Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιάννης Σαρηγιάννης: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. μιλάει στη «Γ» για το μέλλον… της πανδημίας

Published

on

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλάει στη «Γ» για το άμεσα επικείμενο 3ο κύμα της πανδημίας, τους τρόπους ανάσχεσης της πανδημίας με το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, τι πρέπει να γίνει στις «κόκκινες» περιοχές που, σύμφωνα με τον ίδιο, εμπίπτει και η Αχαΐα και τι προβλέπεται για το καλοκαίρι.

Αν και σε χρόνο παρόντα η πανδημία βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης του 2ου κύματος με σταθεροποίηση της διασποράς, το 3ο κύμα βρίσκεται προ των πυλών.

Ένα τρίτο κύμα έτοιμο να αλώσει το φράγμα της ανάσχεσης της πανδημίας που με τις θυσίες των αυστηρών μέτρων επιτύχαμε και να πλήξει το ανθρώπινο δυναμικό με πρόβλεψη να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα το δεύτερο μισό του Μαρτίου και να κορυφωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η δυσοίωνη πρόβλεψη «έργο» αλγορίθμου ή επί το ακριβέστερο του μοντέλου που «τρέχει» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του και του οποίου η αξιοπιστία έχει αποδειχθεί επανειλημμένα. Πρόκειται για ένα μοντέλο με αξιοσημείωτη επιτυχία στην πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας. Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή ο συγκεκριμένος αλγόριθμος που «τρέχει» βασίζεται στην στοχαστική προσομοίωση η οποία οδηγεί σε ασφαλή πιστότητα προγνώσεων. Να σημειωθεί πως η χρήση του μοντέλου διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE (Covid-19 Risk Evaluation) έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος HERA, μαζί με τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Παβίας και της Πίζας και είναι υπεύθυνοι με το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία. Πόσο θα συμβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου στην επέλαση του 3ου κύματος; Τι πρέπει να γίνει για την μείωση των κρουσμάτων; Γιατί συγκεκριμένες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Αχαϊάς μπαίνουν στο κόκκινο; Ποια η χρονική έκτασης πρόβλεψης του μοντέλου και τι θα ζήσουμε το καλοκαίρι με βάση τις προγνώσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement