Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

10% κάτω τα τέλη-Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η μείωση

Published

on

Νέα μείωση κατά 10% των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας, ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ΤΑΠ, κ.α.) ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, κατόπιν εισήγησης της δημοτικής Αρχής.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας (φωτό) , επισημαίνοντας ότι τα τέλη τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 45%, έχει εφαρμοστεί πλήρης απαλλαγή για 12 κοινωνικές ομάδες, ενώ λόγω της πανδημίας και το 2021 θα ισχύσει απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη του Δήμου.

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως παρά την μείωση των τελών ο Δήμος προχωρά σε σημαντικά έργα και ενέργειες, όπως η αγορά δυο οικοπέδων στο ΒΙΟΠΑ για δημιουργία εκεί των εγκαταστάσεων της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και των τεχνικών υπηρεσιών καθώς και κεντρικών αποθηκών, ενώ έχει διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της Ξερόλακκας με εξασφαλισμένους πόρους.

«Με τη διαχείριση που έχουμε κάνει ως διοίκηση του Δήμου, μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 45% από 1,95 που ήταν ο συντελεστής όταν παραλάβαμε σε 1,08 για το 2021. Με αυτή τη πολιτική μας πέρα από την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας εξοφλήσαμε και δάνειο προηγούμενο από εμάς στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, βελτιώσαμε ριζικά τον εξοπλισμό της καθαριότητας, έχουμε κάνει επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, προχωρούμε σε γενική αντικατάσταση του κλασικού φωτισμού με LED με δικές μας δυνάμεις.
Εισηγούμαστε για το 2021 νέα μείωση 10% σε οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές, καθώς και βοηθητικών χώρων, με τον οικιακό να φτάνει στο 1,08€/τ.μ. από το 1,95 που τον παραλάβαμε και στο 0,73€/τ.μ. αντίστοιχα.
Πρόκειται για πρωτόγνωρη μείωση της τάξης του 45% θέλοντας να βοηθήσουμε τον Πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων», ανέφερε.
Όσον αφορά στους επαγγελματικούς συντελεστές, αντίστοιχα προτάθηκε νέα μείωση 10% στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους επαγγελματικούς συντελεστές από 3,40 μέχρι 0,90 και 10% μείωση στο συντελεστή 2,50 του ΒΙΟΠΑ, ενώ η πρόταση για μείωση αφορά και τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πεζοδρόμια, σε πεζοδρόμους και σε πλατείες σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων αυτού.
«Στο διάστημα που διοικούμε τον Δήμο έχουμε απαλλάξει κατά 100% αλλά και μειώσει 50% 12 κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως ανέργους, απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, επιδοματούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κ.λ.π.
Συνεχίζουμε και για το 2021 τις απαλλαγές αυτές από δημοτικά τέλη των οποίων το εύρος είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και είμαστε επίσης ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα με τους χαμηλότερους συντελεστές», προσέθεσε ο κ. Πλέσσας.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ακόμη, ο αντιδήμαρχος εισηγήθηκε την απαλλαγή για τους επαγγελματίες της εστίασης και για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστικά έχουν κλείσει τα καταστήματά τους και συγκεκριμένα:
α) Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που ανήκουν τώρα στους επαγγελματικούς συντελεστές 3,40-2,50-1,80-1,20-0,90 όπως θα διαμορφωθούν μετά τη νέα μείωση του 10% που προτείνουμε , καθώς και των ξενοδοχείων που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων)
γ) Την απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%
δ) Την απαλλαγή από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
ε) Την απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης ζωντανής μουσικής 5% για κάθε χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπ’ όψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε οικονομικές επιπτώσεις και δυσκολίες από όλες αυτές τις συνειδητές επιλογές μας των μειώσεων και απαλλαγών, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Έχουμε υπ’ όψη τις οικονομικές απαιτήσεις για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο μας για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών Καθαριότητας της Ξερόλακκας», είπε και τόνισε πως το 2021 αναμένεται αύξηση των τ.μ. επί των οποίων υπολογίζονται οι συντελεστές των τελών, λόγω του ότι δεν είχαν δηλωθεί.
Τέλος, ο κ. Πλέσσας δήλωσε πως η δημοτική Αρχή θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων και προσλήψεις.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Να σημειωθεί, πως η εισήγηση θα έλθει προς τελική έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 17.30 με τηλεδιάσκεψη, ενώ στο ίδιο Συμβούλιο θα συζητηθεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021.

Ροή ειδήσεων

Advertisement