Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Λίγη» για την Πάτρα

Απογοήτευση προκάλεσε η τελετή έναρξης με ελάχιστες εξαιρέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυστυχώς το Πατρινό Καρναβάλι δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του κορωνοϊού, καθώς αν και διαφαινόταν πως φέτος τίποτε δεν θα θύμιζε τα προηγούμενα χρόνια λόγω του κορωνοϊού η Δημοτική Επιχείρηση «πιάστηκε» απροετοίμαστη παρουσιάζοντας μια τελετή που μάλλον στήθηκε στο… πόδι.

«Φτωχά» πλάνα που σε κάθε περίπτωση δεν αποτύπωναν το μεγαλείο του Πατρινού Καρναβαλιού, κακός ήχος, απουσία των πληρωμάτων και μία αναδρομή χωρίς δομή και πολλές φορές συνοχή σε μία κακή και αρκετά πρόχειρη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του θεσμού.

Σίγουρα, η τελετή έναρξης δεν απηχούσε στο Πατρινό Καρναβάλι, αλλά σε κάποιο άλλο επαρχιώτικο… και πραγματικά αποδείχτηκε πολλή «λίγη» για την πόλη που εδώ και χρόνια επιχειρεί να στηρίξει την εξωστρέφειά της στο θεσμό.

Επίσης, αυτό που πολλοί αναρωτήθηκαν είναι γιατί έπρεπε η τελετή να μεταδοθεί live streaming με τεχνικές… εκπλήξεις, από τη στιγμή που θα μεταδιδόταν διαδικτυακά. Ενδεχομένως τότε να υπήρχε η δυνατότητα διορθώσεων και αλλαγών που θα «έσωζαν» την κατάσταση.

Η τελετή έναρξης διήρκησε μία ώρα (παρουσίαση και συνδέσεις) και μεταδόθηκε από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ενώ υπήρχαν και live συνδέσεις.

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: ΑΝΑΣΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, από κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη, τόνισε: «Η Δημοτική Αρχή, ο Καρναβαλικός Οργανισμός και οι καρναβαλιστές δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν με αστείρευτό κέφι, με φαντασία και ανατρεπτική διάθεση το Πατρινό Καρναβάλι αλλιώς, με την ευθύνη να μην έχουμε διασπορά του κορωνοϊού. Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την συμμετοχή και την μαζικότητα, όμως οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί θα φθάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε Πατρινό, σε κάθε φίλο του Πατρινού Καρναβαλιού, σε όλη την Ελλάδα και τον Κόσμο διαδικτυακά μεταφέροντας ανάσα χαράς και αισιοδοξίας παντού.

Αυτή την περίοδο δεν μένουμε παθητικοί. Αναστοχαζόμαστε όλοι. Καρναβαλιστές, αρχηγοί πληρωμάτων, νεολαία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όλη η πόλη ενωμένη βάζει τα θεμέλια για το Καρναβάλι των επόμενων χρόνων.

Καλούμε όλους τους Πατρινούς να συμμετέχουν διαδικτυακά και να γίνει όλη η πόλη, όλη η Ελλάδα, ένα πλήρωμα».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έριξε σοκολάτες, ενώ τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Δήμου (ντόμινο και καβαλιέροι) χόρευαν ζωντανεύοντας τον ιστορικό χορό των Μπουρμπουλιών.

ΗΡ. ΚΟΥΡΗ: ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Λίγο πριν η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή χαιρέτισε αναφέροντας: «το Καρναβάλι είναι η χαρά της ζωής. Και ξέρετε τι σημαίνει η χαρά της ζωής; Σημαίνει πασχίζω, αγωνίζομαι, πεισμώνω, ζω και ξεπερνώ κάθε δυστυχία. Φέτος θα ζήσουμε ένα Καρναβάλι διαφορετικό. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο έρωτας. Ο έρωτας γεννιόταν και δημιουργούνταν σε αυτό, στην εποχή μας έχει απλωθεί στους δρόμους. Έχει απλωθεί στους δρόμους χάρη στα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην Πάτρα έχουμε το ζωντανό Καρναβάλι της Ελλάδας. Καλό Καρναβάλι!».

ΤΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ Η ΤΕΛΕΤΗ

Η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού άρχισε με τους δυο τελάληδες, τη Μαρία Αγουρίδη και τον Γιώργο Λογαρά έξω από το Δημοτικό Θέατρο να «φιλονικούν» χιουμοριστικά και καρναβαλικά για το ποιος από τους δυο είναι ο Τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού: ο παλιός ή ο νέος;

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Ιάσονας Τσιόλης παίρνοντας τη σκυτάλη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και όλους τους τηλεθεατές και αναφέρθηκε στο προηγούμενο Καρναβάλι που δεν ολοκληρώθηκε. Από αυτό το Καρναβάλι προβλήθηκε ένα βίντεο ξυπνώντας μνήμες από τις περσινές εκδηλώσεις.

Η τελετή διανθίστηκε με τραγούδια καρναβαλικά, τα οποία ερμήνευσε ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας. Τον δικό τους χορευτικό τόνο έδωσαν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Εμβόλιμα στα δρώμενα, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά που ξετυλίγονταν στο Δημοτικό Θέατρο γίνονταν συνδέσεις σε σημεία που χτυπούσε και χτυπά η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού. Έτσι στην πρώτη σύνδεση με την ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας η παρουσιάστρια Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με το μέλος της Φιλαρμονικής και καρναβαλιστή Θανάση Μανθόπουλο για τις μνήμες του χτες κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και στο 1892 που ιδρύθηκε η εταιρεία.

Η δεύτερη σύνδεση έγινε στην ταβέρνα «Λαβύρινθος» της παλαιάς Πάτρας. Με τον Τζίμη Πολίτη μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας και καρναβαλιστής Δημήτρης Δημισιάνος, ενώ μέλη της Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου έπαιξαν τραγούδια της ταβέρνας.

Στην τρίτη σύνδεση η Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με τον υπεύθυνο του Καρναβαλικού Εργαστηρίου Νίκο Λιβάνη όπου μας μετέφεραν στον πυλώνα δημιουργίας του Καρναβαλιού μας, εκεί που κατασκευάζονται τα άρματα και τα διάφορα στοιχεία και μας αποκάλυψαν τον περσινό Μάγο Καρνάβαλο σε πλήρη κίνηση, τον Καρνάβαλο που πέρυσι δεν προλάβαμε να δούμε.

Στην τέταρτη σύνδεση μεταφερθήκαμε στο στρατηγείο των «Στρατηγών», του πληρώματος 1, ενός από τα πρώτα πληρώματα στην ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού. Ο Τζίμης Πολίτης συνομίλησε με τον Τάκη Πανούτσο και μέλη των Στρατηγών. Ωραία έκπληξη αποτέλεσε η σύνδεση με το συντριβάνι της πλατείας Γεωργίου Α΄ (και όχι της Φοντάνα ντι Τρέβι) όπου ο ένας εκ των δυο τελάληδων, ο Γιώργος Λογαράς βρήκε την περσινή, παρολίγον και φετινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού Μαρία Κυριακοπούλου περίλυπη που δεν μπόρεσε πέρυσι να παρελάσει.

Ακολούθησε ωριαίο μουσικό πρόγραμμα με γνωστά καρναβαλικά τραγούδια και χορευτικές επιτυχίες, ελληνικές και ξένες.

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Τζίμης Πολίτης. Τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement