Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

H ευκαιρία για ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση- Της Κατερίνας ΓΡ. Σολωμού

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η οικονομική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων είναι και για τη χώρα μας ο μεγάλος πονοκέφαλος της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία που έπληξε τον πλανήτη.  Οι αλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ραγδαίες. Τίποτε δεν είναι σήμερα  το ίδιο  και σίγουρα τίποτε δεν θα είναι το ίδιο αύριο, οπότε και θα φανούν σε όλο το εύρος τους τα αποτελέσματα της σαρωτικής επέλασης του κορωνοϊού.

Η επόμενη μέρα δεν είναι μακριά. Και δεν έχουμε περιθώρια για λάθη και αστοχίες ή για  νέα  αδιέξοδα με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Σε οικονομικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι οι  μεγάλοι χαμένοι από όλη αυτή την περιπέτεια, θα είναι οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που ήδη  βιώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης σε μια κοινωνία εξαντλημένη από τη δοκιμασία του κορωνοϊού.

Η ορθολογική  αξιοποίηση του οικονομικού πακέτου από το Ταμείο Ανάπτυξης για τη χώρα μας, αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε οικονομικό επίπεδο,  επιβάλλουν την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων  που θα βοηθήσουν την ανόρθωση του κοινωνικού ιστού στη βάση ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει αφενός να στηρίξουμε τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα ώστε να επανακάμψουν όσο το δυνατόν  πιο γρήγορα, αφετέρου να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Να επικεντρωθούμε δηλαδή σε μια παραγωγική μεταρρύθμιση στηριγμένη:

  • Στη νέα τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μετασχηματισμό της οικονομίας και της εργασίας και σε αύξηση της παραγωγικότητας. Ο τομέας της τεχνολογίας άλλωστε και η σημασία του, είναι κάτι που αναδείχθηκε όσο ποτέ στο διάστημα της πανδημίας. Παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας να μετασχηματιστούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.
  • Στην στήριξη της πράσινης ενέργειας που έχει στόχο τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας καθώς, όπως έδειξε και η πανδημία, οι κλάδοι της βιομηχανίας και της μεταποίησης που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό στηρίζουν την απασχόληση και τα εισοδήματα και αντισταθμίζουν τις απώλειες από τους κλάδους των υπηρεσιών όπως πχ του τουρισμού.
  • Στην στήριξη και μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, τις διεθνείς αγορές με ποιοτικά, χαμηλού κόστους, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Στη σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να αναπτυχθούν γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία.
  • Στους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας και μεταφορών, τομείς οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να καταγράψουν σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες.
  • Στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανθρώπων του εμπορίου και της αγοράς . Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να  ενισχυθούν ώστε να μπουν σε μια μετασχηματιστική τροχιά, επικεντρωνόμενες στην επιχειρηματική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
  • Στην ενίσχυση του τομέα της υγείας η τεράστια σημασία του οποίου αποδείχθηκε όσο ποτέ στον καιρό της πανδημίας

Στόχος είναι να μη σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κοινωνική ανταποδοτικότητα, δημιουργία προϋποθέσεων για θέσεις εργασίας.

Χρόνια τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου αλλά και για την ανάγκη πόρων για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνουν την ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού της οικονομίας, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης βασισμένης σε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Σε  αυτό δεν χωρούν ούτε πειραματισμοί ούτε πολιτικοί μονόλογοι. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο στη βάση του διαλόγου και των αναγκαίων πολιτικών  συναινέσεων.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας

Άρθρα-Συνεργασίες

Κρυπτονομίσματα, εταιρείες και… απάτες-Του Στάθη Κατσαντά

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το ξεκίνημα του 2021, το 1ο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), στα social media πραγματοποιείται ένας «βομβαρδισμός» σχετικά με τα εύκολα, γρήγορα και σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η επένδυση σε κρυπτονομίσματα σε όλο τον κόσμο.

Η έντονη διαφήμιση που γίνεται από όλες αυτές τις εταιρείες που «επενδύουν» σε κρυπτονομίσματα, ενισχύεται και από τις δηλώσεις (αν είναι πραγματικές) μεγάλων επενδυτών ανά τον κόσμο, και κυρίως από επιχειρηματίες με μεγάλες εταιρείες, που δήθεν επενδύουν δισεκατομμύρια στον «νέο ιό του πλουτισμού», που αφορά το κινέζικο κρυπτονόμισμα.
Το συγκεκριμένο εμφανίζεται να έχει την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης και διαφημίζεται έντονα πως όσοι επενδύουν τα χρήματά τους σε αυτό, θα τα πολλαπλασιάσουν.
Επίσης, γνωστός επιχειρηματίας της παγκόσμιας οικονομίας διατείνεται ότι θα πουλάει τα προϊόντα του με αντίκρισμα boitcoin. Δεν γνωρίζουμε αν θα δεχόταν να ανταλλάξει τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα με δικά μας αντίστοιχα προϊόντα αγροτικής παραγωγής, όπως μαρούλια, ελιές, πορτοκάλια.
Ζούμε σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος, λόγω του COVID-19, περνάει πολλές ώρες στον χώρο του κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να ασχολείται περισσότερο με τα «σόσιαλ μίντια» και ενδεχομένως να παρασύρεται, ρισκάροντας τις όποιες οικονομίες του.
Οφείλουμε να επισημάνουμε όμως πως θέλει ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή κάθε τέτοιο εγχείρημα.
Υπάρχουν εταιρείες που σου προτείνουν να καταθέσεις ένα μικρό ποσό (250€ για παράδειγμα), υποσχόμενες ότι θα δει ο επενδυτής σύντομα το ποσό αυτό να πολλαπλασιάζεται. Υπάρχουν άλλες που λειτουργούν ως «πυραμίδες». Σου προτείνουν να καταθέσεις τα 250€ και αν φέρεις και άλλον καταθέτη στην πλατφόρμα, τότε το αρχικό ποσό κατάθεσης αυξάνεται με «μπόνους» κατά 200%, με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερες επιτυχίες. Ενώ στον υποδεικνυόμενο καταθέτη, κάνουν δώρο «μπόνους» 100% της κατάθεσής του αντίστοιχα.
Όλα αυτά όμως, δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα, ούτε και τόσο… ακίνδυνα. Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων, έστω και λίγων αλλά αναγκαίων, για τον μέσο πολίτη είναι μεγάλος. Και δυστυχώς, το χαοτικό τοπίο των social media είναι τόσο μεγάλο που ο πραγματικός έλεγχος είναι πολύ δύσκολος ή και αδύνατος.
Σύμφωνα με καταγγελία συγκεκριμένου επενδυτή που ρισκάρισε το ποσό των 250€, τα χρήματά του σε 14 μόλις μέρες έγιναν 680€. Αλλά… δεν είναι και διαθέσιμα! Ο συγκεκριμένος πολίτης, έχοντας κάποια στοιχεία προσέγγισης με την εταιρεία και τους «συμβούλους» της, κάνει προσπάθεια αποκατάστασης της ζημίας του, όχι τόσο γιατί πιστεύει πως θα βρει άκρη, αλλά κυρίως για να αναδείξει στη συνέχεια την εμπειρία του και να προσπαθήσει να προστατεύσει άλλους πολίτες.
Πιστεύουμε όμως ότι και η Πολιτεία, με τις αρχές ελέγχου που έχει, οφείλει να παρέμβει, να διερευνήσει και να ελέγξει όλες τις διαφημίσεις που «αναρτώνται» στα δημοφιλή social media.
Ωστόσο, μία απλή συμβουλή είναι η εξής: Όταν ακόμα και παγκοσμίως θεσμοθετημένα επενδυτικά «εργαλεία», όπως τα Χρηματιστήρια, ξέρουμε καλά ότι μπορούν να δημιουργήσουν «φούσκες», τότε οι πολλοί και διάφοροι «κρυπτοεπενδυτές» του διαδικτύου, μάλλον δημιουργούν… «τσιχλόφουσκες».
Όλες οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν στην εμφάνιση του προφίλ τους, τον αριθμό άδειας λειτουργίας τους ώστε ο καθένας να γνωρίζει με ποιόν συνεργάζεται. Όχι λοιπόν στις «κρυπτοεταιρείες χωρίς ταυτότητα».
Όλα, όμως, επαφίονται και στην ατομική ευθύνη του καθενός. Όπως και η προστασία από τον covid-19…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια θλιβερή επέτειος και άλλα- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

-Δυστυχώς ένας χρόνος συντροφιά με τον απρόσκλητο αόρατο ιό. Και κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα συνεχίσει το κορωνο-σίριαλ. Μια θλιβερή επέτειος, μια περιπέτεια που συνεχίζεται…

– Καλή υπομονή μαζί με την ευχή Καλή Σαρακοστή

-Τσικνοπέμπτη – Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα θα γιορταστούν μάλλον κεκλεισμένων των θυρών

-Μεγάλο πρόβλημα και για τον χαρταετό. Τον χτύπησε και αυτόν ο κορωνοϊός

-Οι Μεταλλάξεις τρέχουν ποιο γρήγορα και από τους επιστήμονες

– Κάποτε θα κουραστεί. Και μόνος του θα εξαφανισθεί

-Τότε θα εμφανισθεί ένας άλλος ποιο ισχυρός ιός, ο οικονομικός.

-Αυτός δεν αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο της ελευθερίας γιατί θα υπάρχει η αθεράπευτη ανεργία

– Η οποία θα μεταλλάσσεται ολοταχώς σε πείνα

-Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι μετά χαράς εμβολιάστηκαν και ολίγον ξεθάρρεψαν

-Προσοχή από κανένα έκτακτο ισχυρό κορωνο-ρίχτερ, ο Θεός να βάλει το χέρι του

-Το έλα να δεις έγινε μέσα στη Βουλή. Θύμιζε ποδοσφαιρική κερκίδα τρίτης εθνικής

-Ο πολιτικός πολιτισμός ήταν απών μέσα στην αραιοκατοικημένη Βουλή

-Κυριάκος και Αλέξης, με το δικό τους επικοινωνιακό ταλέντο προσπαθούσαν να  ξεκαθαρίσουν και να λύσουν διάφορα ορατά και αόρατα

-Επιτέλους εδώ και τώρα η φωνή έσπασε την σιωπή

-Συνωστισμός ηθοποιών για να αποκαλύψουν χωρίς φόβο και να καταγγείλουν των εσωτερικό τους καταστροφικό ηθοποιό-εχθρό

-Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται

– Στα σκαριά και το εμβόλιο-διαβατήριο

– Όποιος θα το έχει, εύκολα θα ταξιδέψει και δεν θα κινδυνεύει στις διακοπές το καλοκαίρι

-Ο Σουλτάνος συνεχίζει την στρατιωτική του επίδειξη  στην θάλασσα των νησιών

-Το όνομα Αιγαίο τον ενοχλεί γιατί είναι γνήσια Ελληνικό

-Μεγάλη άσκηση με ονοματεπώνυμο «Γαλάζια Πατρίδα». Όνειρο απατηλό θερινής νυκτός

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Κυκλική οικονομία, παράθυρο στο μέλλον- Του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις τελευταίες μέρες άνοιξε στην πόλη η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά και την χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου διαλογής. Αλήθεια η διαχείριση των απορριμμάτων έπρεπε να απασχολεί την πόλη ευκαιριακά; Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που η πόλη έχει θέσει για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων; Ποια ενημέρωση και κίνητρα έχουν δοθεί στους δημότες για να ενισχυθεί η  ανακύκλωση που τα τελευταία 6 χρόνια έχει μειωθεί δραματικά; Ποια η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία; Αυτές οι ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις.

 

Η διαχείριση των αποβλήτων έρχεται να βρει πλέον σύμμαχο, το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου, να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους. Πράγματι το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας δεν αποτελεί εύκολο επίτευγμα. Με την αποτελεσματική ανάπτυξη των διαθέσιμων μέσων και στρατηγικών, οι δήμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ευέλικτη μορφή τους ως κοντινότερος βαθμός εξουσίας στον πολίτη. Αυτή η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει τους δήμους σε επίσπευση μετάβασης στην κυκλική οικονομία.

 

Σε άλλα κράτη της Ευρώπης έχουν διαμορφωθεί 5 βασικοί άξονες σχεδιασμού και υλοποίησης του  μοντέλου. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαχείριση της γνώσης. Τα εργαλεία γνώσης αναπτύσσονται και διαδίδουν πληροφορίες μέσω της έρευνας στους δήμους, τις επιχειρήσεις και τους δημότες. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Αυτή είναι η διαδικασία απόκτησης προϊόντων ή υπηρεσιών με σκοπό τη βέλτιστη (επανα)χρησιμοποίηση προϊόντων, ανταλλακτικών και υλικών με στόχο να επιμηκυνθεί το τέλος «ζωής» τους. Μέσω των δημόσιων συμβάσεων, ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει την αγοραστική του δύναμη επηρεάζοντας και τονώνοντας την παραγωγή κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ο τρίτος άξονας αφορά τη διαμόρφωση  νομικού πλαισίου όχι μόνο από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και από τον ίδιο το δήμο με απαλλαγές τελών σε επιχειρήσεις που παράγουν ή χρησιμοποιούν προϊόντα κυκλικής οικονομίας.

 

Τέταρτος άξονας η χωρική σχεδίαση. Μέσω χωροταξικού σχεδιασμού, οι δήμοι μπορούν να διαιρέσουν και να ταξινομήσουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων κυκλικής οικονομίας, όπως για το δήμο μας στο ΒΙΟΠΑ με κίνητρα εγκατάστασης στην περιοχή. Πέμπτος και τελευταίος άξονας η αλληλοϋποστήριξη επιχειρήσεων μέσω της συνεργασίας τους στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη έως το 2030 θα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 700.000 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας κατά 0.5% στο συνολικό ΑΕΠ της Ε.Ε.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να διευρυνθούν οι ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας για την πόλης μας. Το ξεκίνημα θα είναι δύσκολο αφού το νομικό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση. Οφείλει η Πάτρα να πειραματιστεί και να καλλιεργήσει κλίμα ανάπτυξης ευκαιριών και δραστηριοτήτων σε αυτό τον τομέα αποτελώντας πανελλαδικό παράδειγμα εμπειρίας με τα οφέλη να είναι πολλαπλά. Ο στόχος υγιούς διαβίωσης θα είναι πιο εφεκτικός χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το παρόν αλλά περισσότερο το μέλλον των επόμενων γενιών.

 

 

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

 

Μέλος συντονιστικού Ώρας Πατρών

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα