Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα επιστολή- παρέμβαση Πελετίδη στον Πρωθυπουργό για την παραχώρηση της έκτασης για την δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από έξι και πλέον επιστολές και συναντήσεις στα Υπουργεία παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα του Δήμου Πατρέων για την παραχώρηση της έκτασης στον Ριγανόκαμπο προκειμένου να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με νέα επιστολή- παρέμβασή του στον Πρωθυπουργό επανέρχεται στο θέμα και ζητά την παραχώρηση της έκτασης.
Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), ο Δήμαρχος αναφέρει:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Από το 2014 ο Δήμος μας έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να τον διαμορφώσουμε σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο), αθλητισμού και πολιτισμού, όπως προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (Γ.Π.Σ. ΦΕΚ 358/30-12-2011).
Πρόκειται για το τμήμα ΑΒΚ 805Α Δημοσίου Ακινήτου -παλαιός σκουπιδότοπος Πάτρας-, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 28 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.
Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 7-9-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7, αρθρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε.
Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.
Αναφορικά με την κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό ΑΝ και ΔΑ.
Από το 2015 έχουμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές υπ’ όψιν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, του Πρωθυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργών της προηγούμενης και της τωρινής Κυβέρνησης.
Επίσης, έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (326/3-05-2017) για το θέμα.
Το 2019 λάβαμε τη διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ότι σύντομα θα διαμορφωνόταν πρόταση για την απόδοση της έκτασης στο Δήμο Πατρέων, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.
Η εν λόγω πρόταση, που όπως είχαμε ενημερωθεί, ήταν υπό μελέτη και θα υποβαλλόταν προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ θα εξέταζε:
Πρώτον, την επαναφορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) και παραχώρησή του στη συνέχεια στο Δήμο Πατρέων. Η επαναφορά θα γινόταν, αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016, που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακίνητα –όπως αυτό που ζητούμε- στο Ελληνικό Δημόσιο και να μη μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ.
Δεύτερον, στο βαθμό που το προηγούμενο δεν ήταν εφικτό, να παραχωρούνταν από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Δήμο Πατρέων, με την πρόβλεψη ότι εφόσον παράγονται κέρδη από την αξιοποίηση του χώρου, ένα ποσοστό θα δίνεται στην ΕΤΑΔ.
Από το 2019 όμως, έως και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ή περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία του θέματος, ούτε από τους αρμόδιους Υπουργούς ούτε από την ΕΤΑΔ Α.Ε., παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας.
Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο στις 10/2/2020 στο γραφείο του, όπου δεσμεύτηκε να μας απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, παρά τις οχλήσεις μας.
Ο χώρος αυτός είναι για εμάς πολύτιμος, καθώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος του πατραϊκού λαού. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας δικαιούται τη συγκεκριμένη παραχώρηση και μας λυπεί το γεγονός ότι αυτή δεν έχει προχωρήσει, παρά τις προσπάθειες χρόνων.
Ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε η υπόθεση να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες μετατροπής του χώρου στο μεγάλο Ανατολικό Πάρκο της πόλης μας».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

146 ασθενείς δίνουν τη μάχη με τον ιό στα νοσοκομεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντείνεται η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της Πάτρας από την πανδημία καθώς παραμένει υψηλός ο αριθμός των νέων μολύνσεων – χθες ανακοινώθηκαν 79- ενώ αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας.

Οι νοσηλείες χθες στο ξεκίνημα της πέμπτης εβδομάδας σκληρού lockdown στην Πάτρα έφθασαν τις 146, εκ των οποίων οι 27 αφορούν ασθενείς που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου παλεύουν για να βγουν νικητές από τον «πόλεμο» με τον ύπουλο εχθρό.
Χθες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονταν 61 ασθενείς στις Κλινικές Covid -19 (το μεσημέρι δόθηκαν δέκα εξιτήρια) και άλλοι 19 στις ΜΕΘ Κορωνοϊού (δυστυχώς απεβίωσε μια ασθενής).
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονταν 58 ασθενείς στην Κλινική Λοιμώξεων και άλλοι 8 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι τεράστια, ενώ υπάρχουν φόβοι πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.
Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 79 νέα κρούσματα στην Αχαΐα, αριθμός ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα αισιοδοξίας λόγω μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Πάτρας, καθώς ο αριθμός των τεστ που έγιναν προχθές είναι μειωμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες.
Στην Δυτική Ελλάδα συνολικά καταγράφηκαν χθες 101 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 13 στην Αιτωλοακαρνανία και 9 στην Ηλεία.
«Πρωταθλήτρια» παραμένει στην Δυτική Ελλάδα σταθερά η Αχαΐα, όπου ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 7ημερο ανέρχεται στο 70,43 ενώ τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων ανέρχεται στα 25,46.
Πάντως, η αγωνία για αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων μεγαλώνει όσο καταγράφονται νέες εστίες στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ενώ μεγάλη «πληγή» αποτελεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ο μικρόσωμος σκύλος “ήρωας” σταμάτησε τους επίδοξους διαρρήκτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπος με τους επίδοξους διαρρήκτες που μπούκαραν στο διαμέρισμά του στην οδό Μηδείας , ήρθε το βράδυ της Δευτέρας ένας 43χρονος.

Οι δράστες παραβίασαν την μπαλκονόπορτα και επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του σπιτιού, στο οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν ο ιδιοκτήτης με την σύζυγό του και το εννέα μηνών παιδί τους.

Όμως για κακή τους τύχη, “εμφανίστηκε”   το μικρόσωμο σκυλάκι της οικογένειας, που άρχισε να γαβγίζει “ειδοποιώντας” για τους εισβολείς.

Οι επίδοξοι δράστες τράπηκαν σε φυγή, με τον  ιδιοκτήτη, να τους  καταδιώκει στα γύρω στενά, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει  να τους ακινητοποιήσει. Για το συμβάν ενημέρωθηκε η ΕΛ.ΑΣ, η οποία και τους αναζητά.

Γ.Γ

 

Περισσότερα

Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Οι εισηγήσεις για αυξήσεις και οι διαφορές σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία Προς «πάγωμα» η αναπροσαρμογή

Δημοσιεύθηκε

στις

Λύση στο γόρδιο δεσμό της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Από την μία υπάρχει η δέσμευση προς τους δανειστές να υλοποιηθεί άμεσα το μέτρο, από την άλλη όμως υπάρχουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή, τα οποία έχουν να κάνουν με την αλλαγή δεδομένων στην αγορά λόγω της πανδημίας, αλλά και των αντιδράσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών και άλλων φορέων της κτηματαγοράς
Στην περίπτωση λοιπόν που ισχύσει το μέτρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ένας αριθμός ιδιοκτητών θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι, γεγονός που είναι δύσκολα να εξηγηθεί εν μέσω πανδημίας, έστω και αν καθαρά οικονομική άποψη είναι απολύτως ορθό, αφού οι αυξήσεις θα ισοφαριστούν από μειώσεις σε άλλες περιοχές.
Στο πλαίσιο των παραπάνω στο υπουργείο Οικονομικών κυριαρχεί η άποψη να «παγώσει» για ένα διάστημα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ξεκαθαρίσει μερικώς το τοπίο και στο μεσοδιάστημα όμως να προχωρήσει η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός, δημιουργώντας δημοσιονομική χώρο που θα επιτρέψει να υπάρξουν μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μέσα στο έτος στην αναπροσαρμογή, αλλά δεν δεσμεύεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.
Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ότι «οι προγραμματιζόμενες αυξήσεις αναφέρεται ότι θα βασιστούν στις εκθέσεις των εκτιμητών οι οποίες παραγγέλθηκαν και διενεργήθηκαν περί το τέλος του 2019, όταν η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα».
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Υπάρχουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των τιμών και αυτό εξαιτίας του ότι αν και η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε αρκετές περιοχές καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου.
Ανάμεσα στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις τιμές ζώνης που έχουν δώσει οι εκτιμητές θα πρέπει να γίνει νέος προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας.
Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιώτες που ανέλαβαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών έχουν προτείνει αυξήσεις της τάξης του 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Όλες αυτές οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι αυξήσεις βάζουν «φωτιά» στους φόρους των ακινήτων.
Εκείνο που όλα δείχνουν πως θα συμβεί είναι η ένταξη στο αντικειμενικών σύστημα προσδιορισμού αξιών περίπου 3.000 νέων περιοχών της χώρας, φέρνοντας ένα όφελος μέσω του ΕΝΦΙΑ που θα είναι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης, όπως άλλωστε το έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί είναι το ποσό αυτό να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεδομένου ότι το δημοσιονομική αποτέλεσμα στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι ουδέτερο.
Μία από τις σκέψεις είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Η άλλη είναι να υπάρξει μείωση στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν περίπου σήμερα περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις.

 

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα