Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Λιανεμπόριο: Καθολικό άνοιγμα με προσδοκίες για κάλυψη του χαμένου εδάφους και της περιόδου των εκπτώσεων

Published

on

Μετά από δύο και πλέον μήνες που βρέθηκαν στον “πάγο” -μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 15ημερο λειτουργίας με click away πριν την πρωτοχρονιά- από σήμερα οι λιανέμποροι θα μπορούν να βάλουν και πάλι το “κλειδί” στην πόρτα των καταστημάτων τους.

Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου φέρνοντας ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο ο οποίος ποντάρει στην εκπτωτική περίοδο για να αναπληρώσει μέρος από τον χαμένο τζίρο των προηγούμενων μηνών.
Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου εκφράζουν και επιχειρηματικοί φορείς της Αχαϊας και της Δυτικής Ελλάδος, που θεωρούν ότι το πρώτο βήμα έγινε.

«Η επαναλειτουργία αναπτερώνει τις ελπίδες που μας είχαν απομείνει για τη σωτηρία της αγοράς και των επιχειρήσεων, μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, λόγω του λοκντάουν που είχε επιβληθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κύριος στόχος πλέον, σε πρώτη φάση, είναι να μην πάει χαμένη η εκπτωτική περίοδος, όπως πήγε η εορταστική και απευθύνεται πρόσκληση τους καταναλωτές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, επιλέγοντας μάλιστα, τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγαλύτερη δοκιμασία.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι του, προετοιμάστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, ώστε να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, σεβόμενος πλήρως τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας και να παραμείνουν στο εξής ανοιχτά τα καταστήματα.

Η καινούργια αφετηρία, ωστόσο, έχει και πολλές δυσκολίες, καθώς οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί δεν μπορούν επ’ ουδενί να αναπληρωθούν από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που έχουν πληγεί με ταυτόχρονο διεύρυνση, τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των εθνικών μέτρων, για να αποτραπούν τα «λουκέτα», να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί και να διευρυνθούν τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά μέτρα που θα αποτρέψουν “λουκέτα” και θα διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή”.

H EΣΤΙΑΣΗ
Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει και επαναλειτουργία της εστίασης που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των καταστημάτων του κλάδου

Ο τρόπος επαναλειτουργίας και το ωράριο

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργεί μέσω του φυσικού του δικτύου, ενώ προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων, την προσεχή Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) θα είναι από τις 7:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ., ενώ η μετακίνηση των πολιτών προϋποθέτει την αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 που αφορά τη “μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνηση ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται χρονικός περιορισμός 2 ωρών μέσα στις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης. Από το χρονικό περιορισμό, όπως διευκρινίστηκε, εξαιρούνται τα κομμωτήρια.

Ως εκ τούτου ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

Τίθεται επίσης περιορισμός ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των ατόμων στα καταστήματα, που ορίζεται πλέον σε τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται σε έναν (1) πελάτη ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, Υπηρεσίες Διαιτολογίας, διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 09.00 μ.μ έως τις 05.00 π.μ., καθώς και η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Όσον αφορά τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις διαιτολογικές υπηρεσίες η προσέλευση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημέρα έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική είναι η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Και εδώ ισχύει το μέτρων των 4 ατόμων ανά 100 τ.μ., συν ένα άτομο ανά 25 τ.μ. άνω των 100 τ.μ.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΤΕΟ

Σε ό,τι τα ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement