Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

«Σπάσε τη σιωπή – Μην ανέχεσαι»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μηνύματα συμπαράστασης από Πατρινές αθλήτριες στο «χρυσό κορίτσι» της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου – Τι δηλώνουν στην «Γ»

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗΣ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Χ. ΚΟΓΚΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μεγάλος είναι ο ντόρος που έχει προκληθεί με το «χρυσό κορίτσι», τη Σοφία Μπεκατώρου η οποία αναδείχθηκε στον «αφρό» της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας με το να καταγγείλει μετά από αρκετά χρόνια, με μια συγκλονιστική περιγραφή, την κακοποίηση που υπέστη.

Κατάφερε να ξεκλειδώσει… τις εφιαλτικές αναμνήσεις της και «έσπασε» τη σιωπή της για εκείνο το βράδυ, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της βιάστηκε από παράγοντα της ΕΙΟ.

Μετά την τεράστια δύναμη που βρήκε η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας να μιλήσει για όσα βίωσε και να περιγράψει την τραυματική εμπειρία που είχε σε ηλικία 22 ετών, πολλές γυναίκες από τον χώρο του αθλητισμού πήραν το θάρρος να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες.

Γυναίκες κάθε ηλικίας, από διαφορετικά αθλήματα, κατέγραψαν προσωπικές εμπειρίες από σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση που δέχτηκαν από παράγοντες του αθλητισμού, με το θέμα να βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.

Με αφορμή το σοβαρό αυτό ζήτημα που έγινε «πρώτο θέμα» συζήτησης τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την σοβαρή καταγγελία στην οποία προχώρησε παράγοντας του αχαϊκού ποδοσφαίρου για φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο, αποκαλύπτοντας στην προσωπική του σελίδα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πως παράγοντας γυναικείου τμήματος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη αθλήτρια», η «Γ» κατέγραψε τις απόψεις αθλητριών από την Αχαΐα, οι οποίες στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης στην Σοφία Μπεκατώρου αλλά και καταδίκης σε όλους όσοι ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα που αμαυρώνουν τον αθλητισμό.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Θεωρείτε πώς έπραξε σωστά η Σοφία Μπεκατώρου που έλυσε την σιωπή της έστω και μετά από τόσα χρόνια;
  2.  Εάν συνέβαινε και σε εσάς κάτι παρόμοιο ή σε μια συναθλήτριά σας θα το καταγγέλατε;
  3. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι πρέπει να «θωρακιστεί» ο αθλητισμός από τέτοια φαινόμενα;

 

ΜΑΡΙΩΤΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Βολεϊμπολίστρια)

«Πράξη θάρρους από μια δυνατή γυναίκα»

 

  1. «Σίγουρα αν έμενε κρυφό δεν θα γινόταν τίποτα! Νομικά δεν μπορεί να κινηθεί γιατί έχει παραγράφει το αδίκημα άρα ο φερόμενος ως δράστης θα μείνει ατιμώρητος για την πράξη του σε ποινικό πλαίσιο. Έχει όμως ταρακουνηθεί η κοινωνία. Η δημόσια ανακοίνωση του γεγονότος συνιστά πράξη θάρρους από μια δυνατή γυναίκα. Το θέμα πήρε κοινωνικά τεραστία διάσταση, δίνει δύναμη λοιπόν σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν ώστε να τιμωρηθούν οι δράστες και να αποθαρρύνει υποψηφίους δράστες στο να προβούν σε παρόμοιες πράξεις! Οι γυναίκες πρέπει να δείξουν πως έχουν φωνή, να μην φοβούνται ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, το όποιο συνιστά μορφή βίας εναντία στις γυναίκες».
  2. «Δεν είναι σοφό να δίνουμε απαντήσεις εκ του ασφαλούς. Δεν ξέρω πως θα ήταν η ψυχολογία μου μετά από ένα τέτοιο γεγονός, ειδικά σε μια νεαρή ηλικία όπου δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως η προσωπικότητα. Μετά το παράδειγμα της Μπεκατώρου, ελπίζω η πολιτεία και η κοινωνία να ενθαρρύνει την άμεση καταγγελία στις αρχές και την στοχοποίηση των θυτών. Να τους δημιουργηθεί φόβος. Αυτή θα είναι αποτελεσματική πρόληψη του εγκλήματος.
  3. «Δεν είναι θέμα μόνο του αθλητισμού, αλλά της κοινωνίας. Οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται και τα θύματα πρέπει να ενθαρρύνουν να μιλήσουν. Στην κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, πόσω μάλλον στον αθλητισμό. Και ο αθλητισμός μπορεί να δώσει το παράδειγμα ώστε να βοηθηθεί η κοινωνία μας».

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΛΑΒΟΥ (Προπονήτρια Στίβου, σωματείο ΑΟΠ ΚΟΥΡΟΣ)

«Ήταν μια απόφαση με σθένος»

1.«Χρειάζεται τεράστια ψυχική δύναμη και σθένος η απόφασή της να εκφράσει δημόσια αυτό που της συνέβη έστω και μετά από τόσα χρόνια. Εννοείται πως τάσσομαι θετικά στην απόφασή της να μιλήσει, τόσο ως γυναίκα όσο και ως άτομο που εμπλέκεται χρόνια στον χώρο του αθλητισμού».

  1. «Το να καταγγείλεις ένα τέτοιο περιστατικό που εμπεριέχει τόσο «λεπτά προσωπικά δεδομένα» δεν είναι απλό. Με τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει ως προπονήτρια, την συναναστροφή μου με παιδιά όλων των ηλικιών (ιδιαίτερα έφηβους) αλλά και την ιδιότητα μου ως μητέρα, θεωρώ πως δεν θα μπορούσα επ’ ουδενί να κρύψω το παραμικρό, είτε αφορά έμενα είτε σε αθλητή/τρια που συνεργάζομαι ή συναναστρέφομαι».
  2. «Αρχικά θα πρέπει οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί και ενήμεροι για τους ανθρώπους (προπονητές, παράγοντες κ.τ.λ.) στους οποίους «εμπιστεύονται» τα παιδιά τους. Επίσης, ένα πολύ καλό βήμα είναι η ανάπτυξη ειλικρινών και δυνατών σχέσεων μεταξύ οικογένειας και παιδιού ώστε το παιδί να νιώθει ότι μπορεί να μιλήσει χωρίς φόβο. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι η πολιτεία να δείχνει μηδενική ανοχή, να κατακερματίζει τέτοιες συμπεριφορές αλλά και να τιμωρεί παραδειγματικά οποιονδήποτε εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο».

 

ΣΟΦΙΑ ΑΛΙΚΑΝΙΩΤΗ (βαδίστρια του ΓΑΣ Ιλισσού)

«Εκανε πολύ καλά που μίλησε»

  1. «Ναι, πολύ καλά έκανε που έλυσε τη σιωπή της. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικό χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει κάτι που του έχει συμβεί. Από τη στιγμή λοιπόν που τώρα βρήκε το θάρρος να το κάνει έκανε πολύ καλά».
  2. «Εάν συνέβαινε σε εμένα θα το κατήγγειλα, δεν ξέρω βέβαια εάν θα το έκανα την ίδια στιγμή ή αργότερα πάντως σίγουρα θα το έκανα. Το ίδιο εάν συνέβαινε και σε φίλη ή συναθλητρια, θα την παρότρυνα να μιλήσει, καθώς τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες».
  3. «Για να θωρακιστεί ο αθλητισμός και όχι μόνο από τέτοια φαινόμενα, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι στις αρμόδιες θέσεις τα κατάλληλα άτομα, καθώς και να υπάρχουν ψυχολόγοι οι οποίοι θα επισκέπτονται τόσο τους αθλητές όσο και το διοικητικό προσωπικό ώστε το εκάστοτε «θύμα» να μπορέσει να μιλήσει πιο εύκολα και να εντοπιστεί το πρόβλημα άμεσα».

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΥΡΤΑ (σπρίντερ της Ολυμπιάδας)

«Ποτέ δεν είναι αργά…»

  1. «Κατά την άποψή μου ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσεις για ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή σου. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό και προσωπικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να νιώσεις έτοιμος να μιλήσεις. Φαντάζομαι ότι χρειάζεται να τα «βρεις» πρώτα με τον εαυτό σου και έπειτα να το μοιραστείς. Μάλιστα πολλές γυναίκες ταυτίστηκαν και έλυσαν τη σιωπή τους. Μακάρι αυτή η κίνηση να είναι η αρχή του τέλους τέτοιου είδους πράξεων! Συνεπώς ναι, έκανε πολύ καλά που μίλησε για αυτό!».
  2. «Μιλώντας εκ του ασφαλούς, εάν μου συνέβαινε κάτι παρόμοιο θα το κατήγγειλα επιτόπου. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι κατηγορώ τη Σοφία Μπεκατώρου. Απλά στη σκέψη και μόνο της πράξης αυτής δε μπορώ να φανταστώ ότι θα ήμουν σε θέση να το κρατήσω μέσα μου δίχως να το πω. Το ίδιο θα έκανα εάν συνέβαινε αυτό σε μια συναθλήτριά μου, εφόσον θα ήταν «αδύναμη» να το αντιμετωπίσει. Η σιωπή βοηθά στη συνέχιση τέτοιου είδους πράξεων και αυτό είναι κάτι που δε το θέλουμε! Πρέπει επιτέλους να υπάρξει τιμωρία».
  3. «Δυστυχώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Για μένα το κυριότερο είναι ότι οι γυναίκες με παρόμοιες «εμπειρίες» πρέπει να μιλήσουν ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. Ίσως, αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή για την αποφυγή τέτοιων πράξεων όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα».

 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΛΕΑ (Αθλήτρια Πυγμαχίας ΠΓΕ)

«Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα»

1.«Ποτέ δεν είναι αργά! Ίσως η Σοφία Μπεκατώρου δεν είχε την δύναμη να καταγγείλει το γεγονός. Πιστεύω εάν είχε ειπωθεί νωρίτερα, θα είχαν αποβληθεί από τον αθλητικό χώρο άτομα σαν αυτούς που προσβάλλουν τον αθλητισμό και όχι μόνο».

  1. «Φυσικά δεν χωράει αμφιβολία. Θα το κατήγγειλα και θα παρότρυνα την συναθλήτριά μου να κάνει το ίδιο».
  2. «Σε οποιονδήποτε συμβαίνουν καταστάσεις και γεγονότα που θίγουν και προσβάλουν τις αρχές και την αξιοπρέπεια του θα πρέπει να μην φοβάται να μιλήσει, για κανέναν λόγο και ας είναι οποιοδήποτε το τίμημα! Επίσης θα πρέπει να μην υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους που δεν σέβονται και με τις πράξεις τους καταστρέφουν τις ψυχές και την αξιοπρέπεια των αθλητριών – τών. Δεν υπάρχει χώρος στον αθλητισμό για τέτοιους ανθρώπους!».

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ (Βαδίστρια της Ολυμπιάδας)

«Μπράβο στη Σοφία…»

1.«Ο κάθε άνθρωπος θέλει το χρόνο του για να αποδεχτεί, και να συμβιβαστεί με κάτι τόσο σοβαρό. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Τώρα αισθάνθηκε έτοιμη να το κάνει και ναι, ακόμα και τώρα δεν είναι αργά. Μπορεί να είναι αργά για την παραδειγματική τιμωρία του θύτη, αλλά δεν είναι αργά να σπάσουν τη σιωπή τους κι άλλα θύματα».

  1. «Σίγουρα θα το κατήγγειλα χωρίς όμως να μπορώ να απαντήσω με σιγουριά πόσο άμεσα θα το έλεγα κι εγώ. Θα ήθελα να είχα τη δύναμη να το έκανα την ίδια στιγμή. Αν πάλι έπεφτε στην αντίληψή μου κάτι παρόμοιο σε συναθλήτριά μου, θα την βοηθούσα να το καταγγείλουμε ΜΑΖΙ».
  2. «Αν τιμωρηθεί παραδειγματικά ο θύτης (ένας άνθρωπος με κύρος, ένας άνθρωπος με ευρύ κοινωνικό πλαίσιο, ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί την χώρα μας,) και χάσει τη θέση του, το εισόδημά του από οποιονδήποτε κρατικό φορέα ή φυλακιστεί τότε ίσως και γίνει μια αρχή.

Νομίζω πως όσο θα χρειαζόμασταν εμείς την βοήθεια της Σοφίας σε κάτι τόσο ψυχοφθόρο, έτσι και η Σοφία χρειάζεται εμάς. Μπράβο,  Σοφία».

 

ΒΙΚΗ ΚΑΣΑΠΗ (Αθλήτρια Χάντμπολ Ακαδημίας των Σπορ)

«Ακολούθησαν και άλλες το παράδειγμά της»

1.«Φυσικά και έκανε καλά που μίλησε έστω και μετά από τόσα χρόνια. Με το πέρασμα των ημερών βλέπουμε ότι και άλλα κορίτσια πήραν το θάρρος να μιλήσουν για την δική τους εμπειρία».

  1. «Θα το έκανα ναι»
  2. «Θα μιλούσα αν αντιλαμβανόμουν μια κίνηση που είναι πάνω από το επιτρεπτό».

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (αθλήτρια στίβου Παναχαϊκής Γ.Ε.)

«Όποιος βιώσει κάτι ανάλογο, πρέπει να το καταγγείλει»

  1. «Εννοείται πως έκανε καλά που μίλησε. Δεν έχει σημασία για μένα που πέρασε τόσο χρονικό διάστημα, γιατί σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Λύνοντας τη σιωπή της συμβάλλει στο να αποφευχθούν αντίστοιχες μελλοντικές συμπεριφορές».
  2. «Δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε έχει τύχει να βιώσω τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε συναθλήτριά μου. Φυσικά και θα ήθελα να το καταγγείλω! Γιατί πάνω στην ανοχή στηρίζονται τέτοιου είδους συμπεριφορές και διαιωνίζονται. Αν δε βρεθείς σε αυτή τη θέση όμως δε ξέρεις πως θα αντιδράσεις, οπότε νιώθω πως δε μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά όσοι είμαστε έξω από το χορό».
  3. «Η λύση είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή. Αν μια αθλήτρια ή ένας αθλητής βιώσει τέτοια συμπεριφορά, πρέπει να την καταγγείλει. Αν κάποιος τρίτος δει να συμβαίνει κάποιο τέτοιο περιστατικό γύρω του, Επίσης πρέπει να το καταγγείλει, γιατί η σιωπή είναι όμοια με τη συνενοχή και πολλές φορές τα θύματα δεν έχουν το ψυχικό σθένος να μιλήσουν. Από εκεί και μετά το κράτος πρέπει να αναλάβει τους θύτες και να τους τιμωρήσει ανάλογα. Κι αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνo στο χώρο του αθλητισμού όπως αποδείχτηκε, οπότε γενικότερα θα πρέπει να θωρακιστεί η κοινωνία μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

 

ΔΑΦΝΗ ΚΟΛΟΒΟΥ (Τερματοφύλακας Άτλαντα)

«Η εξομολόγησή της έδωσε βήμα και σε άλλες»

1.«Φυσικά και έκανε καλά η Σοφία και μίλησε. Τέτοια λεπτής φύσεως θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση συνήθως κάνουν μια γυναίκα να αισθάνεται ντροπή, ειδικά όταν είναι σε μικρή ηλικία. Για αυτό και θεωρώ φυσιολογικό το γεγονός ότι ανέφερε το περιστατικό μετά από κάποια χρόνια. Έπραξε όμως πολύ σωστά, γιατί έτσι έδωσε το βήμα σε πολλές γυναίκες ή κορίτσια να μιλήσουν για παρόμοιες ιστορίες που τους έχουν τύχει. Επίσης, έπρεπε να ακούσουν και οι αρμόδιοι φορείς εθνικής εμβέλειας τα ζητήματα αυτά που απασχολούν τον αθλητισμό έστω και με αφορμή αυτή την τραυματική εξομολόγηση.

  1. «Εάν συνέβαινε σε μένα κάτι παρόμοιο ή σε μια συναθλήτρια μου, αυτή είναι μία ερώτηση λίγο δύσκολη. Γιατί για να φτάσεις σε ένα τέτοιο σημείο πρέπει να έχεις απτά στοιχεία και αδιάσειστες αποδείξεις για να το αποδείξεις. Αυτό πολλές φορές από ό,τι καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο. Όμως, σε μια παρόμοια κατάσταση φυσικά και θα κατήγγειλα αρχικά στο κοντινό περιβάλλον μου αυτό και αν μου το επέτρεπε η συναθλήτρια μου θα κατήγγειλα και την δίκη της υπόθεση. Για τον δικό μας χώρο, του ποδοσφαίρου, επειδή είναι ανδροκρατούμενος δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να καταγγείλεις τέτοιες ενέργειες, γιατί δυστυχώς υπάρχει μια αλληλοκάλυψη ή μια αδιαφορία. Βέβαια, υπάρχουν και ανθρώποι που ακούν και δεν αδιαφορούν για τέτοια θέματα. Όπως και να έχει εγώ παροτρύνω όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες ανεξαρτήτως ιδιοτητας να μιλούν για τέτοια θέματα και να μην ντρέπονται, ώστε να στιγματίζονται οι παραβάτες και να σταματήσει πλέον αυτή η κουλτούρα της παρενόχλησης».
  2. «Για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα θεωρώ πως ο χώρος του αθλητισμού πρέπει να επανδρωθεί με άτομα ειδικά, όπως ψυχολόγους ή συμβούλους και να ελέγχεται τακτικά από ειδικούς. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει μια ομάδα ή επιτροπή ή ένα θεσμικό όργανο που θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες για τέτοια περιστατικά σε οποιονδήποτε χώρο είτε επαγγελματικου είτε ερασιτεχνικου αθλητισμού και να διερευνώνται τέτοιες περιπτώσεις όπως και να επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες ή προσβάλλουν τους αθλητές με οποιονδήποτε τρόπο, είτε είναι γυναίκες είτε είναι άντρες».

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (παίκτρια του Ικαρου Πετρωτού)

«Η αποκάλυψη συμβάλλει στην αποτροπή»

1.«Πιστεύω πως έκανε πολύ καλά διότι τέτοια φαινόμενα πρέπει να βγαίνουν και να αποκαλύπτονται στον κόσμο ώστε να μην υπάρχουν κι άλλα τέτοια περιστατικά».

  1. «Εάν γινόταν σε μένα κάτι τέτοιο ή σε μια συναθλήτριά μου θα το είχα κατήγγειλα και το ίδιο θα έλεγα στον καθένα πως πρέπει να κάνει.

Πιστεύω πως οι κοπέλες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές να μην δείχνουν εμπιστοσύνη σε κάποιον τον οποίο δεν γνωρίζουν και αν δουν κάποια κίνηση η οποία δεν τους αρέσει να πάνε σε πιο δραστικά μέτρα».

3.«Ζούμε σε μια κοινωνία που δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια γενικά…Ο καθένας πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην εμπιστεύεται εύκολα έναν άνθρωπο άγνωστο. Ολα αυτά πρέπει να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ώστε να αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

 

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ (παίκτρια Ατρόμητου Πατρών)

«Δεν πρέπει να κυριαρχεί ο φόβος»

1.«Φυσικά και έκανε καλά που έλυσε την σιωπή της έστω μετά από τόσο καιρό, γιατί πραγματικά με αυτό που έκανε άνοιξαν και άλλα στόματα που έμεναν κλειστά καιρό».

  1. «Εγώ προσωπικά αν συνέβαινε σ’ εμένα θα το κατήγγειλα κατευθείαν γιατί θεωρώ ότι σε κάτι τέτοιο δεν πρέπει ο φόβος να μπει μπροστά!».
  2. «Η άποψή μου είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε αθλήτρια πρέπει να το πει κατευθείαν γιατί δυστυχώς μέσα στον αθλητισμό συναντούμε πάρα πολύ συχνά αυτό το φαινόμενο και γνώμη μου είναι για να θωρακιστεί όλο αυτό πρέπει να σπάσει η σιωπή από τους αθλητές για να υπάρχει ο φόβος στους «ανώτερούς μας» και να καταφέρουμε να έχουμε μια υγιή και ασφαλή άθληση χωρίς φοβίες».

Ροή ειδήσεων

Advertisement