Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η κολχικίνη στο οπλοστάσιο

Επιστημονικός θρίαμβος της ελληνικής πρωτοπορίας στη μάχη κατά του Covid 19

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Η κολχικίνη είναι το νέο  φάρμακο ηλικίας 100 ετών (σχήμα οξύμωρον) που εντάσσεται πλέον  στο φαρμακευτικό οπλοστάσιο κατά της νόσου covid-19.

Η προσθήκη του συγκεκριμένου φαρμάκου στο πρωτόκολλο θεραπείας κατά του κορωνοϊο, αποφασίστηκε στην  έκτακτη σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων  που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός το απόγευμα του Σαββάτου στην οποία συμμετείχε και ο προεξάρχων της ευρείας έρευνας για την κολχικίνη, καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος.

Το φάρμακο θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 60 ετών καθώς και σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα (σακχαρώδη διαβήτη, ΧΑΠ, καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσος, υπέρταση, παχυσαρκία)  ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες. Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα αποφασίζεται από τον  θεράποντα  γιατρό στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

TI ANΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ «Γ», Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ,Σ.ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ  

«Προλαμβάνει την εξέλιξη»

Η καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο  με  ένα ευρύ δείγμα κλινικών δοκιμών που απέδειξε  πως η χορήγηση της κολχικίνης αμέσως μετά τη διάγνωση (θετικό μοριακό τεστ) αναχαιτίζει τη πορεία της βαριάς εξέλιξης της νόσου.

« Η μελέτη COLCORONA στην οποία συμμετέχει και το ΠΓΝΠ της πόλης σας με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας Μ. Μαραγκό, επιβεβαίωσε την αρχική ιδέα και μελέτη  GRECCO-19.Η μεγάλη πρωτοπορία της συγκεκριμένης 2ης μελέτης COLCORONA έγκειται  στο ότι η  χορήγηση  της κολχικίνης πραγματοποιήθηκε  στο χρόνο μηδέν, τουτέστιν αμέσως μετά τη διάγνωση και πριν ο προσβεβλημένος από την covid-19 χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία. Συγκεκριμένα, το δείγμα της μελέτης που αριθμεί 5000 εθελοντές είναι αρκετό για να διαφανεί ότι η κολχικίνη τροποποιεί τη δυσμενή εξέλιξη της νόσου, έτσι ώστε να μειώνει τους κινδύνους βαριάς νόσησης και κατ΄ αναλογία την θνητότητα. Η ενασχόληση της ομάδας μου με την κολχικίνη σε νόσους της καρδιάς μετράει πολλά χρόνια ώστε  να γνωρίζουμε συνολικά τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της και  να προχωρήσουμε στη μελέτη για  θωράκιση  από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.Η συγκεκριμένη αγωγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει εφησυχαστικά και να παραλείπεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων», δηλώνει στη «Γ» ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Σ.Δευτεραίος.

 

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΧΑΛΗΣ:
«Το φάρμακο των 2 ευρώ, απέδειξε τη δράση του»

«Να θυμίσουμε», επισημαίνει ο καθηγητής  καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Χάχαλης, «πως η ευρεία  έρευνα της κολχικίνης ξεκίνησε αρχικά  10 χρόνια πριν, και απέδωσε στην Καρδιολογική ομάδα των Ελλήνων πρωτοπόρων γιατρών  του Σπύρου Δευτεραίου και του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη παγκόσμια αναγνώριση. Η τότε έρευνα  αφορούσε  στην επιτυχή δράση της Κολχικίνης στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στην κολπική μαρμαρυγή και στην πρόληψη της επαναστένωσης στην αγγειοπλαστική (stent) των στεφανιαίων. Σήμερα η  ίδια ομάδα υπό τον Καθηγητή Σ. Δευτεραίο, πρωτοπόρησε και πάλι,  ερευνώντας  τη θεραπευτική δράση της κολχικίνης ενός φαρμάκου αξίας 2 ευρώ κατά του κορωνοϊού  και απέδωσε έναν επιστημονικό θρίαμβο. Χθες παραγγέλθηκαν από τη Γερμανική κυβέρνηση 200.000 παρτίδες μονωκλωνικών αντισωμάτων  αξίας 400.000 ευρώ σκεύασμα που η θεραπευτική αξία του έχει ελεγχθεί μόνον εργαστηριακά».

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΓΝΠ

«Η ελληνική πρωτοβουλία από τη συγκεκριμένη ομάδα,  μελέτης του μηχανισμού επίδρασης  της κολχικίνης κατά του της νόσου covid -19  ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου 2020 και γύρω στα μέσα Μαρτίου ακολούθησε η καναδική μελέτη», τονίζει ο καθηγητής Χάχαλης. Η  συγκεκριμένη μελέτη  αφορούσε  στη παρατήρηση επί των κλινικών δοκιμών της  αντιφλεγμονώδους δράσεως της ουσίας Κολχικίνης επί των ασθενών της νόσου Covid -19.

H Καρδιολογική και η Παθολογική κλινική του ΠΓΝΠ μετείχαν στην μελέτη και  σύμφωνα με τον κ. Χάχαλη που μετείχε ως διευθυντής τότε της καρδιολογικής του ΠΓΝΠ  η κολχικίνη ήταν πολλά υποσχόμενη κατά του κορωνοϊου στην τότε συνέντευξή του  στην «Γ».

Ο ίδιος υποστηρίζει και τώρα  πως ο  συγκεκριμένος ιός απεδείχθη ότι δεν  πλήττει μόνον τους πνεύμονες αλλά δυστυχώς και  το μυοκάρδιο είτε πρωτογενώς είτε εξ’ αιτίας της οξείας πνευμονίας που προκαλεί. «Οι επικίνδυνες καρδιαγγειακές επιπλοκές που συνδέονται με την Covid-19, οφείλονται είτε στην έντονη φλεγμονώδη αντίδραση που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι του κορωνοϊού, είτε στην έλλειψη οξυγόνου να  φθάσει στην καρδιά λόγω δυσλειτουργίας των πνευμόνων. Γνωρίζαμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολχικίνης στο μυοκάρδιο. Για  αυτό και η ίδια ομάδα πρωτοστάτησε μελετώντας  τη συμπεριφορά του ιού στα κύτταρα και είδαν πως δρα η κολχικίνη. Χαρακτηρίζω το αποτέλεσμα της έρευνας επιστημονικό θαύμα» τονίζει. Σε ερώτηση αν έγιναν κλινικές δοκιμές στο ΠΓΝΠ δηλώνει, πως δεν έγιναν σε μεγάλη κλίμακα γιατί η έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί για να αποδειχθεί το κλινικό όφελος στη νόσο».

 

ΣΤΗ  2η ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Πρωτοστατεί ο Μάρκος Μαραγκός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, Γ. Γιαννόπουλο  και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και στην Πάτρα ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός.

Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη – την GRECCO-19 – με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA).

 

 

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement