Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Η Σοφία Μπεκατώρου «έσπασε τη σιωπή» -Και άλλες αθλήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση

Δημοσιεύθηκε

στις

«Σπάσε τη Σιωπή» ήταν ο τίτλος της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε τη συγκλονιστική μαρτυρία της σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστη την περίοδο που ήταν αθλήτρια από άνθρωπο του πολύ στενού, αθλητικού της περιβάλλοντος.

Η κατάθεση ψυχής της σημαιοφόρου της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, παρότρυνε κι άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες ενώ ξεσήκωσε θύελλα συμπαράστασης από πολιτικούς και προσωπικότητες αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου
«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων.Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων η Σοφία Μπεκατώρου στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Μπίκοφ και Ιατρίδου καταγγέλλουν παρόμοιες συμπεριφορές
Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου κινητοποίησε και άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες. Λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβης Ραμπέα Ιατρίδου, με δικές τους αναρτήσεις περιγράφουν τραυματικές εμπειρίες από την περίοδο που ήταν αθλήτριες

Η ανάρτηση της Μάνιας Μπίκοφ
«Η Σοφία Μπεκατώρου μια σπουδαία αθλήτρια και γυναίκα μέσα από αυτήν την εξομολόγηση της ξεκλείδωσε πολλά κουτάκια μνήμης. Περίμενα σήμερα να υπάρχει υποστήριξη από τον χώρο. Δεν την είδα. Εγώ λοιπόν Σοφία,, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη.. 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλητριες με παρόμοια θέματα. Στις 3-4 επισκέψεις στον “γιατρό” αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο. Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι κ σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει. Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε.. Μου απάντησε με υφακι “γιατί, ντρέπεσαι;” Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβομουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να κ ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου κ με έστειλε σε άλλους γιατρούς. Ο συγκεκριμένος δεν με άγγιξε στο στήθος, την έβρισκε όμως να μας βλέπει. Τότε φοβομουν. Έπειτα απλά το διέγραψα από τη μνήμη μου.Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, σήμερα το ξέθαψα από τη μνήμη μου. Ήμουν μια αθλήτρια που ζούσα μόνη μου στην Αθήνα κ αγωνιζόμουν για το όνειρο μου. Άλλες εποχές τότε. Τώρα αν κάτι ανάλογο συνέβαινε στα παιδιά μου, θα γινόμουν αγρίμι. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, θα τους μιλήσω ξανά για την βία, ειδικά για την σεξουαλικη.. Σ ευχαριστώ λοιπόν και σου βγάζω το καπελο», αναφέρει, μεταξύ άλλων η Μπίκοφ

Η ανάρτηση της Ραμπέας Ιατρίδου
Από την πλευρά της η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου αποκαλύπτει ότι γιατρός την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

«Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Οχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει. Έκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς, Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια. Εκανα ώρα να γυρίσω στο σπίτι μέχρι να μη φαίνεται το κλάμα μου γιατι άν έλεγα τι έγινε ο πατέρας μου θα πήγαινε και θα τον πετούσε από το μπαλκόνι αφού πρώτα τον είχε κάνει τόπι στο ξύλο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ιατρίδου.

 

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας και το κύμα συμπαράστασης στην Μπεκατώρου
Αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας στις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Στο επίκεντρο των αρνητικών σχολίων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωση βρέθηκε τόσο ο χαρακτηρισμός της σεξουαλικής βίας που υπέστη η Ολυμπιονίκης ως «δυσάρεστο περιστατικό», όσο και οι υπόνοιες για καθυστερημένη καταγγελία.

«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα», ήταν η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπεκατώρου
Με τη Σοφία Μπεκατώρου επικοινώνησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την επικοινωνία που είχε με την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, τονίζει ότι η απόφασή της να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα

Στο πλευρό της Μπεκατώρου πολιτικοί και δημόσιες προσωπικότητες
Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου στέκονται από χθες πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και δημόσιας ζωής της χώρας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή της τονίζει ότι η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης και με τη στάση της και την την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τονίζει ότι «Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά»

Θέση υπέρ της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου που συγκλόνισε το πανελλήνιο με την καταγγελία της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, πήρε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι. Με ανάρτησή της στα social media η Μαρέβα Γκραμπόφκσι χαρακτήρισε γενναία τη Σοφία Μπεκατώρου και έστειλε το μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας: «Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι «η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».

«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της και να μιλήσουν» αναφέρει η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και η Γραμματεία Αθλητισμού ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/spor/mpekatoroy-espase-siopi-athlitries-sexoyaliki-parenohlisi


Ροή ειδήσεων

Advertisement