Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δεν είναι όλοι για τα Πανεπιστήμια»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μιλά στη «Γ» για το προς ψήφιση ν/σ του Υπ. Παιδείας, για τις 100 πρώτες μέρες της θητείας του και το τί σχεδιάζει για τη σύνδεση με την πόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Συνέντευξη στην Τέτα Γιαννάρου

Δυναμικό προφίλ μιας έντονης πληθωρικής προσωπικότητας με δυνατό «στίγμα» λόγου. Σκληρός διεκδικητής μάχεται μέχρις εσχάτων για ό,τι θεωρεί δίκαιο αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών. Το όλοι μαζί, αποτελεί πάγια θέση του.

Θεωρεί ότι τίποτα δεν καταφέρνει κάποιος μόνος του και αποτελεί φιλοσοφική του θεώρηση το «ισχύς εν τη ενώσει». Με λόγο καταιγιστικό και χειμαρρώδη, λέει τα πράγματα µε το όνοματους, κάνει αντισυμβατικές προτάσεις που μπορεί να θίγουν σχέσεις που θεωρεί πελατειακής μικροπολιτικής, όπως η αντί-θέση του για την ύπαρξη Τμημάτων ΑΕΙ σε κάθε πόλη, αφού πιστεύει ότι πλήττει την εξέλιξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της «γραμμής» το Πανεπιστήμιο Πατρών, κέρδισε τις θέσεις νέων μελών ΔΕΠ που διεκδικούσε, χρηματοδότηση και συνεχίζει να διεκδικεί το απόλυτο δέον γενέσθαι. Θεωρεί πως διεκδικήσεις με αποτέλεσμα και συγκεκριμένες ενέργειες που έλυσαν χρονίζοντα θέματα, οφείλονται κατά μείζονα λόγο στους Αντιπρυτάνεις και «νόμος» είναι οι αποφάσεις της Συγκλήτου.

Διαφωνεί με το ν/σ υπαγωγής της Ομάδας Προστασίας και Φύλαξης στην ΕΛ.ΑΣ. πλην στην απευκταία περίπτωση που γίνει νόμος, θεωρεί ότι οφείλουμε σεβασμό στους νόμους και στους θεσμούς, γιατί έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Πιστεύει ότι επιβάλλεται η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και θεωρεί υποχρέωση της Πολιτείας στην κοινωνία, μια αξιοπρεπή μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ο λόγος για τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, που ξεδιπλώνει θέσεις και σχέδια μιλώντας εφ΄ όλης της ύλης στη «Γ».

«Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΝΑ ΑΡΘΕΙ»

-Η αστυνομική φρούρηση των ΑΕΙ μια ανάσα πριν να γίνει τετελεσμένο με τη ψήφιση του ν/σ.Πως θα διαχειριστείτε τη νέα πραγματικότητα με δεδομένη την αντίθεσή σας σε αυτή τη μορφή φρούρησης;

«Είναι σαφώς απευκταία αυτή η λύση. Η συγκεκριμένη διάταξη θεωρώ πως πρέπει να αρθεί, έστω και στο παρά πέντε, πριν γίνει νόμος. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ψήφισε ομοφώνως την άρση της. Θεωρώ αντιδεοντολογική με βάση την υφιστάμενη κουλτούρα των Πανεπιστημίων και παράλληλα αντιπαραγωγικήτη σύσταση Ομάδας Προστασίας και Φύλαξης των ΑΕΙ που να υπάγεται στην Αστυνομία και όχι στη Σύγκλητο ή στον Πρύτανη. Η παρουσία ενός τέτοιου σχήματος στα Πανεπιστήμια δεν θεωρώ ότι θα βοηθήσει  αλλά μάλλον θα οξύνει τα προβλήματα. Ναι, χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης όμως  το υπαρκτόπρόβλημα δεν επιλύεται έτσι. Εύχομαι, η συγκεκριμένη διάταξη να μην γίνει νόμος.Αν παρά ταύτα ψηφιστεί, οφείλουμε σεβασμό σε νόμους καιθεσμούς. Γιατί έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία».

«ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ»

-Αντιτίθεστε με τη διάταξη περί ισότιμης αντιμετώπισης των εργασιακών δικαιωμάτων αποφοίτων Κολεγίων και Ελληνικών ΑΕΙ. Θα συνεργαστείτε με τα Επιμελητήρια;

«Το Πανεπιστήμιο από τη φύση του έχει προσανατολισμό τη συνεργασία. Είμαστε ανοιχτοί να συνεργασθούμε με τα Επιμελητήρια για να βρεθεί μια λύση. Η Σύγκλητος κατά πλειοψηφία και εγώ προσωπικά,ζητήσαμε την άρση της διάταξης βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων Κολεγίων από τα Επιμελητήρια και μάλιστα χωρίς εξετάσεις, εξομοιώνοντας με τους  αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ».

«ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΒΑΣΗ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΜΕΤΕΛΥΚΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

-Μείζον ζήτημα η εισαγωγή με εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία που οδηγεί σε αθρόα εισροή και νομοτελειακά στην υποβάθμιση των ΑΕΙ. Σας βρίσκει σύμφωνο η νέα διάταξη του ν/σ επί του συγκεκριμένου;

«Η ύπαρξη βάσης είναι απολύτως απαραίτητη, χρήσιμη και αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα τόσον για τους υποψήφιους και όσο και για τη διασφάλιση της εξέλιξης και της ποιότητας σπουδών των Πανεπιστήμιων. Είναι καιρός να πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Ειδικότερα τώρα σε αυτή την πολυμέτωπη κρίση που δεν αφήνει περιθώρια και δεν επιδέχεται άλλων αναβολών. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσους πολλούς εισακτέους χωρίς ορισμένη διάρκεια σπουδών, γιατί είναι προφανές πως απορυθμίζεται το όλο σύστημα. Δεν είναι πάντα λύση, η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα οφείλουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες ευκαιρίες προς όφελος των νέων και της κοινωνίας. Προκαλεί εντύπωση ότι κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμιαζητάνε μείωση των εισακτέων και τώρα που προτείνεται, αντιδρούν φοβικά.Η χώρα χρειάζεται Πανεπιστήμια ισχυρά με επάρκεια προσωπικού και υποδομές. Αυτά δεν μπορεί να προσφερθούν αν έχουμε Τμήματα σε κάθε πόλη με κριτήριο την ικανοποίηση των πελατειακών αιτημάτων χωρίς να απαντηθούνερωτήματα, όπως πόσους φοιτητές μπορεί να υποστηρίξει η πολιτεία, πόσους αποφοίτους και σε ποιες επιστήμες χρειάζεται η Αγορά;Η Πολιτεία οφείλει στη κοινωνία την οργάνωση μιας άριστης μεταλυκειακής εκπαίδευσης η οποία θα εξασφαλίζει προσόντα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση».

«Ο,ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ, ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ»

– Το κρίσιμο σημείο των 100 ημερών στην «πλοήγηση» του Πανεπιστημίου Πατρών έφτασε. Ποιος ο συνολικός απολογισμός και ποιοι οι νέοι στόχοι και η στρατηγική επίτευξής τους;

«Αναλάβαμε την Πρυτανεία σε μια αντικειμενικά πολύ δύσκολη εποχή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών βίωνε με ασφυκτικό τρόπο το απότοκο της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου  που επέφερε σωρεία προβλημάτων και δημιούργησε ανάσχεση της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος.Επιπρόσθετα έπρεπε να διαχειριστούμε μια νέα πρωτόγνωρηκατάστασηλόγω της ανηλεούς επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού.Εξ αποστάσεως διδασκαλία χωρίς τη μέθεξη της δια ζώσης  διδασκαλίας. Ο  Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Δ. Μαντζαβίνος δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το Διδακτικό προσωπικό έδωσε τα πάντα για να καλύψει το έλλειμα της φυσικής παρουσίας ανταποκρίθηκαν  οι φοιτητές μας και καταφέραμε  από κοινού μια ευσταθή ισορροπία.

Επιπρόσθετα έπρεπε να διαχειριστούμε το όλο πλέγμα αυτής της κατάστασης όπως το έλλειμμα νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και την ελλιπή χρηματοδότηση. Είναι αλήθεια ότι διεκδικήσαμε και παλέψαμε όλοι μαζί, για τις πρόσθετες θέσεις και από 12 πετύχαμε να πάρουμε 35.Σαφές ότιδεν κατάφερα, καταφέραμε. Είναι σημαντικό ότι μπήκε σε τροχιά επίλυσης το χρονίζον θέμα των φοιτητικών εστιών όπου διέμεναν και φοιτητές που δεν εδικαιούντο. Ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής  Μέριμνας Μ. Μαραγκός έκανε αγώνα για να μπουν τα πράγματα σε τάξη. Εν κατακλείδι να επισημάνω πως δεν είναι κρίσιμο σημείο οι 100 μέρες. Είναι μόνον η αρχή. Σημασία έχει ο συνολικός χρόνος αυτής της Πρυτανείας. Θα παλέψουμε για να επιλυθούν τα προβλήματα και το Πανεπιστήμιο Πατρών να βρίσκεται σε συνεχή ανέλιξη και να παίζει καθοριστικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων»

 

Μνημόνιο συνεργασίας με την CISCO, βήμα το Παράρτημα

-Έχετε υποσχεθεί σύζευξη Πανεπιστημίου-Πόλης με ζητούμενο μια πολυδιάστατη και πολυσχιδή ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός των δράσεων σας;

«Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται. Θα πράξουμε ότι υποσχεθήκαμε αρχίζοντας με την εγκαθίδρυση του θεσμού: «Εβδομάδα του πρωτοετή φοιτητή». Η υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών να γίνει υπόθεσης της  πόλης, της  περιφέρειαςκαι των  φορέων. Το ίδιο και για τις ορκωμοσίες που γίνονται 3-4 φορές.Θα ανοίξουν  τα αμφιθέατρά ενισχύοντας το θεσμό του ακροατή φοιτητή. Σε όλους τους σχεδιασμούς το αποτέλεσμα των δράσεων είναι εφικτό μόνον με την πολύτιμη αρωγή των Αντιπρυτάνεων. Σε ότι σχετίζεται με Οικονομικά βαρύ εκτόπισμα ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού Δ. Σκούρας. Σύντομα θα βγει η εργολαβία για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και αγορά ποδηλάτων στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός περιαστικού πάρκου. Το Πανεπιστήμιο δεν θα είναι πια σιωπηλό στα μεγάλα θέματα της πόλης,φυσικό αέριο, δρόμος Πατρών-Πύργου, απορρίμματα, εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το  1821. Συγκεκριμένα, προτείνουμε μία δράση στα πλαίσια της Επιτροπής το Πανεπιστήμιο επιστρέφει στη Πόλη, που θα φέρει το Πανεπιστήμιο στον ιστορικό χώρο της Κορίνθου, στο Παράρτημα. Στόχος να μετατραπεί σε χώρο ανάδειξης της ιστορικής μνήμης με φιλοξενία μέρους του ιστορικού αρχείου του Πανεπιστημίου, που θα αφηγείται την δημιουργία και την άφιξη του πριν 56 χρόνια και πολιτιστικών εκδηλώσεων με αξιοποίηση του αμφιθεάτρου. Όλοι μαζί Δημοτική Αρχή, Πανεπιστήμιο και φορείς πρέπει να πάψουμε να είμαστε φοβικοί απέναντι στην Ιστορική Μνήμη που δεν έχει ιδιοκτήτες. Τέλος, να πω πως σύντομα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στην οποία συνεισέφερε ουσιαστικά ο Αντιπρύτανης Π. Δημόπουλος μεταξύ του Πανεπιστημίου και της εταιρείας CISCO, που  θα ανοίξει προοπτικές ευρυτέρων συνεργασιών. Ναι πιστεύω ότι Πανεπιστήμιο και Φορείς μπορούν και πρέπει να προσελκύσουν επενδύσεις.»

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement