Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Συμβαίνει στην Αμερική»- Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού – Διδάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού – Διδάχου

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας

 

—Εξεγέρσεις, καταλήψεις, δολοφονίες, συλλήψεις. Ένας Πρόεδρος που αρνείται να παραιτηθεί κι ένας Πρόεδρος που μάλλον ετοιμάζει την αντιπρόεδρο για να κυβερνήσει. Η οποία μάλιστα έσπευσε να φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο της «Vogue», που «φώτισε» το μελαμψό χρώμα της για να φαίνεται λευκότερο. Συμβαίνουν στις ΗΠΑ!

—Και – μοιραία – ένας λαός διχασμένος, όπως κάποτε, με τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική.

—Τότε, πίσω από την σφοδρή διένεξη Βορρά και Νότου ήταν σαφώς ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ τους. Προσχηματικά βέβαια οι Βόρειοι οίκτιραν τους Νότιους για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους στους μαύρους δούλους τους, τους νέγρους, ενώ οι Νότιοι τούς αντιγύριζαν τις κατηγορίες, αναφερόμενοι στους «λευκούς είλωτες» στις βιομηχανίες του Βορρά. Τότε εμφανίστηκαν και οι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Κου – Κλουξ – Κλαν και η Άσπρη Καμέλια.

—Ώσπου τον Ιούνιο του 1936 πρωτοκυκλοφόρησε το αριστούργημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα παίρνει ο άνεμος», που σ’ ένα εξάμηνο πούλησε μόνο στην Αμερική ένα εκατομμύρια αντίτυπα. Και ήταν τότε που ένας Αμερικανός κριτικός υποστήριξε πως το βιβλίο αυτό είναι «εθνικό κεφάλαιο» γιατί «αποκαλύφθηκε μπρος στα απορημένα μάτια των ξένων πως ο αμερικανικός λαός πάλλεται από τις γονιμότερες ευαισθησίες».

  • Βέβαια και τώρα είναι απορημένα τα μάτια των ξένων, αλλά για άλλους λόγους και με πάμπολλες απορίες, που οι περισσότερες αφορούν στον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ.

—Τι είναι τελικά ο Τραμπ; – Η μετεμψύχωση του «Μέγα Μάγου» στρατηγού Φόρεστερ και αρχηγού της Κου – Κλουξ – Κλαν;  – Μια «επανεμφάνιση» του Μουσολίνι αλά αμερικανικά; Μήπως ένας «ξεμωραμένος» με συμπτώματα παλιμπαιδισμού, το παιδάκι δηλαδή που μουτρώνει και χτυπάει το πόδι κάτω γιατί του παίρνουν το παιγνίδι του;  Όλα αυτά μαζί ή μήπως τίποτα απ’ όλα αυτά;

—Η απάντηση είναι απλή: τον Τραμπ δεν τον θέλει πλέον το σύστημα. Είναι αυτές οι εταιρίες – κολοσσοί και βιομηχανίες που διαφεντεύουν την υφήλιο. Ο ίδιος το ξέρει και το πιθανότερο είναι ότι οι λόγοι του απευθύνονταν μάλλον σ’ αυτές και όχι στους ψηφοφόρους του.

—Οι πρώτες απορίες δημιουργήθηκαν στους οπαδούς του από το γεγονός ότι ξαφνικά, πριν τις εκλογές, παρουσιάστηκαν κάποιες σεξουαλικά παρενοχλημένες από αυτόν κυρίες, πριν 15 – 20 χρόνια, για να τον καταγγείλουν τώρα!  Επίσης, εντελώς συμπτωματικά όλες οι επιστολικές ψήφοι ήταν υπέρ του Μπάιντεν. Αλλά και εντελώς απρόσμενα και … δημοκρατικά το CNN κατέβασε τον διακόπτη αφαιρώντας στον αέρα τον λόγο από τον άνθρωπο που στο κάτω – κάτω ήταν επίσημα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

—Θα πει κάποιος ότι ο λόγος του ήταν εμπρηστικός. Κάποιος άλλος ότι τον ψήφισε ωστόσο η μισή Αμερική. Και κάποιος τρίτος πιθανόν να επικαλεσθεί τα λόγια του επιφανούς Γάλλου φιλοσόφου, εγκυκλοπαιδιστή και εκ των προπαρασκευαστών της Γαλλικής Επανάστασης Φραγκίσκου Βολταίρου:  «Δεν συμφωνώ με τις ιδέες σου, αλλά θα παλέψω έως θανάτου για να ακουστούν ελεύθερα»!!

—Ο απερχόμενος Τραμπ πολεμήθηκε για πολλά εκτός από ένα:  για το ότι δεν «δημιούργησε» πολεμική σύρραξη πουθενά!  Μήπως όλες οι φωναχτές κατηγορίες εναντίον του συμπυκνώνονται σ’ αυτήν την μία, την ανείπωτη;

—Το τραγικό γεγονός είναι ασφαλώς αυτοί οι νεκροί κατά την διάρκεια εισβολής στο Καπιτώλιο από εξαγριωμένους ψηφοφόρους του. Πού όμως πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός;  Ο Τραμπ ή το σύστημα;

—Ποιός είναι τελικά ο – απολύτως απολίτικος – Τραμπ, – Ένας παράφρων ή ένας ανυπάκουος, οικονομικά απολύτως ανεξάρτητος, καθότι δημιουργός της δικής του αυτοκρατορίας; Απίστευτα δημιουργική πάντως τέτοια παραφροσύνη!

—Κατά καιρούς έχει συζητηθεί η δηλωμένη ανοιχτά αδυναμία του για τον Ερντογάν, ο οποίος παρεπιπτόντως παίζει στα δάχτυλα του ενός χεριού του, όλη την Ευρώπη. Παρασκηνιακά ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι το αγαπημένο παιδί και της Γερμανίας. Αυτή είναι η αλήθεια, αμακιγιάριστη.

—Μέσα σε όλα τα τεκταινόμενα, τα συνήθως δραματικά, θα έπρεπε να απομονώσουμε ένα, κορυφαίας τραγικότητας, συμβάν:  την δολοφονία δύο γονέων από το ίδιο το παιδί τους, εξαιτίας της παρακολούθησης του εφήβου ενός παιγνιδιού στο διαδίκτυο!!  Η δολοφονία ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ και ύστερα ακολούθησε όπως πάντα η ροή της επικαιρότητας.

Και δεν ακούστηκε ως τώρα αν κάποιος απαγόρευσε το φονικό παιγνίδι! Αν ο διακόπτης έκλεισε δια παντός αυτό το αποτρόπαιο πρόσωπο του Internet!! Έτσι όπως έσπευσε να το κάνει στον Τραμπ, με το instagram και το twitter του.

Έτσι όπως «έκλεισε» τον δρόμο για την εξουσία στον Τραμπ ανοίγοντας την οδό για έναν νέο διχασμό της Αμερικής. Με …  δημοκρατικές διαδικασίες εννοείται.

—Μήπως τελικά πίσω από την υπερ – κραυγάζουσα δημοκρατικότητα, κρύβεται ο πιο ακραίος φασισμός; Με σκοπό πάντα το ατέρμονο κυνήγι της εξουσίας ή του υλιστικού κέρδους… Μήπως;

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement