Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ξεκινούν σήμερα οι διαδικτυακές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 26 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται 200 χρόνια από το σημαντικό ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα του Επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων: τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821.

Ο σπόρος του επαναστατικού αναβρασμού φυτεύτηκε εδώ, στην τότε Βοστίτσα (ετυμολογικά: η πόλη των μποστανιών και των κήπων), στο σημερινό Αίγιο.

Φέτος, στην επέτειο των 200 ετών από της Επανάσταση του 1821, γιορτάζουμε στην Αιγιάλεια την τρίτη επέτειο Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Η 26η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως ημέρα δημόσιας αργίας με το Π.Δ. 157/2017.
Η Συνέλευση δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασσε βαθιά στην προπαρασκευή του Αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου -και όχι μόνο- για να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν την επαναστατική δράση.

Γι’ αυτό η Συνέλευση ανήκει περισσότερο στα επαναστατικά παρά στα προεπαναστατικά γεγονότα. Υπήρξε δε σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την οργάνωση και την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Υπήρξε το πρώτο πολιτικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας , καθώς και το πρώτο επαναστατικό γεγονός, τόσο για τις αποφάσεις, όσο και για την οργάνωση του Αγώνα. Η απόφαση να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Τούρκου πασά της Τρίπολης, συνιστά ταυτόχρονα και την πρώτη επαναστατική πράξη.
Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που συνήλθε στο πλαίσιο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας καθώς όλοι οι σύνεδροι ήσαν φιλικοί, συγκρούστηκαν η διστακτικότητα με το θάρρος, η σύνεση, που εκπροσωπούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με την παρόρμηση, που εκπροσωπούσε ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας).

Στο τέλος όμως, μετά από πέντε ολονύκτιες συνεδριάσεις, επήλθε η σύνθεση των απόψεων – χαρακτηριστικό της Ελληνικής διαλεκτικής – και τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν ότι πρυτάνευσε η τόλμη, καθώς σκοπός ήταν η «Ελευθέρωση του Γένους» και «σε όλων τις καρδιές είχε φωλιάσει ο πόθος για την Ελευθερία», όπως τονίζει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με έμπνευση από το πνεύμα της επανάστασης και της επετείου, έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τη διάρκεια της χρονιάς 2021, ξεκινώντας με τον εορτασμό της 26ης Ιανουαρίου.

Δυστυχώς η πανδημία CoViD-19 δεν επέτρεψε την ανάπτυξη πληθώρας δραστηριοτήτων, δια ζώσης, όμως με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σχεδιάστηκαν διαδικτυακές δράσεις μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων ούτως ώστε οι εορτές να γίνουν όπως αρμόζει η επέτειος.

Δίκαια και εύστοχα χαρακτήρισε τη Συνέλευση ως «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας» ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΗΜΕΡΑ

Ωρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακά): Η σημαντική ιστορικός κα Μαρία Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή διάλεξη «Πελοπόννησος. Η ναυαρχίδα της Επανάστασης του 1821»
ΑΥΡΙΟ
Ώρα 11:00 Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της ΙΛΕΑ και φορέων της πόλης στην επιτύμβια πλάκα του Ανδρέα Λόντου, στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.
Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): η Φιλόλογος και Ιστορικός, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και τη σημασία της» -θα θέσει τρία ουσιώδη ερωτήματα και θα αναφερθεί στο Ιστορικό Βάρος του γεγονότος. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
10.10 έως 10.20′ προσέλευση προσκεκλημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. 10.30′ Αρχιερατική Θεία Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. 10.50′ Ανάγνωση από τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, μηνύματος της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος. 10.55′ Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κα Ευανθία Μπεντεβή, φιλολόγου-ιστορικού και προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Εν συνεχεία, μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων (πλ. Υψηλών Αλωνίων), όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως ξενάγηση στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου βρίσκεται η προτομή του Ανδρέα Λόντου. Σημειώνεται πως όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και μόνο για προσκεκλημένους.
Ώρα 18:00 – Online Δρώμενο από την παιδική νεανική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: Η παιδική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τιμά το ιστορικό γεγονός της Αιγιάλειας απαγγέλοντας ένα ποίημα του Θοδωρή Τογαντζη για την επανάσταση και τραγουδώντας τραγούδια του 21. Συντονισμός Μπέση Νάση.
Ώρα 19:00 – Online Αφιέρωμα στον «Ιστορικό Σύλλογο Βοστίτσα 1821»: η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α μιλώντας με τα μέλη του συλλόγου θέλησε να θυμίσει σε όλους τους Αιγιαλείς περασμένες εκδηλώσεις αλλά και να υποσχεθεί πως μετά το τέλος της πανδημίας όλα θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Η Δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά μίλησε με τον πρόεδρο Λάμπη Ψυχογιάννη για περασμένες δράσεις και για το μέλλον του συλλόγου ενώ το μέλος του συλλόγου η Αφρόδιτη Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στη συμβολή της «Βοστίτσας» στην Ελληνική Επανάσταση.
Ώρα 20:00 – Online Προβολή θεατρικής παράστασης «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»: Διαδικτυακή προβολή της θεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Συνεργάστηκαν οι σύλλογοι: Θεατρική Έκφραση Αιγίου Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Θεατρική Ομάδα Μονόλογοι Θεατρική Ομάδα Διακοπτού Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» Θεατρική Ομάδα «αποφοίτων» Τραγούδι: Αγγελόπουλος Δημήτριος. Ήχος και Φως: Παναγιώτης Μουρδέκας Επεξεργασία Ήχου: Δημήτρης Αγγελόπουλος γενικός συντονισμός της προσπάθειας, σκηνοθετική καθοδήγηση: Κώστας Κλάγκος Βίντεο -φωτογραφία -μοντάζ Βασίλης Μανουηλίδης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Νομικός Διδάκτωρ της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτής της Εταιρίας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, Ανδρέας Κούκος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ι. Καποδίστρια για την Διεθνή αναγνώριση του Ελληνικού Ζητήματος και την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους κατά την περίοδο 1822-1827». Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας (Οθωμανικής Περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα: Οι Ιστορικές και Κοινωνικές δομές κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης- Θετικά και παθογένειες από τότε μέχρι σήμερα-Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.
Οι διαλέξεις με την ένδειξη livestream θα μεταδοθούν ζωντανά και στο τέλος μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα και διευκρινήσεις, με στόχο να λυθούν όλες οι τυχόν απορίες στα τόσο σημαντικά ιστορικά θέματα. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοστίτσα 1821 Λάμπης Ψυχογιάννης. Τις ομιλίες θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά.
Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσα από τη σελίδα facebook και youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.
https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias
https://www.youtube.com/channel/UCxoIRih2swd0gN3NTqc4JSA

Περισσότερα
Advertisement

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε επιφυλακή λόγω Κουφοντίνα Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία για περεταίρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. μετά την συχνότητα και την ένταση στις δράσεις συμπαράστασης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα που καταγράφεται σε όλη τη χώρα.

Μετά το μπαράζ των καταδρομικών επιθέσεων σε πολιτικά γραφεία στελεχών της κυβέρνησης σε όλη την χώρα αλλά και σε άλλους στόχους, η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλη τη χώρα.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Επιθεωρητή της ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Ελλάδας αντιστράτηγου Γεώργιου Γιάννινα.

Ο κ. Γιάννινας – σύμφωνα με πληροφορίες- συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ιδίως της Πάτρας. Παρών ήταν και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας ταξίαρχος Γιάννη Κυριακόπουλο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τέθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος – σύμφωνα με πληροφορίες – έδωσε κατευθύνσεις στους αξιωματικούς της περιοχής μας να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αποτραπούν τυχόν έκνομες ενέργειες μετά το μπαράζ των επιθέσεων που έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κ. Μαρτζάκλης ενημέρωσε τον Επιθεωρητή για τα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένους «στόχους», ενώ βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση οι αστυνομικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με στόχο να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια στο όνομα του Δ. Κουφοντίνα.

Στην Πάτρα πάντως οι συγκεντρώσεις και οι πορείες αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια.
Και χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πορεία στο Νότιο Πάρκο από άτομα που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας, με την παρουσία της Αστυνομίας να είναι διακριτική.
Αντίστοιχα συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί και σήμερα στις 11.30 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

O χάρτης για τις δονήσεις στον Κορινθιακό-Πάνω από 1.500 δονήσεις σε δυο μήνες!

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονη δραστηριότητα στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, τι λένε οι σεισμολόγοι, Γεράσιμος Χουλιάρας και Άκης Τσελέντης

Την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο διάστημα αποτύπωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ. Χουλιάρας κάνει λόγο για περισσότερους από 1.500 σεισμούς στην περιοχή από την αρχή της χρονιάς.

Η ανάρτηση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών προκάλεσε τη ανησυχία των πολιτών που τον παρακολουθούν, με συνέπεια ένας από αυτούς να τον ρωτήσει εάν επηρεάζονται οι Αλκυονίδες.

Ο κ. Χουλιάρας απάντησε από την πλευρά του πως «δεν έχει άμεση σχέση με τα ρήγματα στην περιοχή των Αλκυονίδων η σεισμικότητα που φαίνεται στον χάρτη. Όσο για το αν είναι συχνό το φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο, σημείωσε πως ίδιο πράγματα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και στην Κρήτη

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΔΙΕΓΕΡΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Ιδιαίτερα διεγερμένη είναι η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σύμφωνα και με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο οποίος έφθασε προχθές στα Αραχωβίτικα.
Σε ανάρτησή του έγραψε: «Με το που έφτασα στα Αραχωβίτικα Πατρών χθες βράδυ με «προϋπάντησε» ένας από την ομάδα των σεισμών, που όπως είχα αναφέρει 10 μέρες πριν, θα είναι αρκετοί αλλά ευτυχώς μικροί.
Σας παρουσιάζω ότι παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού είναι αρκετά συγκεντρωμένοι! Η περιοχή του Κορινθιακού φαίνεται ότι είναι διεγερμένη έχουμε βάλει περαιτέρω σεισμολογικά όργανα προς το ανατολικό τμήμα ενώ παρακολουθούμε και με τα ΒΑΝ και με το δίκτυο ραδόνιο που έχουμε εγκαταστήσει την ευρύτερη περιοχή.
Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί 24 h το εικοσιτετράωρο την περιοχή από Αίγιο έως την Θήβα Μπορεί να μην έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα προβλεπόμενα γνωστά μέτρα.

Αισθητές δονήσεις και χθες

Δύο σεισμικές δονήσεις σε διάστημα 3 λεπτών σημειώθηκαν και χθες το μεσημέρι και έγιναν αισθητές και στην Πάτρα.
Η πρώτη έγινε στις 12:47 με μέγεθος 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Ναύπακτο και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα και η δεύτερη στις 12:50 με μέγεθος 3 βαθμών, έχοντας ίδιο εστιακό βάθος και επίκεντρο με την πρώτη.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φίλοι Προαστιακού Πάτρας: «Αναγκαία η επισκευή και συντήρηση της γραμμής»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Απαραίτητη την επισκευή και συντήρηση της μετρικής γραμμής του Προαστιακού σε όλο της το μήκος», θεωρούν οι «Φίλοι του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία «είναι θέμα ημερών η επανέναρξη των δρομολογίων προς την Κάτω Αχαΐα», επισημαίνου, μεταξύ άλλων, ότι απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξ΄΄υ των οποίων:
– Ωριαία δρομολόγια, άριστα συντηρημένη γραμμή, άρση όλων των βραδυποριών, επισκευή και επέκταση της περίφραξης, ποιότητα του χώρου, αρμονική συνύπαρξη της γραμμής με τον αστικό ιστό και το περιβάλλον, και η σύνδεση με αστικού τύπου λεωφορείου από το σταθμό της Κάτω Αχαΐας.
-Το δοκιμαστικό δρομολόγιο την Τετάρτης 19/01/2021 προς Κάτω Αχαΐα έγινε με αύξηση ταχύτητας σε όλο το τμήμα της διαδρομής, ο χρόνος ήταν κάτω από 30 λεπτά και ο στόχος έστω και προσωρινά επιτεύχθηκε δηλαδή ωριαία σύνδεση με την Κ. Αχαΐα από τον Άγιο Ανδρέα, αλλά είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται και δεν έχει γίνει, ή έχει γίνει πολύ ανεπαρκώς, είναι μια πλήρης και αξιόπιστη συντήρηση και επισκευή της γραμμής, αρμονικά ενταγμένηςστον αστικό ιστό και το περιβάλλον.
-Αν δεν γίνει , θα υπάρξουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον (ιδίως το καλοκαίρι) προκαλώντας ζητήματα αξιοπιστίας σε όλο το πλέγμα, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο σημείο να μην μπορεί να καλυφθεί χρονικά η διαδρομή με χρόνο κάτω των 30 λεπτών έως την Κ Αχαΐα. Εάν μάλιστα, κατασκευαστούν νέες στάσεις (ΔΕΥΑΠ, Ροΐτικα, Μονοδένδρι, θέση Σκάγια για τη σύνδεση με τη Βιομηχανική) ώστε να εξυπηρετηθούν σωστά όλες οι περιοχές από το νέο μέσο (θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν) η επισκευή της επιδομής καθίσταται ζωτική ανάγκη.
-Επειδή ο προαστιακός δεν είναι μόνο ο νότιος κλάδος αλλά και ο επιτυχημένος βόρειος επισημαίνουμε την ανάγκη να γίνουν και σε αυτό το τμήμα όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής για την αξιόπιστη λειτουργία από το Ρίο έως την κ. Αχαΐα.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα