Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Έφυγε” σε ηλικία 111 χρόνων η γηραιότερη γυναίκα στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μακροβιότερη γυναίκα της Αχαΐας, η κυρά Αγγέλω Καϊάφα από την Ελεκίστρα, έφυγε πλήρης ημερών από την ζωή το πρωί στο χωριό Πουρναρόκαστρο Αχαΐας σε ηλικία 111 χρόνων.

“Η μακροβιότερη γυναίκα της Αχαΐας, η κυρ’ Αγγέλω Καϊάφα από την Ελεκίστρα, ήταν ίσως η μοναδική που είχε μνήμες από τον Ασιατικό Πόλεμο!
Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή σήμερα το πρωί στο χωριό Πουρναρόκαστρο Αχαΐας η κυρ’ Αγγέλω Καϊάφα, σε ηλικία 111 χρόνων.
Η αείμνηστη συντηρούνταν από την κόρη της Ελένη Καϊάφα και βρέθηκε νεκρή στο γιατάκι της, που της είχε πάντα στρωμένο η κόρη της. Η εκφορά της σορού της θα γίνει αύριο Δευτέρα από τον Ι.Ν. του χωριού της στο οποίο και θα ταφεί
Η Αγγελική Καϊάφα που μέχρι το τέλος της ήταν εν πλήρη υγεία για τα χρόνια της και με πνευματική διαύγεια. Είχε εγγόνια και δισέγγονα. Ο εγγονός της Περικλής Γεραλής, μιλώντας γι αυτήν λέει πως ήταν γερό κόκκαλο και σπάνια αρρώσταινε.
Η κυρ Αγγέλω Καϊάφα ήταν ίσως η μοναδική μακροβιότερη γυναίκα στην Αχαΐα, που είχε μνήμες από την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε από τους Έλληνες αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918.
Η κυρ’ Αγγέλω ήταν ηλικίας 107 ετών, όταν την συναντήσαμε με τη βοήθεια του εγγονού της Γεραλή και συζητήσαμε για τη ζωή της. Ήταν γεννημένη το 1910 και τόσο η μνήμη της όσο και ο συγκροτημένος λόγος της σε προδιέθεταν πως δεν ξεπερνάει τα 80 χρόνια.
Δεν ήταν ο άνθρωπος του ποτού, αλλά ένα μικρό ποτηράκι από την πατραϊκή τεντούρα της άρεσε. Περισσότερο αφού το μπουκαλάκι ήταν προσφορά του αγαπημένου εγγονού της.
«Έπαιρνα από αυτήν (σ.σ.: την τεντούρα) κανα μπουκαλάκι σαν κατέβαινα με το ζώο, στο Μαρκάτο, στην Πάτρα, τότε που ήμουν νέα» αφηγείται.
Κατά προτίμηση, από του οινοποιού γερο-Χάχαλη, που έφυγε από τη ζωή σε μεγάλη ηλικία. Το επάγγελμά της ήταν αγρότισσα, αν και ξεκίνησε από μικρή ως τσοπανοπούλα, όπως λέει η ίδια.
Γεννημένη στην Ελεκίστρα, ήταν του γένους Παν. Βασιλόπουλου και η κύρια ασχολία της ήταν τα πρόβατα, αλλά λίγα γράμματα είχε μάθει μέχρι την τετάρτη Δημοτικού. Η κόρη της Ελένη διαβεβαίωνε πως ήξερε να βάζει την υπογραφή της!
Εκεί στη βοσκή, κάποια μέρα συνέβη το… μοιραίο. Ένα άλλο τσοπανόπουλο, από το παραπάνω χωριό, το Πουρναρόκαστρο, που έβοσκε τα δικά του πρόβατα κοντά της, αφού επί καιρό την πιλάτεψε με προτάσεις να γίνει γυναίκα του, αποφάσισε και την έκλεψε.
«Με έκλεψε ο άντρας μου. Εγώ δεν ήθελα, αλλά ήταν καλό παλικάρι» μας λέει με τρόπο πειστικό.
Και την πήγε στο κοντινό χωριό του, το Πουρναρόκαστρο!
-Μα ολόκληρη απαγωγή γιαγιά, για να σε φέρει εδώ;
-Αμέεε. Εδώ με έφερε. Παντρευτήκαμε το 1938, κάναμε και δύο παιδιά, απάντησε χωρίς δισταγμό.
Κατεβήκαμε στην Πάτρα και δούλεψε ο άντρας μου στα χτήματα, στην Περιβόλα. Είχε νοικιάσει σπίτι και μέναμε. Δεν του άρεσε όμως, τα χρήματα που έπαιρνε ήταν λίγα και μετά από λίγο καιρό ήρθαμε πάλι στο χωριό.
Η μνήμη της οξυμένη με αναφορές στον Ασιατικό Πόλεμο
– Θυμάμαι τον Ασιαστικό Πόλεμο, πολύ καλά. Ήμουν μικρό κορίτσι, τότε, λέει για την Μικρασιατική Εκστρατεία. Και συνεχίζει για να θυμηθεί στιγμές από τον πρώτο βομβαρδισμό της Πάτρας στις 28 Οκτώβρη 1940.
-Βλέπαμε τα αεροπλάνα πάνω από την πόλη και τους καπνούς που σηκώνονταν, από το βομβαρδισμό. Από δω που είμαστε, αργότερα έβλεπα και τα αεροπλάνα που έπεφταν στη θάλασσα, λέει εννοώντας τα γερμανικά υδροπλάνα στο λιμάνι της Πάτρας.
-Στο χωριό μας το καλοκαίρι (σ.σ.: του 1941) ήρθαν οι Ιταλοί στρατιώτες. Εμείς όταν τους είδαμε να έρχονται , έτρεξαν οι άντρες κι έκρυψαν ότι όπλα είχαμε. Ο άντρας μου έκρυψε το όπλο του στις φασολιές, στο περιβόλι μας. Όπως περνούσε ο Ιταλός, μπερδεύτηκε με το όπλο και τότε όλοι άρχισαν να ψάχνουν. Βρήκαν και ένα κοντάκι, παραπέρα. Και κάτι άλλα παλιά όπλα.
Πήραν τον άντρα μου και τρεις-τέσσερις άλλους συγχωριανούς και τους έκλεισαν στην Πάτρα, στη φυλακή του Μαργαρίτη. Πήγαινα και τον έβλεπα τις Κυριακές. Μετά τον έστειλαν στην Τρίπολη. Τον κράτησαν έξι μήνες και τον έφεραν πάλι στην Πάτρα, στου Μαργαρίτη. Το καλοκαίρι του άλλου χρόνου, τους πήγαν στην Εγλυκάδα, που είχαν κάνει φυλακή το δημοτικό σχολείο. (Σ.σ.: γιατί είχε πέσει τύφος στου Μαργαρίτη το 1942 και οι Ιταλοί απολύμαιναν την φυλακή). Μετά την Εγλυκάδα, τον αποφυλάκισαν.Το 1943 όμως, Μεγάλη Εβδομάδα, πέθανε από την καρδιά του.
Λίγο έζησα μαζί του. Έκοβα ξύλα από το χωριό και με το ζώο τα κατέβαζα στην Πάτρα και τα πουλούσα, για να ζήσουμε. Το 1940 είχα κάνει την κόρη μου Ελένη. Το φαΐ μας ήταν λιγοστό, αλλά δεν πεινάσαμε, λέει η κυρ Αγγέλω.
Έτσι συνέχισε και μετά. Μπήκε στη μαναβική. Τότε οι γυναίκες δεν κατέβαιναν στην Πάτρα. Μόνον οι άντρες, αλλά μόνη της τι να έκανε;
Η κυρ Αγγέλω θυμάται έντονα, μετά την κατάρρευση της Ιταλίας, κάτι Ιταλούς πεινασμένους που τριγυρνούσαν στα μέρη του χωριού της, ενώ με την ανάπτυξη του ΕΛΑΣίτικου αντάρτικου, μία ομάδα ανταρτών να συνοδεύουν Γερμανούς αιχμάλωτους και να τους ανεβάζουν στο Παναχαϊκό.
Μεταπολεμικά για να ζήσει, κατέβαινε στην Πάτρα, από το Πουρναρόκαστρο, μέσα από τα μονοπάτια και περνούσε από την άνω Πόλη, με τα χαμηλά σπιτάκια τότε.
Κατέβαινα και περνούσα από το Χαλίλι, από τα Καντριάνικα, από το καμίνι και έφτανα στα Ψηλαλώνια και στο Μαρκάτο, με το ζώο φορτωμένο φρέσκα κηπευτικά.
Και κάτι ακόμη, χαρακτηριστικό της αγάπης της για το λεγόμενο γυναικείο ποτό! Εβρισκόμενη στο νοσοκομείο πρόσφατα, την ερώτησε η γιατρός τι τρώει και αν παίρνει φάρμακα και τις απάντησε: Παίρνω καμιά ασπιρίνι πότε-πότε. Της πρότειναν αν θέλει να τις δώσουν μπανάνα. Της έδωσαν και… δυστρόπησε.
-Εγώ δεν ζήτησα από αυτό, είπε. Πίστευε πως θα της έδιναν ποτό μπανάνα!
Πάντως η κυρ Αγγέλω Καϊάφα, με ελάχιστο γλυκόποτο και κυρίως με προτίμηση στην πατραϊκή τεντούρα Χάχαλη, με αρκετή πεζοπορία, λιτή στο φαγητό της και με καθαρό αέρα του χωριού, κοντά στο παράθυρο, που έβλεπε στον κήπο και απέναντι στο τζάκι του δωματίου της, αναγκαίο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, έφθασε αισίως στα 111 έτη ζωής.
– «Να πάρετε τα χρόνια μου», έδινε την ευχή της απλόχερα.
Στην άνω φωτογραφία η κυρ’ Αγγέλω Καϊάφα στο γιατάκι της, γεμάτη χαμόγελο. Στην κάτω φωτογραφία: Η κυρ Αγγέλω Καϊάφα με τον ανιψιό της Περικλή Γεραλή, στο κονάκι της, στο Πουρναρόκαστρο Πατρών. Δίπλα της μία τεντούρα «Κάστρο» της πατραϊκής οινοποιίας Χάχαλη. Την ώρα που τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους”.
πηγή: facebook(Γεώργιος Μόσχος)

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα έντυπα κυκλοφορίας από αύριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.
Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια
και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Κηδεύονται τη Δευτέρα(1/3)

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πολυαγαπημένη μας
ΕΡΜΙΟΝΗ (χήρα) ΑΝΕΣΤ. ΒΟΥΒΟΥ
(ΕΤΩΝ 95)
Κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Αγγέλων Α’ Κοιμητηρίου Πατρών.
Τα παιδιά της: Νικόλαος και Σταματία Βουβου. Τα εγγόνια της: Ανέστης και Ελισάβετ, Παναγής και Ελζμπιέτα. Τα δισέγγονα. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων, ΑΦΟΙ ΚΑΡΡΑ. Νοταρά 119, Πάτρα, τηλ.: 2610-430.141, κιν.: 6937-009.978 & 6978-069.382. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

Τον πολυαγαπημένο μας
ΓΕΩΡΓΙΟ ΙΩΑΝ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
(ΣΥΝ/ΧΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ – ΕΤΩΝ 95)
Κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 10.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου εις Άγιο Βασίλειο Ρίου.
Η σύζυγος: Παναγιώτα. Τα παιδιά του: Ιωάννης και Μαργαρίτα Ρουμελιώτη, Κωνσταντίνος και Αλεξάνδρα Ρουμελιώτη, Δημήτριος Ρουμελιώτης. Οι εγγονοί: Γιώργος, Παναγιώτης, Γιώργος, Χρήστος, Ειρήνη, Μαρία. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

Τον πολυαγαπημένο μας
ΑΝΤΩΝΙΟ ΓΕΩΡΓ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ
(ΕΤΩΝ 68)
Κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 12μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεκροταφείου Αργυράς.
Η σύζυγος: Κωνσταντίνα. Τα παιδιά του: Γεώργιος, Βασιλική. Οι αδελφοί: Βασίλειος και Μαρίνα Ασημακοπούλου, Ιορδάνης και Αικατερίνη Βαλαχά, Βασίλειος και Εξακουστή Βαλαχά. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

Την πολυαγαπημένη μας
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ (χήρα) ΚΩΝ. ΔΟΣΟΥΛΑ
(ΕΤΩΝ 75)
Κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 3:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Β΄ Δημοτικού Νεκροταφείου Λεύκας.
Τα παιδιά της: Ελισάβετ και Σωτήριος Δασούρας, Σοφία Δοσούλα. Οι αδελφοί: Χρήστος και Μαργαρίτα Λαγούτου, Κωνσταντίνος και Δήμητρα Λαγούτου, Αικατερίνη Λαγούτου. Οι εγγονοί: Ξένια, Γιώργος, Πένυ. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

Την πολυαγαπημένη μας
ΧΑΡΑ CARL TADAVICH
(TO ΓΕΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΜΕΛΗ – ΕΤΩΝ 70)
Θανούσα αιφνιδίως κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 10:30 π.μ. από τον Ιερό Ναό St. Bede Church 36455 N. Wilson RD Chicago, Ιλινόις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αδελφοί: Κική και Νίκος Κυριτσόπουλος. Οι ανιψιοί: Δημήτρης και Κατερίνα, Τάκης και Έφη. Οι εγγονές: Αγγελική, Αθανασία. Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ. Α΄ Πανεπιστημίου 15 – Τηλ.: 2610-436.425. Τηλ. οικίας: 2610-641.360, κινητό: 6932-324.062. Β΄ Πατρών-Πύργου 214 (Βραχνέικα).

Toν πολυαγαπημένο μας
ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΠΑΝΗ
Κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Β΄ Κοιμητηρίου Λεύκας Πατρών.
Η κόρη του: Αικατερίνη. Ο αδελφός: Ανδρέας Στάνης. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Τελεταί ΚΩΝ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ. Α’ Γραφείο: Ιωνίας 64, Πάτρα – τηλ.: 2610-341.608, 325.417. Β’ Γραφείο: Διγενή Ακρίτα 89, Προάστιο Πατρών (Παν. Νοσοκομείο Ρίου) – τηλ.: 2610-451.566. κιν.: 6932-930.023. Γίνονται τελετές κατηγορίας με ασφαλιστικά ταμεία.

Τον πολυαγαπημένο μας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΓΡΗΓ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΤΩΝ 96)
Κηδεύουμε Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ρώσσου Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παραλίας.
Η σύζυγος: Δήμητρα. Τα παιδιά: Γρηγόριος και Ελένη Τασιοπούλου, Νικόλαος και Αγγελική Τασιοπούλου. Οι εγγονοί. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Τηλ. επικ.: 2610-426.787, 6973-698.042, Ευβοίας 199. Εξυπηρέτηση όλο το 24ωρο.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συναγερμός στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας- Θετικοί δύο χειρουργηθέντες ασθενείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Θετικά είναι τα δείγματα δύο ασθενών που χειρουργήθηκαν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και έλαβαν εξιτήριο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός για όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες δύο περιστατικά που εισήχθησαν την περασμένη Πέμπτη στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας ως τακτικά χειρουργεία βρέθηκαν εκ των υστέρων θετικά με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο περιβάλλον των δύο χειρουργηθέντων.

Συγκεκριμένα με την είσοδο των ασθενών στο Νοσοκομείο, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λήφθηκαν rapid test τα οποία βγήκαν αρνητικά. Στη συνέχεια, όταν εισήχθησαν στη Χειρουργική Κλινική, λήφθηκαν και μοριακά τεστ.

Τα αποτελέσματα των μοριακών δεν βγήκαν την Παρασκευή, όπως γίνεται συνήθως, αλλά το πρωί του Σαββάτου, τη στιγμή που τα χειρουργεία στην Αμαλιάδα γίνονται Τρίτη και Παρασκευή. Ο υπεύθυνος γιατρός δεν περίμενε τα τεστ PCR αλλά προχώρησε κανονικά στη διαδικασία των επεμβάσεων.

Οι δύο ασθενείς ένας άντρας και μια γυναίκα που νοσηλεύτηκαν κανονικά τουλάχιστον ο ένας και με άλλους ασθενείς στον ίδιο θάλαμο ,στη συνέχεια έλαβαν εξιτήριο , ύστερα από χειρουργείο κοίλης και χολής, με τη διασπορά του ιού να είναι άγνωστο τι διαστάσεις έχει λάβει.

Στο Νοσοκομείο έγινε απολύμανση και η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

www.patrisnews.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα