Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

10% κάτω τα τέλη-Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η μείωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μείωση κατά 10% των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας, ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ΤΑΠ, κ.α.) ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, κατόπιν εισήγησης της δημοτικής Αρχής.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας (φωτό) , επισημαίνοντας ότι τα τέλη τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 45%, έχει εφαρμοστεί πλήρης απαλλαγή για 12 κοινωνικές ομάδες, ενώ λόγω της πανδημίας και το 2021 θα ισχύσει απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη του Δήμου.

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως παρά την μείωση των τελών ο Δήμος προχωρά σε σημαντικά έργα και ενέργειες, όπως η αγορά δυο οικοπέδων στο ΒΙΟΠΑ για δημιουργία εκεί των εγκαταστάσεων της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και των τεχνικών υπηρεσιών καθώς και κεντρικών αποθηκών, ενώ έχει διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της Ξερόλακκας με εξασφαλισμένους πόρους.

«Με τη διαχείριση που έχουμε κάνει ως διοίκηση του Δήμου, μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 45% από 1,95 που ήταν ο συντελεστής όταν παραλάβαμε σε 1,08 για το 2021. Με αυτή τη πολιτική μας πέρα από την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας εξοφλήσαμε και δάνειο προηγούμενο από εμάς στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, βελτιώσαμε ριζικά τον εξοπλισμό της καθαριότητας, έχουμε κάνει επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, προχωρούμε σε γενική αντικατάσταση του κλασικού φωτισμού με LED με δικές μας δυνάμεις.
Εισηγούμαστε για το 2021 νέα μείωση 10% σε οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές, καθώς και βοηθητικών χώρων, με τον οικιακό να φτάνει στο 1,08€/τ.μ. από το 1,95 που τον παραλάβαμε και στο 0,73€/τ.μ. αντίστοιχα.
Πρόκειται για πρωτόγνωρη μείωση της τάξης του 45% θέλοντας να βοηθήσουμε τον Πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων», ανέφερε.
Όσον αφορά στους επαγγελματικούς συντελεστές, αντίστοιχα προτάθηκε νέα μείωση 10% στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους επαγγελματικούς συντελεστές από 3,40 μέχρι 0,90 και 10% μείωση στο συντελεστή 2,50 του ΒΙΟΠΑ, ενώ η πρόταση για μείωση αφορά και τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πεζοδρόμια, σε πεζοδρόμους και σε πλατείες σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων αυτού.
«Στο διάστημα που διοικούμε τον Δήμο έχουμε απαλλάξει κατά 100% αλλά και μειώσει 50% 12 κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως ανέργους, απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, επιδοματούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κ.λ.π.
Συνεχίζουμε και για το 2021 τις απαλλαγές αυτές από δημοτικά τέλη των οποίων το εύρος είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και είμαστε επίσης ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα με τους χαμηλότερους συντελεστές», προσέθεσε ο κ. Πλέσσας.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ακόμη, ο αντιδήμαρχος εισηγήθηκε την απαλλαγή για τους επαγγελματίες της εστίασης και για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστικά έχουν κλείσει τα καταστήματά τους και συγκεκριμένα:
α) Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που ανήκουν τώρα στους επαγγελματικούς συντελεστές 3,40-2,50-1,80-1,20-0,90 όπως θα διαμορφωθούν μετά τη νέα μείωση του 10% που προτείνουμε , καθώς και των ξενοδοχείων που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων)
γ) Την απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%
δ) Την απαλλαγή από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
ε) Την απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης ζωντανής μουσικής 5% για κάθε χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπ’ όψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε οικονομικές επιπτώσεις και δυσκολίες από όλες αυτές τις συνειδητές επιλογές μας των μειώσεων και απαλλαγών, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Έχουμε υπ’ όψη τις οικονομικές απαιτήσεις για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο μας για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών Καθαριότητας της Ξερόλακκας», είπε και τόνισε πως το 2021 αναμένεται αύξηση των τ.μ. επί των οποίων υπολογίζονται οι συντελεστές των τελών, λόγω του ότι δεν είχαν δηλωθεί.
Τέλος, ο κ. Πλέσσας δήλωσε πως η δημοτική Αρχή θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων και προσλήψεις.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Να σημειωθεί, πως η εισήγηση θα έλθει προς τελική έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 17.30 με τηλεδιάσκεψη, ενώ στο ίδιο Συμβούλιο θα συζητηθεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΓΝΠ: Αναστέλλονται τακτικά και εξωτερικά ιατρεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστέλλονται από σήμερα και έως τις 12 Μαρτίου, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία καθώς και τα απογευματινά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας με εξαίρεση τα πρωινά ιατρεία του ογκολογικού τμήματος ,των ημερήσιων αιματολογικών θεραπειών και της μονάδας τεχνητού νεφρού.

Η απόφαση ελήφθη από τη Συντονιστική Επιτροπή στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης λόγω, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο Αν. Διοικητής του Νοσοκομείου, του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που δέχεται το νοσοκομείο και την αύξηση των νοσούντων από κορωνοϊό στην Πάτρα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ONNED Academy με συμμετοχές και από την Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 550 ατόμων συνολικά, δεκάδων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από ολόκληρη τη χώρα και περισσότερες από 50 παρεμβάσεις νέων αυτοδιοικητικών πραγματοποιήθηκε η ολοήμερη online Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση», με συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 550 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/3 ήταν νέοι οι οποίοι δεν είναι μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Συμμετοχή από την Αχαΐα είχε και ο δημοτικός σύμβουλος Πάτρας, Βασίλης Σιαδήμας, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θεματική ενότητα για τη μετάβασης της Τ.Α. στη νέα εποχή.
«Οι άνθρωποι της γενιάς μας θέλουν και επιδιώκουν να συμμετέχουν στα κοινά και στο δημόσιο διάλογο. Αυτό είναι το αποτύπωμα της ΟΝΝΕΔ, αυτός είναι ο ρόλος μας. Να είμαστε χρήσιμοι και να παράγουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα», τόνισε-μεταξύ άλλων- ο (επίσης) Αχαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε επιφυλακή λόγω Κουφοντίνα Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία για περεταίρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. μετά την συχνότητα και την ένταση στις δράσεις συμπαράστασης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα που καταγράφεται σε όλη τη χώρα.

Μετά το μπαράζ των καταδρομικών επιθέσεων σε πολιτικά γραφεία στελεχών της κυβέρνησης σε όλη την χώρα αλλά και σε άλλους στόχους, η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλη τη χώρα.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Επιθεωρητή της ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Ελλάδας αντιστράτηγου Γεώργιου Γιάννινα.

Ο κ. Γιάννινας – σύμφωνα με πληροφορίες- συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ιδίως της Πάτρας. Παρών ήταν και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας ταξίαρχος Γιάννη Κυριακόπουλο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τέθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος – σύμφωνα με πληροφορίες – έδωσε κατευθύνσεις στους αξιωματικούς της περιοχής μας να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αποτραπούν τυχόν έκνομες ενέργειες μετά το μπαράζ των επιθέσεων που έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κ. Μαρτζάκλης ενημέρωσε τον Επιθεωρητή για τα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένους «στόχους», ενώ βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση οι αστυνομικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με στόχο να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια στο όνομα του Δ. Κουφοντίνα.

Στην Πάτρα πάντως οι συγκεντρώσεις και οι πορείες αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια.
Και χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πορεία στο Νότιο Πάρκο από άτομα που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας, με την παρουσία της Αστυνομίας να είναι διακριτική.
Αντίστοιχα συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί και σήμερα στις 11.30 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα