχουν λίγο περισσότερο στο ψύχος ( 2-3 ºC βαθμοι χαμηλότερα). Με το τέλος του ληθάργου η αντοχή στο ψύχος μειώνεται και ξεκινά η ανοιξιάτικη βλάστηση.
Μείωση του κινδύνου ζημιών μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα τα τέλη Χειμώνα για μείωση των πληθυσμών βακτηρίων στην επιφάνεια των φυτών ή με κάλυψη των φυτών ή κορμού μονωτικά υλικά, ώστε να αποφύγουν την άμεση έκθεση στις ελάχιστες θερμοκρασίες.
Στην Ελλάδα τα εσπεριδοειδή προστατεύονται εκτεταμένα με άρδευση με τεχνητή βροχή και με ανεμομίκτες, ενώ τα φυλλοβόλα προστατεύονται πιο σπάνια και με τη χρήση τεχνητής βροχής.