Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα επιστολή- παρέμβαση Πελετίδη στον Πρωθυπουργό για την παραχώρηση της έκτασης για την δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου

Published

on

Μετά από έξι και πλέον επιστολές και συναντήσεις στα Υπουργεία παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα του Δήμου Πατρέων για την παραχώρηση της έκτασης στον Ριγανόκαμπο προκειμένου να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με νέα επιστολή- παρέμβασή του στον Πρωθυπουργό επανέρχεται στο θέμα και ζητά την παραχώρηση της έκτασης.
Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), ο Δήμαρχος αναφέρει:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Από το 2014 ο Δήμος μας έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να τον διαμορφώσουμε σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο), αθλητισμού και πολιτισμού, όπως προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (Γ.Π.Σ. ΦΕΚ 358/30-12-2011).
Πρόκειται για το τμήμα ΑΒΚ 805Α Δημοσίου Ακινήτου -παλαιός σκουπιδότοπος Πάτρας-, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 28 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.
Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 7-9-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7, αρθρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε.
Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.
Αναφορικά με την κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό ΑΝ και ΔΑ.
Από το 2015 έχουμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές υπ’ όψιν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, του Πρωθυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργών της προηγούμενης και της τωρινής Κυβέρνησης.
Επίσης, έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (326/3-05-2017) για το θέμα.
Το 2019 λάβαμε τη διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ότι σύντομα θα διαμορφωνόταν πρόταση για την απόδοση της έκτασης στο Δήμο Πατρέων, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.
Η εν λόγω πρόταση, που όπως είχαμε ενημερωθεί, ήταν υπό μελέτη και θα υποβαλλόταν προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ θα εξέταζε:
Πρώτον, την επαναφορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) και παραχώρησή του στη συνέχεια στο Δήμο Πατρέων. Η επαναφορά θα γινόταν, αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016, που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακίνητα –όπως αυτό που ζητούμε- στο Ελληνικό Δημόσιο και να μη μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ.
Δεύτερον, στο βαθμό που το προηγούμενο δεν ήταν εφικτό, να παραχωρούνταν από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Δήμο Πατρέων, με την πρόβλεψη ότι εφόσον παράγονται κέρδη από την αξιοποίηση του χώρου, ένα ποσοστό θα δίνεται στην ΕΤΑΔ.
Από το 2019 όμως, έως και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ή περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία του θέματος, ούτε από τους αρμόδιους Υπουργούς ούτε από την ΕΤΑΔ Α.Ε., παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας.
Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο στις 10/2/2020 στο γραφείο του, όπου δεσμεύτηκε να μας απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, παρά τις οχλήσεις μας.
Ο χώρος αυτός είναι για εμάς πολύτιμος, καθώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος του πατραϊκού λαού. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας δικαιούται τη συγκεκριμένη παραχώρηση και μας λυπεί το γεγονός ότι αυτή δεν έχει προχωρήσει, παρά τις προσπάθειες χρόνων.
Ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε η υπόθεση να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες μετατροπής του χώρου στο μεγάλο Ανατολικό Πάρκο της πόλης μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement