Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Φόβοι για πολλά κενά στα περιφερειακά ιδρύματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θεωρείται βέβαιο πως θα αφήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κενές θέσεις θέσεις – όπως έχει καταγγείλει ήδη η Αντιπολίτευση – ενώ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων εμφανίζεται προβληματισμένη σχετικά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εισαγωγή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων επισημάνθηκε ότι το νέο σύστημα και ιδιαίτερα η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών/τριών που εισάγονται στα ΑΕΙ.

Οι πρυτάνεις χτυπούν «καμπανάκι» προς το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να προνοήσει για τις εναλλακτικές μορφές υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους νέους και τις νέες που δε θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ ενώ ζητούν να υπάρξει μέριμνα και μέτρα στήριξης ώστε να καλυφθεί αυτή η πρόνοια.
«Τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους.

Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού Τμημάτων των Περιφερειακών Ιδρυμάτων. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για Πανεπιστήμια η ίδρυση των οποίων συνδέθηκε με συγκεκριμένους εθνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς» σημειώνουν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement